GuidePedia

0
Μπ.Ομπάμα και Αμπ.Γκιουλ τα λένε λίγο πριν την αναμνηστική φωτογραφία των ηγετών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα. Πίσω το βλέμμα του Νικολά Σαρκοζί τα λέει όλα για τα όσα διημείφθησαν νωρίτερα με τον Τούρκο πρόεδρο.
Σαρκοζί: Η ΕΕ έχει αξίες - Γκιουλ: Οι Ε/κ δεν εκπροσωπούν όλο το νησί
Λευκωσία: Καβγά με αφορμή και την Κύπρο φέρονται να είχαν κατά τη σύνοδο ΝΑΤΟ-ΕΕ στη Λισαβόνα, ο πρόεδρος της Τουρκίας,
Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hürriyet», ο πρώτος καβγάς προέκυψε όταν την Παρασκευή, κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου, συζητήθηκε το πυραυλικό σύστημα, με τη Γαλλία να θέλει να χαρακτηριστούν κύριες περιοχές κινδύνου για την προέλευση απειλών το Ιράν και η Μέση Ανατολή.

«Για ποιο πράγμα μιλάτε εσείς; Εδώ λαμβάνονται μέτρα εναντίον μιας ικανότητας (μιας χώρας να προβεί σε επίθεση), όχι μιας χώρας.

Αύριο μπορεί να βγει μια άλλη χώρα και να αλλάξουν οι υφιστάμενες. Όποιος έχει αυτά τα συστήματα (βαλλιστικών πυραύλων), (το πυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ) πρέπει να τον θεωρεί σαν απειλή, πρέπει να υπάρχει γενική κάλυψη (των χωρών που έχουν βαλλιστικά συστήματα).

Γίνεται το Ιράν και η Μέση Ανατολή; Βγάλτε τα αυτά από το μυαλό σας. Δεν είναι για να ικανοποιηθεί η Τουρκία, είναι μια κατάσταση που έτσι πρέπει (να γίνει)», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.
O δεύτερος καβγάς με τον Γάλλο πρόεδρο έγινε, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της «Hürriyet», για την Κύπρο.

Η Τουρκία αντιτίθεντο στο να ωφεληθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, «της οποίας μέλος είναι οι Ελληνοκύπριοι», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές και αμυντικές ικανότητες του ΝΑΤΟ.

Τότε έλαβε το λόγο ο κ. Σαρκοζί, τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ.

«Εμείς, και τα 27 μέλη, είμαστε μια οικογένεια. Υπάρχουν αξίες. Πρέπει να ενεργούμε με βάση αυτό και αυτό είναι μια πραγματικότητα». Τη θέση Σαρκοζί, προστίθεται, υπερασπίστηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι, όπως αναφέρθηκε μιλώντας για την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι μέλος της ΕΕ και αυτό είναι μια πραγματικότητα, προσθέτοντας όμως ότι «υπάρχουν και άλλες πραγματικότητες».
«Για παράδειγμα, οι Ελληνοκύπριοι δεν εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί. Εκεί υπάρχει ένα άλυτο πρόβλημα. Υπάρχουν υποσχέσεις που δεν κρατήθηκαν. Και αυτά είναι πραγματικότητες. Μιλάτε πολύ σωστά και σέβομαι τις αρχές.

Τότε, το 2002 ενώ οι Ελληνοκύπριοι δεν ήταν μέλος, παραβιάζοντας την αρχή 'αν δεν λύσετε τα προβλήματα δεν μπορείτε να γίνεται μέλος' γιατί τους κάνατε πλήρες μέλος το 2004; Αυτή την αρχή δεν μπορέσατε να την θυμηθείτε τότε;», κατέληξε ο κ. Γκιουλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε και για την πολιτική της χώρας του στην περιοχή, λέγοντας πως δεν ανησυχούν από την πυραυλική πολιτική του Ιράν, για να σημειώσει ότι «άλλο οι πύραυλοι, άλλο το ζήτημα των πυρηνικών. Κάθε χώρα λαμβάνει μέτρα ανάλογα με τους κινδύνους που δέχεται».
Η «Hürriyet» αναφέρει επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε συνάντηση 10 λεπτών με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα και όπως δήλωσε ο κ. Γκιουλ συζήτησαν την τρομοκρατία, θέματα της Συνόδου και τις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ. Φέρεται να διατύπωσε παράπονο γιατί από τον περασμένο Ιούλιο, λόγω αντιδράσεων στο Κογκρέσο, η Ουάσινγκτον δεν έχει διορίσει νέο πρέσβη στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η αμερικανική κυβέρνηση θα λύσει το θέμα.
Εξάλλου, η συνάντηση του κ. Γκιουλ με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεβ δεν έγινε λόγω βεβαρημένου προγράμματος και των δυο, όπως σημειώνεται το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας.

Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top