GuidePedia

0
Αδιέξοδη παραμένει η κατάσταση στην κατεχόμενη Κύπρο, από πολλές απόψεις. Το αποκαλυπτικό άρθρο του Μετίν Μουνίρ στην τουρκική ''Millyet'' (μετάφρ.:''ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ'') τα λέει όλα, χωρίς περιστροφές. Το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. αναρτά το άρθρο του Τούρκου δημοσιογράφου, σε μια περίοδο που φαίνεται ξεκάθαρα το αδιέξοδο στις συνομιλίες Χριστόφια - Έρογλου και εν όψει δραστικής παρέμβασης του ΟΗΕ τον επόμενο μήνα για συμβιβασμό και δρομολόγηση λύσης.''Το να μοιάσει τελικά η ΤΔΒΚ (Τουρκική Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου) στην Ανατολία, το να καταστούν οι Τουρκοκύπριοι μειονότητα στο ίδιο τους το σπίτι και να έχουν μια σαθρή οικονομία που να εξαρτάται από τη βοήθεια άλλων, δεν εξυπηρετεί κανέναν.
Η πλειοψηφία των Τ/κ είναι απελπισμένοι και δυστυχισμένοι. Γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε ένα σκάφος χωρίς μηχανή και κουπιά.
Για την Τουρκία έχουν καταντήσει μπελάς. Εμείς μπορεί να βλέπουμε την ΤΔΒΚ ως ένα τμήμα της Ανατολίας, το οποίο ποτίστηκε με αίμα πεσόντων μας. Η διεθνής κοινότητα όμως δεν την βλέπει έτσι. Για τη διεθνή κοινότητα η ΤΔΒΚ είναι τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι ανεξάρτητο κράτος. Η διεθνής κοινότητα, βλέπει την ΤΔΒΚ ως υποτελή στην Τουρκία διοίκηση και τη δημόσια υπηρεσία της ΤΔΒΚ ως συνέχεια της δημόσιας υπηρεσίας της Τουρκίας.
Υπό αυτές τις συνθήκες η ΤΔΒΚ αποτελεί αδιέξοδο για την Τουρκία. Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να την εγκαταλείψει, αλλά ούτε να την προσαρτήσει στα εδάφη της ή να αναγνωριστεί διεθνώς.
Η επιτυχία των δικοινοτικών συνομιλιών είναι σχεδόν απίθανη. Υπαίτια για την κατάσταση αυτή δεν είναι η τουρκική αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά. Στην Άγκυρα υπάρχει επιθυμία για λύση, εξ ου και από το 1974 αναπτύσσονται νέες φόρμουλες λύσεις. Στην ε/κ πλευρά δεν υπάρχει μια ηγεσία που θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Οι Ε/κ είναι διχασμένοι στο θέμα της λύσης. Οι προσδοκίες των Ε/κ είναι πολλές, επειδή εξαπατήθηκαν ότι είναι δυνατόν να επιστρέψουν όλοι στις εστίες τους. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν έχει τη δύναμη να «πουλήσει» την όποια λύση στον λαό του.
Κατά πάσα πιθανότητα, στο τέλος του έτους, οι συνομιλίες θα στεφθούν με αποτυχία και όπως είπε προ καιρού στη Λευκωσία ο υπουργός Τσιτσέκ: «Ο καθένας θα πάρει τον δρόμο του». Για τους Ε/κ αυτό σημαίνει συνέχιση του δρόμου με την Ε.Ε. και τον Ο Η.Ε.
Για την Τουρκία και τους Τ/κ όμως; Η πρώτη σκέψη είναι η αναγνώριση της ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητου κράτους. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καλή, αλλά πρακτικά είναι δύνατη. Πολλά κράτη δεν θα αποδέχονταν κάτι τέτοιο, επειδή σε χώρες όπως τη Ρωσία, Κίνα, Ινδία υπάρχουν μειονότητες. Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ επειδή η Κύπρος είναι μέλος της.
Όλα δείχνουν ότι η ΤΔΒΚ θα παραμείνει για πολύ ακόμη ως έχει....''
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top