GuidePedia

0
Σε λεπτή ισοροπία κινείται και πάλι η αγορά καθώς ειδήσεις που αφορούν το ελληνικό χρέός, τη στάση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της Γερμανίας για τους όρους της συνεισφοράς σε πιθανό δάνειο και η υποχώρηση του χρηματιστηρίου κάτω από τις 2.000 μονάδες που ανατρέπει το κλίμα αισιοδοξίας της αρχής της εβδομάδας, πιέζουν σε άνοδο τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων που έφθασαν στη μία το μεσημέρι στις 391 μονάδες από τις 388 μονάδες στις 9 το πρωί, ενώ στις 11 το πρωί είχαν υποχωρήσει προσωρινά στις 377 μονάδες.

Το χρηματιστήριο στις 2 το μεσημέρι, παρουσίαζε πτώση 2λ,09% στις 1.973 μονάδες με τις τραπεζικές μετοχές να τραβούν και πάλι προς τα κάτω τον δείκτη.

Λίγα τα 30 εκατομμύρια ευρώ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας "Handelsblatt" που επικαλείται μέλος του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, υπάρχει διάχυτη η εκτίμηση πως η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 90 δισ. ευρώ, για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Τα 30 δισ.ευρώ δεν αποτελούν παρά ένα πρώτο βήμα, αναφέρει η επικαλούμενη μέλος του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, καθώς το τελικό ποσό σύμφωνα με την ίδια πηγή μπορεί να είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο υψηλό.

Η εφημερίδα επικαλούμενη πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μάλιστα, κάνει λόγο για εκτίμηση που φθάνει το ποσό των 90 δισ. ευρώ και συμπληρώνει πως εάν αυτό συμβεί, θα ανεβάσει δραματικά το ποσό τα 8,4 δισ. που επρόκειτο να καταβάλει η Γερμανία, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις οικονομικών παραγόντων της χώρας.

Μάλιστα οι τέσσερις γερμανοί καθηγητές που πριν από 15 ημέρες είχαν προτείνει με άρθρο τους στην Ελλάδα, να βγει από την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή δηλώνουν τώρα πως θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας κατά της απόφασης της Ε.Ε. για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του Ευρώ.

Στη συνέντευξη που δίνει ο ένας από αυτούς, ο Χόακιμ Σταρμπάτυ, στην εφημερίδα Rheinische Post, αναφέρει ότι οι καθηγητές συνεργάζονται για το θέμα με συνταγματολόγους προκειμένου να αποτρέψουν τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, την οποία θεωρεί επιδότηση η οποία απαγορεύεται, καθώς το επιτόκιο είναι επιδοτούμενο και όχι αυτό της αγοράς.

Νέα υποβάθμιση

Σε υποβάθμιση των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών αλλά και των τίτλων που καλύπτονται από ενυπόθηκα δάνεια προχώρησε ο οίκος Fitch σε μία νέα αιφνιδιαστική κίνηση.

Ο οίκος υποβάθμισε τις αξιολογήσεις για τις θυγατρικές της Εθνικής, UBB και Banca Romaneasca σε ΒΒ+ από ΒΒΒ-, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒΒ- για την Finansbank.

Επίσης, υποβάθμισε τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των θυγατρικών της EFG Eurobank σε Βουλγαρία και Ρουμανία, σε ΒΒ+ από ΒΒΒ- αλλά και την Piraeus Bank Egypt σε ΑΑ- από ΑΑ.

Όλες οι αξιολογήσεις τίθενται και σε αρνητική πιστωτική επιτήρηση υπόκεινται δηλαδή σε εξέταση από τον οίκο για ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση.

Επίσης, η Fitch υποβάθμισε τις αξιολογήσεις για 15 τίτλους με κάλυψη από ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, σε ΑΑ- από ΑΑ+.

Κραυγή αγωνίας για το Σχέδιο Στήριξης

Ισχυροί οικονομικοί παράγοντες και τραπεζίτες πάντως ζητούν από την κυβέρνηση να κάνει χρήση του Σχεδίου Στήριξης προκειμένου να διασφαλίσει απολύτως την ευχέρια να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει.

"Τα spreads θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα όσο υποστηρίζουμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε το πακέτο στήριξης. Θα ήταν σοβαρό λάθος εάν δεν φροντίσουμε, τώρα, να το χρησιμοποιήσουμε" τονίζει ο Γιάννης Στουρνάρας, επικεφαλής του ΙΟΒΕ.

"Πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε χρήση του μηχανισμού στήριξης εντός των επόμενων εβδομάδων, ίσως και ημερών… Τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας δεν αφήνουν περιθώρια καθυστερήσεων" τονίζουν σε έκθεσή τους δύο οπικονομoιλόγοι της EFG Εurobank Γκίκας Χαρδούβελης και Πλάτων Mονοκρούσσος

H νευρικότητα στην αγορά είναι διάχυτη πάντως,καθώς οι δείκτες παρουσιάζουν επιδείνωση, που οδηγεί με τη σειρά της σε απαισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον και την αποτελεσματικότητα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα υποστηρίζουν ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί και κατά 4%.

Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο α΄ τρίμηνο, τα καθαρά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 9,7% έναντι στόχου για αύξηση 11,9%. Οι δαπάνες για τόκους ενισχύθηκαν κατά 14,5%, έναντι στόχου για αύξηση 5,1%.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top