GuidePedia

0
Σύμφωνα με ένα οικονομολόγο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σκοπεύει, να πιέσει για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ταμείου στήριξης της ζώνης του ευρώ, που βρίσκεται, επί του παρόντος, υπό μελέτη . Τις πληροφορίες αυτές, επισήμως αρνήθηκε Βερολίνο την Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου. Ο οικονομολόγος Lars Feld, που μετέχει στην επιτροπή του Μαρτίου των «πέντε σοφών» για να συμβουλεύσει την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ,
δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, σε μια συνέντευξη με την εφημερίδα «Handelsblatt» που δημοσιεύθηκε χθες. “Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, χωρίς περικοπή του χρέους της», είπε στην εφημερίδα, καλώντας την γερμανική κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία μέτρα εκ των προτέρων για την προστασία από τον κίνδυνο αυτό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit, η οποία κάνει λόγο για “εσωτερική ανάλυση προς την κυβέρνηση”, η ιδέα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επαναγοράσει οφειλές της με πόρους που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (FESF) σε τα επιτόκια περισσότερο ευνοϊκές από εκείνες που πληρώνει σήμερα. «Η γοητεία αυτής της λύσης: Ελλάδα αναδιαρθρώνει, δανείζεται χρήματα για πολύ καλύτερες συνθήκες και κατά συνέπεια έχει περισσότερο χώρο για την πολιτικές ανάπτυξης», έγραψε η εφημερίδα.
Από το Βερολίνο πάντως δεν βιάζονται να ολοκληρώσουν τη μελέτη αυτή, θεωρώντας πως έχουν χρόνο ως τα τέλη Μαρτίου και την Σύνοδο Κορυφής (24/25) της ΕΕ. Διαφορετική όμως είναι η θέση της Αθήνας, όπου διαφαίνεται τάση προσφυγής στις εκλογές, κάτι που χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους δύσκολα μπορεί να γίνει με πιθανότητες κάποιας επιτυχίας για την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.
Βιώσιμη σταθεροποίηση της ζώνης ευρώ
Ο Γερμανικός σχεδιασμός θα είναι μέρος ενός ενισχυμένου ESF που τελεί υπό μελέτη, και θα συνοδεύεται από τη θέσπιση αυστηρότερων προϋποθέσεων για τη χρήση του κεφαλαίου στήριξης. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε ότι εργάζονται σ αυτή την κατεύθυνση. “Στη ζώνη του ευρώ, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας κοινός προβληματισμός σχετικά με μια στρατηγική για μόνιμη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με τους κανόνες που έθεσε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σαφώς δεν αποτελεί μέρος του πλαισίου αυτού,” ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, εξετάζουν πάντως, αν και δεν το παραδέχονται, ένα πακέτο μέτρων το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων αυξάνοντας αποτελεσματικά το αποθεματικό του Ταμείου των440 δισ. ευρώ με εγγυήσεις από τα κράτη της ζώνης του ευρώ. Θα μπορούσαν έτσι, για παράδειγμα, να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν απ ευθείας ομόλογα χωρών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα επιτρέψει την ομαλή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, των οποίων η υπηρεσία θα βαρύνουν περισσότερο επί των οικονομικών της χώρας. Ανάμεσα στους υποστηρικτές αυτού του μέτρου βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και μια σειρά χωρών της ζώνης του ευρώ, όχι μόνο από τον Ευρωπαϊκό νότο. Αλλά η Γερμανική ψήφος είναι αυτή που δίνει το σύνθημα για μια παρόμοια απόφαση καθώς σε τελευταία ανάλυση, αυτή είναι που δίνει και τα χρήματα…
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top