GuidePedia

0



 Η ισχυρότερη ισλαμική οργάνωση της Αιγύπτου κάλεσε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μην επιδιώξει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, παρά την ενθουσιώδη υποδοχή που του επιφύλαξαν εκατοντάδες Αιγύπτιοι κατά την έναρξη της περιοδείας του στις χώρες της "Αραβικής Άνοιξης".

   

Τα υψηλόβαθμα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων -- η "παλιά φρουρά" των οποίων δεν συμμερίζεται το θαυμασμό που τρέφουν οι νεότεροι για τον Τούρκο ηγέτη -- επιφύλαξε μια πιο συγκρατημένη υποδοχή στον Ερντογάν.

   

"Καλωσορίζουμε την Τουρκία και τον Ερντογάν ως εξέχοντα ηγέτη αλλά δεν νομίζουμε ότι αυτός ή η χώρα του θα πρέπει να καθοδηγούν μόνοι τους την περιοχή ή να σχεδιάζουν το μέλλον της", είπε ο Έσαμ ελ-Εριάν, εκ των ηγετικών στελεχών του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης των Αδελφών Μουσουλμάνων.

   

Το κόμμα του Ερντογάν έχει εξελιχθεί σε πρότυπο για πολλούς Αδελφούς Μουσουλμάνους και για άλλες πολιτικές οργανώσεις που ετοιμάζονται για τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Αίγυπτο μετά από 30 χρόνια, μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, τον περασμένο Φεβρουάριο. Όμως η Αδελφότητα και άλλες οργανώσεις ανησυχούν για τις εξωτερικές παρεμβάσεις στην "επανάστασή" τους μολονότι υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως η Άγκυρα δεν θέλει να υπαγορεύσει τις εξελίξεις αλλά να προσφέρει τη βοήθειά της.

 

"Οι αραβικές χώρες δεν χρειάζονται σχέδια απ' έξω. Πρέπει (τα σχέδια) να προέλθουν από τα νέα εσωτερικά συστήματα των αραβικών χωρών που μετά τις επαναστάσεις (...) θα είναι δημοκρατικές", πρόσθεσε ο Εριάν, ο οποίος είχε φυλακιστεί επί Μουμπάρακ.

   

Ωστόσο, ο Εριάν εγκωμίασε τις πολιτικές επιτυχίες του Ερντογάν, τις νίκες του στις ελεύθερες εκλογές στην Τουρκία και την ικανότητά του να ενισχύσει την οικονομία και να στηρίξει τις αραβικές υποθέσεις, κυρίως το παλαιστινιακό ζήτημα.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top