GuidePedia

0
Και νέα παρέμβαση πραγματοποίησε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεωδωράκης, αυτή τη φορά με αποδέκτη όμως την τουρκική κυβέρνηση. Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του, που μεταδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου (01/05), με την ευκαιρία πρώτης συναυλίας που έδωσε στην Κωνσταντινούπολη, από την ίδρυσή της, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», κάλεσε την Τουρκική ηγεσία
να λάβει σοβαρά υπόψη της το ζήτημα του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών του Πατριαρχείου. "Eάν πράγματι θέλει να προχωρήσουμε σοβαρά και οριστικά στην επίλυση των διαφορών μας", όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, το Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, "αποτελούν σύμβολα της Ελληνικής Ορθοδοξίας, με τα οποία είναι τόσο στενά δεμένος ο ελληνικός λαός".
Ο Μίκης Θεωδωράκης απέστειλε μήνυμα φιλίας και αγάπης στον τουρκικό λαό λέγοντας πως πρέπει "να ρίξουμε στα σκουπίδια της ιστορίας όλα τα αρνητικά που μας χωρίζουν και να αναδείξουμε τα θετικά, που θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε προς ένα κοινό φωτεινό μέλλον".

Η συναυλία, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (01/05), στο πλαίσιο των εορτασμών της Κωνσταντινούπολης - Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Στην συναυλία παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ιεράρχες του Θρόνου, η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Σαπουντζής, Άρχοντες του Πατριαρχείου, Έλληνες και ΤούρκοιΑκαδημαϊκοί, ένα πολυπληθές κοινό από Τούρκους αλλά και επισκέπτες από την Ελλάδα.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Lutfi Kirdar, αίθουσα “Anadolu”. Η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" με την Νένα Βενετσάνου, την Καλλιόπη Βέττα, τον Δώρο Δημοσθένους και την Μαρία Βλάχου, ερμήνευσαν λυρικά τραγούδια από τους κύκλους τραγουδιών του συνθέτη και ταξίδεψαν το κοινό της Πόλης μέσα από γνώριμους ήχους και αγαπημένες μελωδίες.

Η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" ιδρύθηκε το Μάιο του 1997 από μουσικούς-συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη, γνώστες του έργου του. Πρωτοεμφανίστηκε στο Θέατρο Αιξωνή της Γλυφάδας, τον Ιούνιο του 1997, όπου παρουσιάστηκαν μέσα σε πέντε ημέρες έργα του συνθέτη σε ποίηση μεγάλων Ελλήνων ποιητών.


Έκτοτε η Ορχήστρα έδωσε πολλές λαϊκές συναυλίες στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, συμπράττοντας με παλιούς και καταξιωμένους αλλά και νεότερους ερμηνευτές. Έδωσε επίσης πολλές συναυλίες στο εξωτερικό (Τυφλίδα, Κουταΐσι, Βατούμ, Πρετόρια, Παρίσι κα).

Δημοσίευση σχολίου

 
Top