GuidePedia

0
Αγωγοί φυσικού αερίου

Προπομπός αρνητικών εξελίξεων στο εγγύς μέλλον μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας η εχθρική στάση σε θέμετα ενέργειας που αναμένεται η Άγκυρα να κρατήσει απέναντι στην χώρας μας. Τουλάχιστον οι τουρκικές μάσκες έπεσαν πολύ νωρίς: «Η Τουρκία είναι να σταματήσει την παροχή αζερικού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα στο εγγύς μέλλον». Σύμφωνα με το τουρκικό NTV, η δήλωση προήλθε από ένα ανώτερο στέλεχος στο τουρκικό υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας.
Ο ίδιος είπε ότι 750 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που προορίζεται για εξαγωγή προς την Ελλάδα θα χρησιμοποιηθούν για τις εγχώριες ανάγκες.
«Έχουμε συμφωνήσει για θέμα αυτό με το Αζερμπαϊτζάν και θα υπογράψμε σύντομα μια νέα συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την προμήθεια 6,6 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου αλλά και για τις εξαγωγές φυσικού αερίου, οι οποίες πραγματοποιούνται από το 2008 - θα ανασταλούν.»
«Μετά από αυτό, το Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να συμφωνήσει με τους ευρωπαίους καταναλωτές σχετικά με τις εξαγωγές φυσικού αερίου, ενώ η Τουρκία θα πάρει μόνο δασμούς διαμετακόμισης», είπε η ίδια η πηγή.
Οι διαπραγματεύσεις για μια διακυβερνητική συμφωνία έχουν ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα ολοκληρωθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2011. Η σύμβαση για την προμήθεια 750 κυβικών μέτρων φυσικού αερίου έχει παραδοθεί στην Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR), με σκοπό την απευθεία προμήθεια της Ελλάδος με αζέρικο αέριο. Η τριμερή συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί σύντομα, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της τουρκικής ενεργειακής εταιρίας Botas.
Κατά το παρελθόν (2008), μια συμφωνία μεταξύ της ελληνική; ΔΕΠΑ και SOCAR είχε ανοίξει τον δρόμο για την παροχή αζέρικου αερίου στις αγορές της Ευρώπης.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top