GuidePedia

0

Η κρατική τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου, BOTAS, αναμένεται να μηνύσει την ελληνική κυβέρνηση για χρέη 300 εκατομμυρίων δολαρίων που προκύπτουν από τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας.
Η εταιρεία δήλωσε ότι θα καταφύγει στο αρμόδιο ελβετικό δικαστήριο διαιτησιών, απαιτώντας το ποσό. Η απόφαση της εταιρείας, έρχεται σε αντίθεση με την δημόσια δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν πρόκειται να ασκήσει το δικαίωμά της στη διαιτησία και θα αναβάλει την απαίτηση του ελληνικού χρέους μέχρι η Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.
Ο υπουργός απέκλεισε επίσης την υπόδειξη από οικονομικούς οίκους ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοφλήσει την οφειλή της, με τη μορφή των ακινήτων, που σημαίνει την πώληση των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Ο Γιλντίζ ανέφερε ότι μια τέτοια κίνηση «θα αποτελούσε εκμετάλλευση ενός γείτονα που βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προμηθεύτηκε φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν το 2008 και το 2009, μέσω τουρκικών αγωγών. Ωστόσο, το Αζερμπαϊτζάν αύξησε την τιμή του φυσικού αερίου και τότε ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να πληρώσει τη διαφορά στους Τούρκους, κάτι που όμως δεν έπραξε, ούτε η ίδια, ούτε η διάδοχός της. Έτσι οι Τούρκοι, μέσω της κρατικής τους εταιρείας απαιτούν το ποσό, θέτοντας ακόμα και θέμα εξόφλησής τους με νησιά στο Αιγαίο! Σαν να μην έφτανε αυτό, τουρκικές πηγές κάνουν λόγο για εξαγορά της ελληνικής ΔΕΠΑ από την Τουρκία, τώρα που η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου βγάζει τη χώρα… στο σφυρί.
Αν το δικαστήριο διαιτησιών αποφασίσει υπέρ της Τουρκίας, η τουρκική ΒΟΤΑS θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει ακόμα και σε κατασχέσεις ελληνικών πλοίων, αεροπλάνων, ακόμα και αυτοκινήτων ελληνικής κυριότητας που θα βρεθούν στην Τουρκία!


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top