GuidePedia

0
ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟ ΣΤΑ ανοίγµατα της Ελλάδας και της Κύπρου προς το Ισραήλ και στη δεδηλωµένη πρόθεση των τριών πλευρών να προχωρήσουν σε ενεργειακές συµφωνίες επιχειρεί η Αγκυρα µε τη χθεσινή της ανακοίνωση ότι προτίθεται να πραγµατοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο βορείως της Κύπρου.
Η κίνηση αυτή, υποστηρίζουν διπλωµατικές πηγές, δεν πρέπει να θεωρείται ανεξάρτητη από την περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών Δηµήτρη Δρούτσα στη Μέση Ανατολή και
το ταξίδι του στο Ισραήλ αλλά και από τις πληροφορίες ότι η ελληνική κυβέρνηση µελετά την ισραηλινή πρόταση για µεταφορά του τεράστιου όγκου φυσικού αερίου που έχει βρεθεί ανοιχτά του Ισραήλ στην Ευρώπη µέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα διέρχεται από την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν δηλώσει επισήµως ότι θα συνεργαστούν στον τοµέα της ενέργειας και ότι σύντοµα θα προχωρήσουν σε καθορισµό των µεταξύ τους θαλασσίων συνόρων, καθώς το κοίτασµα «Λεβιάθαν» που βρίσκεται µεταξύ των δύο χωρών εκτιµάται ότι διαθέτει φυσικό αέριο 300 δισ. κυβικών µέτρων. Μάλιστα, οι εταιρείες που ερευνούν τα κοιτάσµατα δεν αποκλείουν ο «Λεβιάθαν» να περιέχει και 3 δισ. βαρέλια πετρέλαιο. Το κοίτασµα «Cyprus Α», ή αλλιώς «Οικόπεδο 12», στο όριο της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης (ΑΟΖ), αποτελεί µια ενότητα µε το «Λεβιάθαν». Τις έρευνες και τις άδειες εκµετάλλευσης των κοιτασµάτων του Ισραήλ είχε αναλάβει η αµερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd που εδρεύσει στο Χιούστον σε κοινοπραξία µε ισραηλινές εταιρείες. Στην ίδια έχει ανατεθεί η άδεια για την έρευνα του παρακείµενου κυπριακού «Οικοπέδου 12».

Τα κοιτάσµατα φυσικού αερίου και πετρελαίου που έχουν εντοπιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο και η εικόνα ότι η περιοχή είναι το νέο ενεργειακό Ελντοράντο προκαλούν τριβές ήδη από το 2008. Τότε η Τουρκία έστειλε το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Μalene Οstervold» για πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας του Καστελλόριζου, ενώ το καλοκαίρι έβγαλε το «Πίρι Ρέις» στην ίδια περιοχή.

Το σχέδιο
Συµπτωµατικές δεν πρέπει να θεωρούνται και οι πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την αµοιβαία εκµετάλλευση ενεργειακών κοιτασµάτων στο Αιγαίο, διαφορετικά, όπως είπε, «οι δύο χώρες θα είναι χαµένες».

Διπλωµατικές πηγές εκτιµούν ότι οι κινήσεις αυτές αποτελούν µέρος ενός συνολικότερου τουρκικού σχεδίου, καθώς η Αγκυρα καθιστά σαφές ότι δεν προτίθεται να µείνει έξω από το ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή. Στόχος της, λένε οι ίδιες πηγές, είναι να εξαιρέσει το Καστελλόριζο από τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών της µε την Ελλάδα, προκειµένου να πάρει µερίδιο της πίτας. Κι αυτό διότι αν εξαιρεθεί το Καστελλόριζο κατά τη χάραξη ΑΟΖ και θαλασσίων γραµµών, ένα κοµµάτι της ελληνικής ΑΟΖ θα περάσει στην Τουρκία, της οποίας η θαλάσσια γραµµή θα φτάνει µέχρι την αιγυπτιακή.
ΤΑ ΝΕΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top