GuidePedia

0
Τελεσίγραφο στους υπουργούς να προσέχουν τις δηλώσεις τους και να αφιερωθούν στο έργο τους, επισημαίνοντας ότι επίκειται αξιολόγηση, έστειλε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Γ. Παπανδρέου.
Στο πλαίσιο αυτό τους επέβαλε αυστηρούς κανόνες για τις σχέσεις τους με τα μέσα ενημέρωσης, μετά το κακό που έκαναν οι συγκρουόμενες δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων τις προηγούμενες ημέρες, και τον χρόνο υλοποίησης των δράσεων που έχουν αναλάβει.
Για την ακρίβεια, τους έθεσε υπό αυστηρό περιορισμό και συνεχή αξιολόγηση. «Εχουμε να κάνουμε τομές και στο μέτωπο της οικονομίας και πρέπει να διαμορφώσουμε ένα κλίμα μεγαλύτερης ηρεμίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Οπως θα έχετε αντιληφθεί, η ανακύκλωση φημολογιών ήταν ακόμη ένα εργαλείο στα χέρια κάποιων κερδοσκόπων των αγορών, διαφόρων συμφερόντων τα οποία ενεπλάκησαν στην όλη υπόθεση της Ελλάδας», προσέθεσε και έθεσε πέντε κανόνες:
1. Γι’ αυτό, η ενιαία παρουσία μας στο μέτωπο της οικονομίας είναι σημαντική ώστε να διαμορφωθεί η απαραίτητη ηρεμία.
2. Χρειάζεται όλοι μας, πριν από μια δημόσια παρουσία, να είμαστε καλά ενημερωμένοι και σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο Τύπου, τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης, το γραφείο Τύπου, τους αρμόδιους υπουργούς.
3. Θα παρακαλούσα, γενικώς, να μη γίνουμε εμείς οι αναλυτές, οι σχολιαστές των γεγονότων, ας τα αφήσουμε αυτά στους δημοσιογράφους.
4. Καλό είναι να επαναλαμβάνουμε τις βασικές μας θέσεις, ώστε να μπορεί να υπάρχει μια ενιαία παρουσία και ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με τα Διεθνή ΜΜΕ.
5. Ιδιαίτερα δε για πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με την οικονομία, τις επενδύσεις, τις συνεργασίες, θέλω να υπάρχει άμεση επαφή με το δικό μου γραφείο, ώστε να υπάρχει ένας συντονισμός.
Συνεννόηση.
Και δεν έμεινε εκεί. «Για τις επαφές στο εξωτερικό, χρειάζεται ενημέρωση και συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να έχετε γνώση όλων των εξελίξεων και των επαφών που γίνονται», προσέθεσε, κάνοντας πολλούς να πιστέψουν ότι ήρθαν σε γνώση του πληροφορίες για «ανάρμοστες σχέσεις» υπουργών με διεθνείς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες!
Στο σημείο αυτό, ακολούθησε και νέο… κρύο ντους για τους υπουργούς:
•Και για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, σε επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα θέσουμε χρονοδιάγραμμα για κάθε τομέα.
•Στο επόμενο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, και μετά σε ένα τακτικό υπουργικό συμβούλιο, θέλω να δούμε μαζί τους δείκτες αξιολόγησης της χώρας μας σε διάφορους τομείς.
•Σε επόμενη φάση, σας το έχω ήδη στείλει με επιστολή, θα συζητήσουμε με αφορμή την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, τα προβλήματα που αναδεικνύονται από την επαφή του πολίτη με τη Δημόσια Διοίκηση.
•Θα συζητήσουμε, επίσης, διαδικασίες λήψης αποφάσεων και νομοθέτησης, ώστε να υπάρχει ένα είδος καταλόγου προϋποθέσεων για να καταλήγουμε σε ποιοτικές αποφάσεις και νομοθετήσεις, καθώς και για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης. «Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση από εδώ και πέρα στις αναπτυξιακές μας πρωτοβουλίες, να προωθήσουμε, να στραφούμε στις δράσεις και στην παρουσία μας στις περιφέρειες, οργανωμένα, για την ανάδειξη αυτών των πρωτοβουλιών, αλλά και για τη διαβούλευση και τη συμμετοχή των πολιτών», ανέφερε στη συνέχεια.
Κοινωνική πολιτική.
