GuidePedia

0
της Φανούλας Αργυρού*
Τις τελευταίες μέρες στην έξαρση των προσπαθειών αφενός της Τουρκίας να εξασφαλίσει τις προσδοκίες της των δύο κρατών, δύο δημοκρατιών, δύο λαών στην Κύπρο και αφετέρου τις παράλληλες του Αλεξάντερ Ντάουνερ να φέρει εις πέρας την αποστολή του για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας (βίοι παράλληλοι και στοχευμένοι) ξεπετάχτηκαν στο προσκήνιο για ενίσχυση των προσπαθειών και δύο εκ των κυρίων πρωταγωνιστών!
Ο Σερ Ντέιβιντ Χάνει και ο Τζάκ Στρό. (Για τον Τζάκ Στρό ο συνάδελφός του βουλευτής του ιδίου Κόμματος, κ. Άλαν Μιλ στην ομιλία του στην Βουλή των Κοινοτήτων που έγινε για το Κυπριακό στις 16 Νοεμβρίου 2010 επικρίνοντάς τον υπονόησε ότι πιθανόν να πληρώθηκε για να γράψει το προκλητικό του άρθρο στους Τάιμς του Λονδίνου στις 8 Νοεμβρίου…)
Το άρθρο του Τζάκ Στρό ακολούθησε ο «αρχιτέκτωνας» του απορριφθέντος Σχεδίου Ανάν, σερ Ντέιβιντ Χάνει. Με δηλώσεις στις 18/11/2010 στον τηλεοπτικό αραβικό σταθμό Αλ Τζαζίρα (ο οποίος πρόβαλε το θέμα με τίτλο « Καιρός για επίσημη διχοτόμηση;») κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους ότι εμποδίζουν την ένταξη της Τουρκίας, το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, και πως παρόλο οτι με τις «συμφωνίες» του 1977 και 1979 δεχθήκαμε την διζωνική, την απορρίψαμε με το Σχέδιο Ανάν που ενσωμάτωνε ακριβώς όλα όσα δέχθηκε ο Μακάριος το 1977 με τον Ντεκτάς! Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο αν το Σχέδιο Ανάν ισοδυναμούσε με διχοτόμηση, είπε επι λέξη ο σερ Ντέβιντ Χάνει:

«No, it certainly was not partition. It was a plan to give effect to the only document the two sides ever agreed to in the high level agreements of 1977 and 1978 (σημ.η δεύτερη κατευθυντήρια μεταξύ Κυπριανού/Ντεκτάς ήταν το 1979 και όχι το 1978) when they agreed that Cyprus should be reconstructed on the basis of a bizonal bicommunal federation. Previously it had been a unitary state with special provisions for the Turkish minority. Archbishop Makarios and Mr. Denktash agreed that there should be a bizonal bicommunal federation. The Annan Plan was a comprehensive plan to give effect to that agreement. It was rejected by the Greek Cypriots and was accepted by the Turkish Cypriots…”

http://english.aljazeera.net/programmes/rizkhan/2010/11/2010111792144257228.html

Μετάφραση: «΄Οχι, σίγουρα δεν ήταν διχοτόμηση. ΄Ηταν ένα σχέδιο που υλοποιούσε το μόνο έγγραφο που δέχθηκαν ποτέ οι δυο πλευρές στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1979 και 1978 όταν συμφώνησαν η Κύπρος να ανοικοδομηθεί στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Προηγουμένως ήταν ένα ενωμένο κράτος με ειδικές πρόνοιες για την Τουρκική μειονότητα. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο κ. Ντενκτάς συμφώνησαν όπως γίνει μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Το Σχέδιο Ανάν ήταν ένα συνολικό σχέδιο υλοποιώντας στη πράξη τη συμφωνία εκείνη. Απερρίφθη από τους Ελληνοκύπριους και έγινε δεκτό από τους Τουρκοκύπριους…». Ο σερ Ντέβιντ Χάνει εισηγήθηκε τροποποιήσεις στο Σχέδιο Ανάν για να μπορέσει να εφαρμοστεί η διζωνική…

Επιβεβαίωσε όμως ο Χάνει ότι όντως ο λαός με το 76% απέρριψε τη Δ.Δ.Ο.

Ο σερ Ντέβιντ Χάνει, όμως, πρόβαλε ψευτιές και διαστρευλώσεις όπως κάνουν και πολλοί δικοί μας δυστυχώς, προς όφελος των Τούρκων (και βεβαίως των Βρετανών) ότι ο Μακάριος το 1977 δέχθηκε διζωνική, όταν ξεκάθαρα οι κατευθυντήριες 1977 και 1979 σε καμία παράγραφο δεν αναφέρουν την λέξη διζωνική. Το 1979 η τότε κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε έντονες δηλώσεις απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. (Βλέπε βρετ. έγγραφα Σημερινή Δεκέμβριος 2009/Ιανουάριος 2010). Ο Χάνει ερμήνευσε ότι με τις κατευθυντήριες εκείνες ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε συμφωνήσει στην ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή στην διάλυση της και την εφαρμογή του…εκτρώματος Ανάν (Χάνει)! Ο Χάνει στο θέμα του απευθείας εμπορίου εκφράστηκε στην ίδια γραμμή με τον Τζάκ Στρό ο οποίος «κιστισμένος» (δανείζομαι την λέξη από τον συνάδελφο Λ. Μαύρο) από το ΟΧΙ της 24.4.2004 σε ευρεία σύσκεψη στο Φόρειν ΄Οφις στις 26 Απριλίου 2004, ως υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας έβαλε μπροστά την πολιτική και υπόσχεση προς τους Τουρκοκύπριους να μας εκδικηθεί με προώθηση του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα μέσω της Ε.Ε.

Στις 19.11.2010 με επιστολή του στους Φαινάνσιαλ Τάιμς ο Χάνει καταδέχθηκε να επιτεθεί και του Υπ. Αρμοστή της Κ.Δ στο Λονδίνο για την δική του επιστολή στις 18 Νοεμβρίου 2010, όταν έκανε το λάθος να υπογράψει ως «πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών, Ηνωμένου Βασιλείου» (διατηρεί τη θέση αυτή από το 2006). Ο Χάνει υποστήριξε, όπως και στον Αλ Τζαζίρα, ότι είναι προς το συμφέρον της Κύπρου η τουρκική ένταξη και κατηγόρησε την Κύπρο για το μπλοκάρισμα πολλών κεφαλαίων της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας. «Με τα ΗΕ να προσπαθούν να βρουν λύση πρέπει να σταματήσει η ίδια πολιτική των τελευταίων 35 χρόνων, και να δοθεί στα ΗΕ η υποστήριξη που χρειάζονται αν είναι να γίνουν οι υποχωρήσεις που χρειάζονται στα κύρια θέματα του θέματος για να επιτευχθεί συμφωνία», έγραψε.

Ο σερ Ντέβιντ Χάνει, υπογράφων ως πρόεδρος του Συνδέσμου Η.Ε, Η.Β, φανέρωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη απαιτούν παράλογες υποχωρήσεις όταν γράφει ότι πρέπει να σταματήσει η πολιτική των περασμένων 35 χρόνων, δηλαδή η απαίτηση μας για επιστροφή των προσφύγων, αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων.

Η επιστολή Χάνει εναντίον του Υπ. Αρμοστή της Κύπρου είναι αντιδεοντολογική και εγείρεται θέμα τάξης. Εφόσον ένας άνθρωπος στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών επιτίθεται του εκπροσώπου μιας χώρας μέλους του Οργανισμού για να υποστηρίξει όχι το δίκαιο αλλά τα τουρκικά συμφέροντα.

Η διασύνδεση μεταξύ προσπαθειών Ντάουνερ, Χάνει και Στρό είναι εμφανέστατη. Και οι τρείς συντονισμένα προωθούν τις απαράδεκτες προσπάθειες της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών να επιβάλουν το απορριφθέν Σχέδιο Ανάν με ελαφρές τροποποιήσεις προς όφελος των τουρκικών επιδιώξεων και συμφερόντων.

Πέραν τούτων να προσθέσουμε και την δυσφορία μεταξύ μελών του βρετανικού Κοινοβουλίου στην πιθανότητα ο Τζάκ Στρό και ο Πίτερ Μάντελσον να ιδρύσουν εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων. Διερωτούνται πολλοί βουλευτές κατά πόσο αυτό είναι ηθικά σωστό μετά που αμφότεροι υπήρξαν υπουργοί κυβερνήσεων αναμεμειγμένων με τον πόλεμο στο Ιράκ. Τι καλύτερο παράδειγμα… ικανότητας από τον Στρό στην εξασφάλιση της Τουρκίας ως του πρώτου και καλύτερου πελάτη!

* Η Φανούλα Αργυρού είναι ερευνήτρια/συγγραφέας

Δημοσίευση σχολίου

 
Top