GuidePedia

0
Γιάννης Νάκος
Οι διδασκαλίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου περί «νέο-οθωμανισμού» φαίνεται πως έχουν απήχηση σε πολλούς κύκλους στη χώρα του, που αρχίζουν πλέον να αναζητούν τα ίχνη της «υπερήφανης οθωμανικής κληρονομιάς».
Χαρακτηριστικό της νέας τάσης είναι το οδοιπορικό της εφημερίδας Ζαμάν στο οποίο αναζητεί Τούρκους στη… βόρεια Αφρική!

Ορμώμενοι από το γεγονός ότι μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα οι βορειοαφρικανικές χώρες τελούσαν υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου, οι ρεπόρτερ της εφημερίδας ξεχύθηκαν σε Αλγερία, Λιβύη, Τυνησία κτλ. αναζητώντας τουρκογενείς.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους «σε κάθε πόλη» όπου ταξίδεψαν βρήκαν ανθρώπους με τουρκικά διαβατήρια και μνήμες από την Οθωμανική εποχή αν και οι περισσότεροι είναι αραβόφωνοι και ως ξένη γλώσσα μιλούν Γαλλικά και όχι τουρκικά.

«Εκπλαγήκαμε και συγκλονιστήκαμε όταν μας φέρθηκαν ως “οι Οθωμανοί που επέστρεψαν”» γράφει χαρακτηριστικά η Ζαμάν, η οποία ισχυρίζεται πως βρήκε πολυάριθμους απογόνους Οθωμανών αποίκων να μένουν στις χώρες του Μαγκρέμπ και να διατηρούν τις μνήμες της εγκατάστασης των προγόνων τους εκεί από τη Μικρασία πριν από τρεις αιώνες.

Το οδοιπορικό στις «χαμένες πατρίδες» του Τουρκισμού, ολοκληρώνεται με την ανακάλυψη κι άλλων… Οθωμανών, αυτή τη φορά στο Χαρτούμ, όπου οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ της Ζαμάν βρήκαν τους απογόνους ενός Τούρκου στρατιώτη του Μεχμέτ Αλί Πασά της Αιγύπτου που πήγε πριν από 187 χρόνια στο Σουδάν και… δεν γύρισε ποτέ ξανά!
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top