GuidePedia

0

Ο νούμερο 2 στην πολιτειακή αλυσίδα της Κύπρου μετά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Ομήρου εισηγήθηκε "την επανεκτίμηση της πορείας στο Κυπριακό εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας που δεν επιτρέπει καμιά αισιοδοξία για λύση", όπως είπε, υπονοώντας ακόμα και διακοπή των συνομιλιών.
Σε ομιλία του στην στην αντικατοχική πορεία που οργάνωσε ο Δήμος Μόρφου στις παρυφές της κατεχόμενος πόλης, ανέφερε ότι "Η αρπακτικότητα και οι επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας αποδεικνύονται από τις θρασείες και έκνομες απειλές της εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τον υποθαλάσσιο της πλούτο".

Επίσης είπε ότι "Η συνέχιση της άρνησης της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής της πορείας". Πρόσθεσε ότι "Αν η Τουρκία επιθυμεί να έχει ευρωπαϊκό μέλλον, οφείλει να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου".

Στην ίδια εκδήλωση ο Δημήτρης Χριστόφιας αρνήθηκε να παραιτηθεί, αναφερόμενος στις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης μετά και τη δημοσίευση του πορίσματος για την έκρηξη στη ναυτική βάση να αποχωρήσει από το αξίωμα, ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι τη λήξη της θητείας του και πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό από όλους ανεξαίρετα.

«Ενδεχόμενη υπόσκαψη της πολιτικής σταθερότητας και της ενότητας θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο, το λαό μας και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Σε ό,τι με αφορά, θα πράξω ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, η συνταγματική τάξη και η ελάχιστη απαιτούμενη ενότητα», συμπλήρωσε.

Μιλώντας την Κυριακή στην ίδια εκδήλωση, είπε ότι "Χωρίς τρην επιστροφή των κατεχόμενων περιοχών της Μόρφου και του Βαρωσιού σε ελληνοκυπριακή διοίκηση και χωρίς σοβαρές εδαφικές αναπροσαρμογές που θα δώσουν τη δυνατότητα στη μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, αποδεκτή και από την ελληνοκυπριακή πλευρά".

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, επανέλαβε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι διαπραγματεύσιμα και οι έρευνες θα συνεχιστούν παρά τις προκλήσεις και την ένταση που προκαλεί η Τουρκία.

Η ενδεχόμενη ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ανέφερε, αποτελεί ακόμη ένα ισχυρό κίνητρο για λύση του Κυπριακού. Διανοίγει ταυτόχρονα, συνέχισε, εξαιρετικές προοπτικές στον οικονομικό τομέα για την πατρίδα και το λαό μας.

Τέλος αναφερόμενος στις τουρκικές αντιδράσεις για την άσκηση της κυπριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος Χριστόφιας διαμήνυσε σε όσους συμπεριφέρονται ως νεοσουλτάνοι ότι η Κύπρος θα ασκήσει την προεδρία είτε το θέλουν, είτε όχι. Όμως είπε πως για να μπορέσει η Κύπρος να ανταποκριθεί χρειάζεται πρώτιστα ενότητα και πολιτική σταθερότητα και για το στόχο αυτό θα πράξει ότι είναι δυνατό. 

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top