GuidePedia

0
Παρά τη διαφαινόμενη κρίση στις σχέσεις τους, οι δύο χώρες προωθούν το νέο Τουρκο-ισραηλινό τανκ M60A1 στην Κολομβία και σε άλλες χώρες.
Όταν δεν φτάνει η γλώσσα της διπλωματίας, τότε μιλούν τα όπλα. Και όπως αποδεικνύεται, αυτό δεν ισχύει μόνο ως εξήγηση του πολέμου αλλά και ως εργαλείο για τη διατήρηση της ειρήνης.

Παρά τις διπλωματικές διαφορές που ταλανίζουν τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, οι έμποροι όπλων των δύο χωρών βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία και συμπόρευση.

Μάλιστα, βρίσκονται ένα βήμα πριν από την εφαρμογή του πιο φιλόδοξου σχεδίου τους: να κάνουν εξαγωγές οπλικών συστημάτων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο λόγος για την αναβαθμισμένη έκδοση του Τουρκο-ισραηλινού άρματος μάχης Μ60Α1 το οποίο προωθείται προς πώληση στην Κολομβία!

Ήδη Τουρκία και Ισραήλ έχουν κατασκευάσει από κοινού 170 άρματα του συγκεκριμένου τύπου για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεών τους. Τώρα πάνε ακόμη πιο μακριά: οι δύο χώρες θα υποβάλλουν πρόταση στην χώρα της Λατινικής Αμερικής σχετικά με το πρόγραμμα αρμάτων μάχης ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Θεωρούν δε ότι έχουν αρκετές ελπίδες να κερδίσουν το συγκεκριμένο διαγωνισμό καθώς αφενός έχουν φτιάξει ένα αξιόπιστο τανκ και αφετέρου είναι απίστευτα φθηνό: θα στοιχίζει περί τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια το ένα, περίπου τα μισά χρήματα από όσο κοστίζει ένα παρεμφερές αμερικανικό άρμα όπως το Μ1Α2 ABRAMS.

"Η σχέση μας με την Τουρκία βασίζεται σε κοινά συμφέροντα και ακόμη και αν η πολιτική μάς απομακρύνει ενίοτε, προϊόντα σαν αυτό το τανκ, μάς δίνουν την ελπίδα ότι με τον καιρό θα επιστρέψουμε στο business as usual" δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος για το πρόγραμμα συνεργασίας.

Η διπλωματία των όπλων είναι εδώ…

Δημοσίευση σχολίου

 
Top