GuidePedia

0








ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ (1899-1944)
Θρυλική μορφή της Αντίστασης. Μητέρα επτά παιδιών, έβαλε πάνω από την οικογένεια της την Πατρίδα, και δημιούργησε την θρυλική οργάνωση «Μπουμπουλίνα». ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ. Όταν τη συνέλαβαν οι Γερμανοί, συνέλαβαν και τέσσερα από τα παιδιά της, μετά από κατάθεση του συνεργάτη της Ριζόπουλου. Όταν οι Γερμανοί την απείλησαν ότι θα σκοτώσουν τα παιδιά της τους απάντησε ότι δεν ήταν δικά της παιδιά αλλά της Ελλάδας. Την τουφεκίσανε ένα μήνα πριν την απελευθέρωση. Εδώ θα βρείτε παρουσίαση της Λέλας Καραγιάννη από τον γιό της Βύρωνα......


 








Μνημείο της Λέλας Καραγιάννη










ΗΡΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (1927-1944)

Μαθήτρια ΕΠΟΝίτισσα που προδόθηκε από Έλληνες και εκτελέστηκε στα 17 χρόνια της. Παρά τα φοβερά βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε από τους Γερμανούς στην Μέρλιν δεν κατέδωσε ποτέ τους συνεργάτες της. Κλείστηκε στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου και εκτελέστηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1944.

















Μνημείο Ηρώς Κωνσταντοπύλου





















ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (1912-1944)

Η Ηλέκτρα Αποστόλου, μέλος του Κ.Σ. της ΕΠΟΝ από την ίδρυσή της, συνελήφθη το 1944, στα 32 της χρόνια.
Βασανίστηκε απάνθρωπα, από την ειδική Ασφάλεια. Δολοφονήθηκε και το φρικτά παραμορφωμένο από τα βασανιστήρια σώμα της πετάχτηκε από την ταράτσα του κτιρίου.
















Μνημείο Ηλέκτρας Αποστόλου στο Νέο Ηράκλειο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top