GuidePedia

0
Η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει σήμερα, την μεγάλη γιορτή της Ενώσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την 1/5/2004, ο Πρόεδρος Τάσος Παπαδόλουλος μαζί με το Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου υπέγραψαν την ένωση κάτω από την σκιά του Παρθενώνα,
που ήταν ο ίδιος που υπέγραψε την Αίτηση για την ένωση της Κύπρου μαζί με τα άλλα Δημοκρατική Κράτη που συμμετέχουν στην μεγάλη οικογένεια της Ε.Ε.(Το γεγονός που είχε αμαυρώσει την τελετή τότε, ήταν οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από εξοπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη.)
ΣΗΜΕΡΑ, 1η Μαΐου, η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά την πιο σημαντική επέτειο από της ιδρύσεώς της, την επίσημη ένταξη όλης της επικράτειάς της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πριν από έξι ακριβώς χρόνια και αφού είχε προηγηθεί το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, η Κύπρος εντασσόταν στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Είχε προηγηθεί η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στις 16 Απριλίου 2003. Γιατί ενταχθήκαμε στην ΕΕ; Όπως για πολλά χρόνια η πολιτική ηγεσία διασάλπιζε, ο στόχος ήταν διπλός.

Πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία να εξασφαλιστεί έναντι της τουρκικής επιθετικότητας και αρπακτικότητας. Δεύτερον, να διασφαλιστεί ότι η επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό θα είναι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, του κοινοτικού δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου. Τα κατεχόμενα εξαιρέθηκαν της εφαρμογής του κεκτημένου εξαιτίας της τουρκικής κατοχής.

Έξι χρόνια αργότερα, πού βρίσκεται η Κύπρος; Η δεύτερη σημαντική ημερομηνία στην ιστορία του νησιού είναι η ένταξή του στην ευρωζώνη και η υιοθέτηση του ευρώ από την 1/1/2008. Παρά τη λυσσώδη αντίδραση του ΑΚΕΛ και του Δ. Χριστόφια, που ζητούσαν… παράταση ενός ακόμα χρόνου στην υιοθέτηση του ευρώ, η παγκόσμια οικονομική κρίση, που μας έπληξε, κατέδειξε ότι, ευτυχώς που ενταχθήκαμε στην ευρωζώνη.

Παρά τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες του ευρώ, για τη μικρή και αδύναμη κυπριακή οικονομία είναι ευλογία η συμμετοχή της στην ευρωζώνη. Ακόμα και ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέμελψε ένα καθυστερημένο mea culpa για τις αντιδράσεις του ιδίου και του κόμματός του στην υιοθέτηση του ευρώ. Πώς αντιδρούν οι πολίτες στη συμμετοχή μας στην ΕΕ;

Πρέπει να ομολογηθεί ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχει αρκούντως ευαισθητοποιηθεί σε ευρωπαϊκά ζητήματα και, κυρίως, όσον αφορά στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Βέβαια, το τελευταίο ευρωβαρόμετρο καταδεικνύει μια μείωση στη στάση των πολιτών έναντι της ΕΕ, που είναι κατανοητή επειδή εκκινεί από την παρούσα κρίση.

Όμως, ταυτόχρονα, μια σημαντική πλειοψηφία (75%) των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ αλλά να έχει μια ειδική σχέση (θέση που προωθείται από τη Γαλλία και τη Γερμανία). Επίσης, μια ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία (82%) καλεί την κυβέρνηση να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Είναι γενική, σχεδόν, η εκτίμηση ότι ούτε η προηγούμενη ούτε, προπάντων, η σημερινή αριστερή κυβέρνηση έχουν αξιοποιήσει επαρκώς τη συμμετοχή μας στην ΕΕ. Είναι πρωτοφανές, εξοργιστικό και ολέθριο: Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της ΕΕ, δεν αξιοποιεί την Ένωση. Και η Τουρκία, που μάχεται να ενταχθεί, αλωνίζει στις Βρυξέλλες! Αρνητικά αποτελέσματα:

Η απόφαση του ΕΔΑΔ, η ανάξεση τού απευθείας εμπορίου και η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Η κυβέρνηση Χριστόφια επιδεικνύει ευρωσκεπτικισμό και ευρωφοβισμό, απότοκα στείρων ιδεολογικών αγκυλώσεων. Είναι ορθή η θέση της αντιπολίτευσης ότι πρέπει να κτίσουμε συμμαχίες συμφερόντων με τους εταίρους μας και να εμπλέξουμε περισσότερο αποφασιστικά την ΕΕ στις συνομιλίες. Έτσι θα πιέσουμε αποτελεσματικά την Τουρκία που τώρα, ελέω Χριστόφια, είναι στο απυρόβλητο.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top