GuidePedia

0

ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νέα δομή δυνάμεων που «πέρασε» ο Ευάγγελος Βενιζέλος,δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στον επόμενο Α/ΓΕΕΘΑ. Έτσι η θέση του αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους επίδοξους διαδόχους του πτέραρχου Ιωάννη Γιάγκου.
Ως φαβορί προβάλει ο Α/ΓΕΣ στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος,ο οποίος έχει «καλή χημεία» με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Ο κ.Βενιζέλος δεν κρύβει την εκτίμηση που τρέφει για τον αρχηγό με καταγωγή από τη Θράκη.
Μπορεί οι «πολέμιοι» του στρατηγού να λένε ότι η συμπάθεια Βενιζέλου προς τον Α/ΓΕΣ,οφείλεται στην μεγάλη συμπάθεια που έχει ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος προς τον κ.Φράγκο. Αλλά αυτά είναι σε επίπεδο φημολογίας και κουτσομπολιού.
Ο Α/ΓΕΣ θα είχε σίγουρη την άνοδο στον πέμπτο όροφο του ΓΕΕΘΑ ,αν δεν είχε ένα πρόβλημα:δεν έχει πείσει τη πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου στο σύνολό της για τις ικανότητές του. Αυτό σημαίνει απλά ότι ο έτερος πυλώνας της πολιτικής ηγεσίας του Πενταγώνου ,ο αναπληρωτής υπουργός Άμμυνας Πάνος Μπεγλίτης,έχει κάποιες επιφυλάξεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι Μπεγλίτης και Α/ΓΕΣ,βρέθηκαν αυτό το χρόνο σε αρκετές περιπτώσεις σε ...αντίπαλα χαρακώματα. Ο μεν υπουργός επέμενε και πίεζε για κλείσιμο μονάδων και στρατοπέδων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%. Ανάμεσα σ’ αυτές προβλεπόταν το κλείσιμο της Στρατιάς στη Λάρισα,η κατάργηση της μεραρχίας στη Τρίπολη,οι συνενώσεις μονάδων και στρατοπέδων. Ο δε αρχηγός όπως είναι λογικό,επικαλούμενος και επιχειρησιακούς λόγους,αντιστάθηκε και αντιστέκεται στο μέγεθος των περικοπών. Αυτό το θέμα από μόνο του προκαλεί ένα κλίμα σύγκρουσης.
Επίσης ο Α/ΓΕΣ, έχει ζητήσει τον εκσυγχρονισμό επιθετικών ελικοπτέρων ,θεωρώντας τη αναγκαία κάτι που ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας,ούτε που το συζητά.
Συνεπώς αν τον ερχόμενο μήνα ή το αργότερο μέσα στο Δεκέμβριο τεθεί θέμα επιλογής νέου Α/ΓΕΕΘΑ,οι δύο υπουργοί,λογικά θα πρέπει να επιλέξουν...χαράκωμα. Η συνεργασία Βενιζέλου-Μπεγλίτη αυτό τον ένα χρόνο και κάτι δεν απέχει από το να χαρακτηριστεί άψογη. Όχι ότι δεν έχουν διαφωνίες και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα σημαντικές.Καμία απ΄ αυτές όμως δεν έχει βγει προς τα έξω,ούτε τους έχει εμποδίσει να συνεχίσουν τη συνεργασία τους. Στο θέμα της επιλογής του νέου Α/ΓΕΕΘΑ όμως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών. Η εναλλακτική λύση της προώθησης του Α/ΓΕΝ στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, δεν αρέσει στον Βενιζέλο. Ο Α/ΓΕΑ Β.Κλόκοζας δεν μπορεί να «παίξει» στο παιχνίδι της διαδοχής,γιατί είναι αεροπόρος,άρα τι γίνεται;
Η μόνη συμβιβαστική λύση που μπορεί να υπάρξει είναι μία: να μην αλλάξει τίποτα! Να παραμείνει για ένα ακόμη χρόνο στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, ο πτέραρχος Γιάγκος και μετά έχει ο Θεός. Ποιος ξέρει τι θα έχει γίνει σ΄ένα χρόνο.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top