Γιώργος Αγγελόπουλος
Ο Βλαντίµιρ Πούτιν φαίνεται ότι προετοιµάζει την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία. Χθες έδωσε άλλη µια ένδειξη προς αυτήν την κατεύθυνση. Στην ετήσια πρωθυπουργική οµιλία του στο Κοινοβούλιο για την κατάσταση της χώρας, την τελευταία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012, παρουσίασε έναν µακροσκελή κατάλογο µε τα επιτεύγµατά του, υπογραµµίζοντας πως η Ρωσία πρέπει να είναι ισχυρή για να αντιµετωπίσει απειλές από το εξωτερικό.
Η οµιλία του Ρώσου πρωθυπουργού έµοιαζε προεκλογική. Παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραµµα εκσυγχρονισµού του ρωσικού οπλοστασίου υποσχόµενοςνα δαπανήσει για τον σκοπό αυτόν 700 δισ.δολάρια ως το 2020.Το ευρύ φάσµα θεµάτων που κάλυψε µε τη δίωρη οµιλία του – από τους µακροπρόθεσµους οικονοµικούς στόχους µέχρι την εθνική ασφάλεια και την άµυνα – υπογράµµισε τον ρόλο του ως υπ’ αριθµόν 1 ηγέτη του έθνους, αν και ο διάδοχός του στην προεδρία, ο Ντµίτρι Μεντβέντεφ, έχει πρακτικά πολύ ευρύτερες εξουσίες.
«Το έθνος χρειάζεται δεκαετίες σταθερής και ήρεµης ανάπτυξης, χωρίς απότοµες κινήσεις και ασύνετους πειραµατισµούς» βασισµένους στη φιλελεύθερη πολιτική, δήλωσε ο 58χρονος ηγέτης, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος από το 2000 ως το 2008 και όρισε διάδοχό του τον συνεργάτη και προστατευόµενό του Μεντβέντεφ. Οι δυο τους έχουν δηλώσει ότι θα αποφασίσουν αργότερα ποιος θα είναι υποψήφιος για την προεδρία τον Μάρτιο του 2012, όµως αναµένεται ευρέως ότι ο Πούτιν θα αναλάβει και πάλι το κορυφαίο κρατικό αξίωµα για µια εξαετή θητεία.
Κατά την οµιλία του στη ∆ούµα, εγκωµίασε το έργο του και έθεσε φιλόδοξους στόχους για το µέλλον. ∆ιεκδίκησε τον έπαινο ότι έβγαλε γρήγορα τη Ρωσία από την παγκόσµια χρηµατοπιστωτική κρίση και υποσχέθηκε ότι η ρωσική οικονοµία θα είναι ως το 2020 µέσα στις πέντε πρώτες στον κόσµο (σήµερα είναι έκτη). Το δίδαγµα από την κρίση είναι πως η χώρα πρέπει να είναι «αυτάρκης, ανεξάρτητη και ισχυρή» ώστε να αντισταθεί στις έξωθεν πιέσεις. «Η αδυναµία της οικονοµίας και του κράτους, η έλλειψη ανοσίας στα σοκ από το εξωτερικό γίνονται αναπόφευκτα απειλή για την εθνική ακεραιότητα», τόνισε. «Στον σύγχρονο κόσµο, αυτοί που είναι αδύναµοι θα δέχονται ξεκάθαρες συµβουλές από ξένους επισκέπτες για το προς τα πού να πάνε και ποια πολιτική να ακολουθήσουν».
Ο Πούτιν είπε πως η ρωσική οικονοµία σηµείωσε πέρυσι ανάπτυξη 4% και φέτος θα επιταχυνθεί ώστε το 2012 να καλύψει πλήρως της απώλειες από την κρίση. Υποσχέθηκε να εκσυγχρονίσει τις εθνικές βιοµηχανίες και να αναπτύξει νέες τεχνολογίες για να µειώσει την εξάρτηση της Ρωσίας από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και άλλες πρώτες ύλες. Υποσχέθηκε επίσης να καταπολεµήσει τη διαφθορά – όπως είχε κάνει και ο Μεντβέντεφ όταν τον διαδέχθηκε στην προεδρία. Χειροκροτούµενος από τους βουλευτές (η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στο κόµµα του, την Ενωµένη Ρωσία), καυχήθηκε ότι αύξησε τις συντάξεις και διάφορα κοινωνικά επιδόµατα, καθώς και τις δηµόσιες δαπάνες για την παιδεία και την επιστήµη. Ακόµη, απέρριψε φόβους ότι η Ρωσία µπορεί να αντιµετωπίσει λαϊκές εξεγέρσεις όπως αυτές που συγκλονίζουν τον αραβικό κόσµο. Η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησής του, τόνισε, θα κάνει τους Ρώσους ευτυχείς ώστε να υποστηρίζουν την κυβέρνηση.
Τα Νέα
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου