GuidePedia

0
Οι απόψεις Παπανδρέου αντιμετωπίστηκαν θετικά από πολλά μέλη της ΕΕ, αλλά στην κυβέρνηση ανησυχούν για την αντίδραση της Γερμανίας
Η ΣΦΟΔΡΗ κριτική που άσκησε ο κ. Γ. Παπανδρέου στις τακτικές της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ μοιάζει σαν να έσπασε ένα φράγμα σιωπής στην Ευρώπη. Ξαφνικά βγήκε στην επιφάνεια η ανησυχία ηγετών, κοινοτικών αξιωματούχων και τραπεζιτών
για την επιβίωση της ευρωζώνης. Ο Πρωθυπουργόςέχει ξεκινήσει από την περασμένη άνοιξη έναν πόλεμο με την κυρία Μέρκελ, με αφορμή τον ελληνικό μηχανισμό στήριξης, και οι αψιμαχίες συνεχίζονται για τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό. Οι απόψεις του κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι συναντούν επιδοκιμασία στο εσωτερικό της ΕΕ, όμως οι λεπτές ισορροπίες πάνω στις οποίες κινούνται οι συμμαχίες ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη και η υψηλή διπλωματία που εξελίσσεται στο παρασκήνιο εν όψει της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου, εγείρουν φόβους ότι ο Πρωθυπουργός παίζει με τη φωτιά.

O Πρωθυπουργός, πάντως, όπως μεταδίδουν στενοί συνεργάτες του, είναι αποφασισμένος να δώσει τη μάχη για μια ενωμένη Ευρώπη αποτρέποντας, μέσω της δημιουργίας συμμαχιών, τη διάσπαση της ΕΕ σε ομάδες κρατών δύο ταχυτήτων. «Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η εμβάθυνση της αλληλεγγύης.Η εγωιστική προσέγγιση δεν βοηθά.Και η Γερμανία πρέπει να καταλάβει ότι το ευρώ δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως το μάρκο,ούτε θα χρησιμεύσει η “κάθαρση” της ευρωζώνης. Τα πλεονάσματα του ενός είναι τα ελλείμματα του άλλου» επισημαίνουν.

Η σύσκεψη πριν από το Παρίσι
Ο κ. Παπανδρέου, προτού επισκεφθεί το Παρίσι, συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή των Γ. Παπακωνσταντίνου , Δ.Δρούτσα, Χ.Παμπούκη , Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου , Φ. Σαχινίδη, Στ. Λαμπρινίδη και Ν. Αθανασάκη. Παρών ήταν και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Λ.Παπαδήμος. Στη σύσκεψη αυτή αναλύθηκαν οι στόχοι της συνάντησης με τον κ. Νικολά Σαρκοζί και η ομιλία του κ. Παπανδρέου στο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δεδομένου του κραχ στην Ιρλανδία αλλά και των πιέσεων στην Πορτογαλία. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε στους υπουργούς του ότι οι θέσεις της Μέρκελ αποσταθεροποιούν την ευρωζώνη αντί να τη σταθεροποιούν και ότι το κόστος αν περάσουν θα είναι δυσβάσταχτο. Οι υπόλοιποι συμφώνησαν- ο κ. Δρούτσας μάλιστα είχε συναντηθεί προσφάτως με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Γερμανία και μετέφερε ότι του εξέφρασαν και εκείνοι τον προβληματισμό τους για τη στάση της κυρίας Μέρκελ- και ο κ. Παπανδρέου έφυγε αποφασισμένος να ανοίξει το θέμα σε ένα ευρωπαϊκό ακροατήριο. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός είχε σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, ειδικά των χωρών του Νότου, προκειμένου να διερευνήσει και τις δικές τους απόψεις και διαθέσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο Πρωθυπουργός, έχοντας ήδη κερδίσει μια μεγάλη μάχη με τη δημιουργία του ελληνικού μηχανισμού στήριξης, εκτιμά ότι μπορεί να έχει συμμετοχή στη δημιουργία ενός μετώπου το οποίο θα προωθήσει έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης με χαρακτηριστικά που δεν θα εξοντώνουν τις χώρες που αναγκάζονται να ζητήσουν βοήθεια. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο με τη Γαλλία να τηρεί μια διφορούμενη στάση και την Ισπανία να παραμένει αμφίθυμη απέναντι στη Γερμανία.

Κρίσιμος ο Δεκέμβριος
Ωστόσο τον Δεκέμβριο θα πρέπει να ξεκαθαριστούν δύο σημαντικά θέματα: Πρώτον, οι κυρώσεις κατά των χωρών που βρίσκονται σε αδυναμία να μη φθάνουν ως την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου για όλα τα θέματα, όχι μόνο για τα οικονομικά που τις αφορούν. Δηλαδή, αν γίνει δεκτή η πρόταση της Γερμανίας, τότε η Ελλάδα δεν θα έχει δικαίωμα να ψηφίζει για θέματα αγροτικής πολιτικής ή για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Και, δεύτερον, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, μια πρόταση που η έναρξη ισχύος της ορίζεται στο 2013 αλλά παρ΄ όλα αυτά οι αγορές ενσωμάτωσαν από τώρα το ρίσκο ανεβάζοντας τα spreads. Το μήνυμα της Ελλάδας, τονίζουν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί σε άλλη κατεύθυνση και ότι ο Πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να καταθέσει τα όπλα στην αντιπαράθεση με τη Γερμανία. Αντιθέτως, επισημαίνουν, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει σκληρή μάχη τον Δεκέμβριο στη σύνοδο κορυφής.

Θετικά σχόλια από τον Τύπο
Ο ευρωπαϊκός Τύπος, ακόμη και ο γερμανικός, αντιμετώπισε θετικά τις απόψεις του κ. Παπανδρέου. Οι «Financial Τimes» έγραψαν σε πρωτοσέλιδο άρθρο τους ότι είπε δυνατά αυτά που σκέπτονται όλοι στην Ευρώπη. Η διαδικτυακή πύλη Εuropean Voice έγραψε ότι«η ευρωζώνη πληρώνει τα λάθη της Μέρκελ»και αναφέρεται στις προειδοποιήσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.Ζαν-Κλοντ Τρισέότι οι αγορές θα αντιδρούσαν άσχημα στην επιμονή της καγκελαρίου να επιμεριστεί και στους ιδιώτες πιστωτές το βάρος πτώχευσης μιας χώρας της ευρωζώνης.«Στην αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ Μέρκελ και Παπανδρέου ο έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται να βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση και να “κερδίζει στα σημεία”»υποστηρίζει σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα «Ηandelsblatt»ο εκδότης της εβδομαδιαίας «Die Ζeit» Γιόζεφ Γιόφε. Αλλά και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης το κλίμα ήταν ότι «καλά έκανε και μίλησε ο κ. Παπανδρέου».
TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top