GuidePedia

0
 
ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η ερώτηση του τίτλου, θα μπορούσε με σχετική ευκολία να είναι ρητορική, επομένως και να συνεπάγεται αντίστοιχα… αφαιρετική απάντηση. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, δεν είναι και τόσο. Τουλάχιστον όχι μετά την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Χου Ζιντάο στον Λευκό Οίκο, και τις συνομιλίες κορυφής που είχε εκεί με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Μια… πειστική απάντηση λοιπόν, θα ήταν… 45 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι το ύψος των εμπορικών συμφωνιών που υπέγραψε η Κίνα με την Αμερική, προκειμένου να χρηματοδοτήσει ουσιαστικά τη διευκόλυνση της εξόδου της αμερικανικής οικονομίας από την κρίση ύφεσης που διέρχεται.
Να βοηθήσει δηλαδή τον Μπεν Μπερνάνκε και τη FED να σταματήσουν να τυπώνουν… πληθωριστικά δολάρια, και να αγοράζουν ομόλογα του αμερικανικού κράτους, στην προσπάθειά τους να μη διαταραχθεί δραματικά η ισοτιμία του δολαρίου έναντι των άλλων νομισμάτων. Και να διατηρήσουν οι ΗΠΑ το ψυχολογικό πλεονέκτημα της «μιας και μοναδικής υπερδύναμης».
Σε μια επίσημη επίσκεψη που ακόμη και τα αμερικανικά ΜΜΕ περιέγραψαν ως «αυτοκρατορικών διαστάσεων», ο Μπαράκ Ομπάμα προσέγγισε τον Κινέζο ομόλογό του, σχεδόν ως ισότιμο. Υπό μια έννοια, δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, από τη στιγμή που η οικονομία της Κίνας έχει πατήσει γκάζι στους ρυθμούς ανάπτυξης, με τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο πλανήτη να παρακολουθούν. Περίπου με αμηχανία.
Ο Χου Ζιντάο, όπως και συνολικά η Κίνα, έχουν επικριθεί σκληρά στο παρελθόν από τις ΗΠΑ, για τη συμπεριφορά που επιδεικνύει το καθεστώς του Πεκίνου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτή τη φορά ο Ομπάμα έθιξε το ζήτημα. Οι τόνοι όμως είχαν σαφώς χαμηλώσει.
Μπορεί δημοσίως ο Αμερικανός Πρόεδρος να επέκρινε την Κίνα, μπορεί ο Χου Ζιντάο να έδειξε με την απάντησή του ότι… κατανοεί το πρόβλημα, και θα επιληφθεί της αντιμετώπισής του, το… μονόπρακτο ωστόσο δεν έπεισε και τόσο. Τα… 45 δισεκατομμύρια δολάρια άλλωστε, ήταν πάρα πολλά.
Όσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα; Μπορούν να περιμένουν τη σειρά τους. Ώστε από τις πομπώδεις διακηρύξεις, να οδηγηθούμε στις πράξεις. Μάλλον, μετά την κρίση…
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top