«Θα δώσουμε επίσης έμφαση στις κοινωνικές πολιτικές, ανεργία, φτώχεια, παιδεία, υγεία», σημείωσε και ζήτησε «να υπάρχει συνεχώς τριμερής συνεργασία, μεταξύ του κόμματος, των γραμματέων των Τομέων, της Βουλής, των ΚΤΕ και του υπουργείου, αλλά και του υπουργού με τους υφυπουργούς, ώστε να υπάρχει ενημέρωση, διαβούλευση και σχεδιασμός των πολιτικών μας πρωτοβουλιών».
Εθνικά Θέματα
Ελπίδα για την υφαλοκρηπίδα.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς για το ταξίδι του στην Κύπρο και την επίσκεψη του Δ. Δρούτσα στην Αγκυρα. «Θέλω να έχετε στενή συνεργασία με τον κ. Δρούτσα, ώστε να εκτιμηθούν πρώτα απ’ όλα οι αποτιμήσεις των τελευταίων ετών για το πού έχουμε φτάσει στις συνεργασίες ανά τομέα, αλλά και για να προετοιμαστούν προτάσεις για περαιτέρω συνεργασία», προσέθεσε εν όψει της άφιξης του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα τον Μάιο.
«Εχουμε συμφωνήσει στην επανενεργοποίηση των λεγόμενων διερευνητικών επαφών, με την ελπίδα να μπορέσουμε να καταλήξουμε στην υπόθεση που μας ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια, της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας», κατέληξε ο πρωθυπουργός, αλλά αρνήθηκε να πει περισσότερα. Για τις εξελίξεις στην οικονομία και τα εθνικά θέματα, ο Γ. Παπανδρέου θα ενημερώσει σήμερα τον Α. Σαμαρά, κατόπιν αιτήματος του προέδρου της ΝΔ.
Τρομοκρατία.
Εύσημα στον Μ. Χρυσοχοΐδη.
Με την ευκαιρία, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε συγχαρητήρια στον Μ. Χρυσοχοΐδη. «Στο πλαίσιο της ανάκτησης της αξιοπιστίας της ευνομίας και της αποτελεσματικότητας, κάναμε ένα καίριο βήμα, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Να συγχαρώ και τη δουλειά που έκανε ο Μιχάλης και το υπουργείο του και όλους όσοι ενεπλάκησαν σε αυτή την υπόθεση. Νομίζω ότι έτσι, σιγά σιγά, ανακτούμε και την εικόνα μιας χώρας ευνομούμενης και πιο ασφαλούς», είπε χαρακτηριστικά.
Τι ειπώθηκε.
Το παρασκήνιο του Υπουργικού.
Ο Θ. Πάγκαλος, που είχε δεχθεί τα πυρά συναδέλφων του για την έκθεση προόδου του προγράμματος σταθερότητας που διέρρευσε στον Τύπο, τους ανακοίνωσε πως «από εδώ και πέρα όλα θα ανεβαίνουν στο Διαδίκτυο». Οι υπουργοί, κοιτάχτηκαν μεταξύ τους, αλλά δεν άνοιξαν αντιπαράθεση.
Μετά το τέλος του υπουργικού, όμως, αρκετοί έλεγαν πως «αυτό είναι λάθος και θα το πούμε στον πρόεδρο». Κάποιος, όμως, που το έχει ήδη κάνει ενημέρωσε τους συναδέλφους του πως ο Γ. Παπανδρέου συμφωνεί, απλά θα δίνει τη δυνατότητα στους υπουργούς να παρεμβαίνουν στον πίνακα και να δίνουν τη δική τους θέση.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Η Α. Διαμαντοπούλου δέχθηκε απλά μία επισήμανση του Ευ. Βενιζέλου για τα εκλεκτορικά σώματα που κρίνουν καθηγητές στα ΑΕΙ και του Π. Μπεγλίτη, ο οποίος της ζήτησε να εξηγήσει στον κόσμο γιατί καταργεί τη βάση του 10. Επίσης, εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας για το Μητρώο Αγροτών, η Κ. Μπατζελή, όμως, ατύχησε στο σχέδιο νόμου για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αγροτών, για το οποίο ο Ευ. Βενιζέλος και ο Δ. Ρέππας υποστήριξαν ότι ήταν αντισυνταγματικό.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top