GuidePedia

0
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη δυσκολία των διαπραγματεύσεων με την "Τρόικα" και τόνισε ότι η κατάληξη τους ήταν να μην θιγούν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. "Τα μέτρα που λαμβάνονται, θα θίξουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα, του τομέα που είναι ο μεγάλος ασθενής και εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες", ανέφερε
.
"Κάναμε ό,τι μπορούσαμε", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, για να είναι μικρότερες οι επιπτώσεις στους πιο αδύναμους και ζήτησε από το πολιτικό σύστημα να δώσει πρώτο το παράδειγμα της προσπάθειας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, καθώς όπως τόνισε θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να πει στους βουλευτές να παραιτηθούν από τα δώρα τους. Επίσης, ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει στη διαδικασία σύνταξης του νέου εκλογικού νόμου, ώστε να μπει το πολιτικό σύστημα "σε νέες και υγιείς βάσεις", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός : «Με τις σημερινές αποφάσεις οι συμπολίτες θα πρέπει να υποστούν και νέες θυσίες. Όμως δεν γίνεται να κάνουμε διαφορετικά . Δεν είναι ούτε για μένα, ούτε για κανέναν μας ευχάριστη απόφαση, αλλά είμαστε εδώ για να πάρουμε σωστές αποφάσεις για τον τόπο. Σήμερα επικυρώνουμε τη συμφωνία. Ένα χωρίς προηγούμενο πακέτο στήριξης για μια χωρίς προηγούμενη προσπάθεια από τον ελληνικό λαό.»
«Φίλοι μου λένε ότι θα έχεις κόστος ότι θα μείνεις με μια θητεία. Προσωπικά δεν έχω ζητήσει να έρθω στην εξουσία για την εξουσία. Δεν με ενδιαφέρουν οι θητείες αλλά με ενδιαφέρει όταν παραδώσω τη σκυτάλη να έχω επιτελέσει ένα σκοπό. Στο τέλος της θητείας μου η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοπημένη αλλά αναγεννημένη», πρόσθεσε.

«Πολλά από τα μέτρα είναι έκτακτα καλούμαστε να τα λάβουμε. Θα μπορούσαμε να τα αποφύγουμε αν είχαμε την ελευθερία και το χρόνο. Αν οι συνθήκες ήταν ομαλές. Αν δεν βρισκόμασταν μπροστά την τεράστια οικονομική κρίση. Γίνονται θυσίες για να κερδίσουμε χρόνο για την ανάκαμψη»,σημείωσε.

«Έχουμε να φέρουμε εις πέρας έναν άθλο, θα περάσουμε δύσκολα χρόνια. Θα προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε ένα αίσθημα δικαίου και να παλέψουμε για την ενίσχυση των πιο αδύναμων και με αφετηρία την κρίση να αλλάξουμε την Ελλάδα», συμπλήρωσε .

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ήταν η αποφυγή της χρεοκοπίας και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή, λέγοντας ότι παρέλαβε μια οικονομία σε τέτοια κατάσταση , «που κανένας Έλληνας δεν μπορούσε να φανταστεί», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.


Από τα πρώτα μελήματα της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ήταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας στους πολίτες, καθώς, όπως τόνισε, "ακόμα και τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία ήταν από την αρχή ειλικρινής, και είπε την αλήθεια, την βλέπουν με δυσπιστία".

Η δεύτερη προσπάθεια, όπως ανέφερε, ήταν να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της διεθνώς και κυρίως στην Ευρώπη. "Χωρίς αξιοπιστία", όπως τόνισε, "δεν θα βρίσκαμε κατανόηση και πολύ περισσότερο υποστήριξη. Θα ήμασταν μόνοι απέναντι στις αγορές και στους κερδοσκόπους και η μόνη πιθανή βοήθεια που θα μπορούσαμε να έχουμε θα ήταν 10 έως 20 δισ. και αυτά από το ΔΝΤ, όταν το κράτος έχει ανάγκες της τάξεως των 60 δισ. το χρόνο".

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δόθηκε και κερδήθηκε η μάχη της αναξιοπιστίας στο εσωτερικό αλλά και στην ΕΕ, όμως λόγω των διαφωνιών η Ελλάδα υπήρξε στόχος κερδοσκόπων της αγοράς, με αποτέλεσμα η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, να είναι μονόδρομος.


Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: "Από τις δυσκολίες ο ελληνισμός βγήκε πάντα πιο δυνατός και νικητής" και εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στις δυνάμεις του ελληνισμού, προσθέτοντας ότι "αν εργαστούμε όλοι μαζί θα πετύχουμε".

Μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών θα δώσει στη δημοσιότητα τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top