GuidePedia

0
Οποιαδήποτε πίστωση της Γερμανίας προς την Ελλάδα θα απαιτήσει έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μίκαελ Οφερ.Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Οφερ διευκρίνισε πάντως ότι το Βερολίνο δεν σχεδιάζει να επιδιώξει κοινοβουλευτική έγκριση του σχεδίου στήριξης προτού η Ελλάδα ζητήσει βοήθεια.

«Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί μέχρι η Ελλάδα να χρειαστεί βοήθεια», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει να μην χορηγηθεί η πίστωση χωρίς «κοινοβουλευτική έγκριση».
Ξινίζουν πάλι οι Γερμανοί
«Η εργαλειοθήκη γέμισε και είναι ανά πάσαν στιγμήν έτοιμη», είπε ο Οφερ. «Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται άλλη ενέργεια.
Τέλος, ο κ. Οφερ απέρριψε ως «εικοτολογία» δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι οι πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα ενδέχεται να φθάσουν τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ για περίοδο τριών χρόνων.
«Αντικαταστατική» η βοήθεια στην Ελλάδα
Στο μεταξύ, στο Συνταγματικό Δικαστήριο απειλεί να προσφύγει Γερμανός οικονομολόγος, υποστηρίζοντας ότι το πακέτο βοήθειας που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
«Θα καταθέσουμε μήνυση στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης από τις χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post ο Γιόακιμ Σταρμπάτι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tuebingen.
Ο Σταρμπάτι θεωρεί το πακέτο ως επιδότηση, η οποία απαγορεύεται, καθώς το επιτόκιο που προβλέπεται βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα των επιτοκίων της αγοράς.
Να φύγει απο την ευρωζώνη
Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη.
«Το καλύτερο θα ήταν, οι χώρες που αποδεδειγμένα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να εγκαταλείψουν την ΟΝΕ», ανέφερε ο Γερμανός οικονομολόγος.
«Δεν μπορούμε να τις πετάξουμε έξω, καθώς δεν το θέλει κανείς. Αλλά εάν αυτές οι χώρες θέλουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, το καλύτερο θα είναι να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη και να υποτιμήσουν το νόμισμά τους. Έτσι θα καταστούν διεθνώς πιο ανταγωνιστικές, όπως έκαναν άλλωστε και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Με λίγα λόγια, τα χρέη τα οποία έχει η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοστούν στο ποσοστό της υποτίμησης του νομίσματός της. Σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα πνιγεί και αυτό δεν μπορεί να το θέλει κανείς», τόνισε.
Ανηφορικά πάλι τα spreads
Τον ανήφορο πήρε πάλι το spread στο 10ετές ομόλογο, απηχώντας ίσως τις πιέσεις να προσφύγει τελικά η χώρα μας στο «δίχτυ ασφαλείας» ΕΕ-ΔΝΤ.
Στις 13:16, ώρα Ελλάδος, το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έφθανε στις 391,6 μονάδες βάσης από 377 μονάδες βάσης που έκλεισε χθες.
"Ναι μεν αλλά..." από τη Moody's
Σημαντικούς κινδύνους όσον αφορά στην εκτέλεσή του αντιμετωπίζει το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας, παρά το πακέτο στήριξης που εξειδικεύτηκε την Κυριακή, σύμφωνα με αναλύτρια της Moody's. Παρόλ’ αυτά, ο ξένος οίκος εκτιμά ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας είναι περιορισμένος.
Σε συνέντευξή της στο Reuters, η Σάρα Κάρλσον δήλωσε ότι η εξειδίκευση του μηχανισμού βοήθειας σε περίπτωση που η Ελλάδα ζητήσει την ενεργοποίησή του αποτελεί θετική εξέλιξη, ωστόσο η πιθανότητα υποβάθμισης της χώρας από την τρέχουσα αξιολόγηση Α2 κάποια στιγμή τους επόμενους 12-18 μήνες παραμένει πάνω από 50%.
«H επιπλέον σαφήνεια του πακέτου ήταν χρήσιμη, διότι υπήρχαν εκκρεμή ζητήματα και ήταν αρκετά απροσδιόριστο μέχρι την Κυριακή. Οι λεπτομέρειες καθησυχάζουν τον κόσμο», ανέφερε η Κάρλσον, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Moody's για την Ελλάδα.
Αντιμέτωπη με το "γύρο του θανάτου" λόγω του υψηλού κόστους του πακέτου στήριξης από την Ευρωζώνη εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το γνωστό δισεκατομμυριούχο επενδυτή Τζορτζ Σόρος.
«Σε γύρο του θανάτου η Ελλάδα» λέει ο Σόρος.
Ο Σόρος μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση του περιοδικού Economist στο Λονδίνο, είπε σχετικά με το πακέτο ότι «αν και είναι καλύτερο από αυτό που είναι διατεθειμένη να προσφέρει σήμερα η αγορά, είναι και πάλι μάλλον πολύ υψηλό».
«Έχουμε να κάνουμε με ένα ζήτημα φερεγγυότητας. Αν αρχίσεις να χρεώνεις υψηλά επιτόκια, όπως κάνει η αγορά που επιζητά τη φερεγγυότητα, τότε αυτό σε ωθεί σε αφερεγγυότητα».
«Χαμηλότερα επιτόκια θα βοηθούσαν την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της. Αν δεν τους πετύχει, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει ακόμα πιο ‘σφιχτή’ πολιτική, τα φορολογικά έσοδα θα υποχωρήσουν και η οικονομία βυθίζεται ακόμα περισσότερο, έως ότου εγκλωβιστεί σε ένα θανατηφόρο σπιράλ. Αυτός είναι ο κίνδυνος που παραμένει», ανέφερε ο Σόρος.
«Το επιχείρημα για την πολιτική βούληση να διασωθεί η Ελλάδα ήταν ότι η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε σε διάλυση του ευρώ. Η διάλυση του ευρώ θα ήταν ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσέθεσε.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top