GuidePedia

0

Αντιφατικά μηνύματα στέλνει εκ νέου η Άγκυρα στη Δύση και το ΝΑΤΟ, αφού την ώρα που εξακολουθεί να ''παίζει'' με το Ιράν και το ισλαμικό χαρτί, πιστοποιείται πως εντός τουρκικού εδάφους θα αναπτυχθούν τα ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ,γεγονός που δημιουργεί αντιδράσεις από τη Μόσχα. Το θέμα έχει εξελιχθεί σε σκληρό παζάρι Άγκυρας και ΝΑΤΟ.

Στην περιοχή της Μαλάτια θα αναπτυχθούν τα ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδα του ΝΑΤΟ, όπως φαίνεται να συμφώνησαν Άγκυρα, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες. Αυτό αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουρριέτ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η περιοχή της Μαλάτια επελέγη, διότι είναι η κατάλληλη για την εποπτεία τόσο της ανατολικής Τουρκίας όσο και της ανατολικής Μεσογείου, των πλέον νευραλγικών δηλαδή χώρων.
Μονάδα του τουρκικού στρατού με επικεφαλής Τούρκο στρατηγό θα διατεθεί για τις εγκαταστάσεις των ραντάρ και η Τουρκία θα μετάσχει στις αποφάσεις για πιθανή παρουσία ξένων στρατευμάτων, ενώ θα είναι ενήμερη και για τις πληροφορίες που συλλέγουν τα ραντάρ. Αυτό συνιστούσε πάγιο τουρκικό αίτημα και προιόν διαπραγμάτευσης.
Η Τουρκία επιδιώκει να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που θα συλλέγονται αλλά επιθυμεί και ενεργό ρόλο στο επιχειρησιακό σκέλος, ενώ οι πολλές απαιτήσεις της είναι βέβαιο πως προκαλούν προβληματισμό στην Συμμαχία αλλά και στις πέριξ χώρες, που θα αισθανθούν πως στοχοποιούνται από την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ, εάν η Συμμαχία προχωρήσει στη διαδικασία.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top