GuidePedia

0
Μαχαίρι στα επιτόκια πιστωτικών καρτών για τέσσερις μήνες βάζει η Τράπεζα Πειραιώς, ταράζοντας τα νερά στην τραπεζική αγορά.
Η Πειραιώς ανακοίνωσε μείωση επιτοκίων στο 8,75% (από 15,75% που ισχύει σήμερα) για όλες τις αγορές που πραγματοποιούνται στην ελληνική αγορά μέσω των πιστωτικών της καρτών από την 1η Νοεμβρίου 2009 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2010, αυξάνοντας παράλληλα για όλους τους ενήμερους πελάτες τα πιστωτικά όρια κατά 25%......

Η κίνηση αυτή, με φόντο την άτυπη κόντρα τραπεζιτών- κυβέρνησης σχετικά με τα υψηλά επιτόκια των πιστωτικών καρτών, αιφνιδίασε την αγορά και προκάλεσε τουλάχιστον προβληματισμό για την «απάντηση» των ανταγωνιστών. Ορισμένοι από τους τραπεζίτες απέρριπταν εξαρχής το ενδεχόμενο ανάλογων μειώσεων επιτοκίων, επιχειρώντας να υποβαθμίσουν την κίνηση σε επίπεδο επικοινωνιακού εντυπωσιασμού. Άλλοι, πάλι, άρχισαν ήδη να σχεδιάζουν την απάντησή τους για να αυξήσουν την πελατεία τους και εν όψει Χριστουγέννων, περίοδο κατά την οποία τα τελευταία χρόνια το πλαστικό χρήμα είχε την τιμητική του.

Φέτος, η εικόνα είναι διαφορετική. Από τη μια, οι τράπεζες περνούν από κόσκινο τις αιτήσεις χορήγησης πιστωτικών καρτών απορρίπτοντας επτά στις δέκα και, από την άλλη, οι καταναλωτές είναι ακόμα πιο συγκρατημένοι. Στοιχεία των τραπεζών δείχνουν πως ένας στους δέκα κατόχους πιστωτικής κάρτας την ακυρώνει για να αποφύγει τον... πειρασμό να τη χρησιμοποιήσει. Πάντως, η Τράπεζα Πειραιώς εξηγεί την απόφασή της λέγοντας ότι στοχεύει στην αναθέρμανσης της αγοράς και «προκειμένου τα νοικοκυριά να ικανοποιήσουν τις καταναλωτικές ανάγκες τους με το μικρότερο δυνατό κόστος».

Επιτόκια στα ύψη
Παρά τη δραστική αποκλιμάκωση των διατραπεζικών επιτοκίων και του βασικού επιτοκίου του ευρώ, τα επιτόκια πιστωτικών καρτών στην Ελλάδα παραμένουν στα ύψη. Το μέσο επιτόκιο πιστωτικών καρτών στη χώρα μας διαμορφώθηκε τον Αύγουστο- οπότε και τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος - στο 14,33%, υψηλότερο κατά περισσότερες από πέντε μονάδες έναντι του μέσου επιτοκίου της ευρωζώνης (9,26%). Το άνοιγμα της ψαλίδας, όπως υποστηρίζει η πλευρά των τραπεζιτών, οφείλεται στις αυξημένες επισφάλειες των καρτών οι οποίες αυξάνουν το κόστος τους.

Περισσότερες από μία στις δέκα πιστωτικές κάρτες βρίσκονται στο κόκκινο, οι οφειλές δεν εξυπηρετούνται κανονικά και οι καθυστερήσεις κάλυψης της δόσης υπερβαίνουν τις 90 ημέρες. Από το σύνολο των περίπου 10 δισ. ευρώ των οφειλών μέσω πιστωτικών καρτών, ποσό που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετείται κανονικά. Για να αντεπεξέλθουν στη μάχη των αυξημένων επισφαλειών, οι τράπεζες έχουν ρίξει στην αγορά τη δυνατότητα μεταφοράς υπολοίπων πιστωτικών καρτών σε καταναλωτικά δάνεια και άλλες κάρτες (προγράμματα συγκέντρωσης οφειλών) όπου το επιτόκιο μειώνεται σε 9% και 6,5% αντίστοιχα. Έτσι, ένας χρήστης πιστωτικής κάρτας με οφειλή 5.000 ευρώ και επιτόκιο 17% πρέπει να καταβάλει τόκο 850 ευρώ.

Η ίδια οφειλή με επιτόκιο κάρτας 8,75% προκαλεί επιτοκιακή επιβάρυνση 437,5 ευρώ, ενώ η μεταφορά υπολοίπου σε άλλη κάρτα με επιτόκιο 6% μπορεί να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου στα 300 ευρώ. Θεωρητικά, όλοι οι χρήστες πιστωτικών καρτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή τους θα μετέφεραν τα υπόλοιπά τους. Εδώ όμως έρχονται τα αυστηρά κριτήρια που εφαρμόζουν οι τράπεζες όχι μόνο για την έκδοση νέων καρτών αλλά και για τη μεταφορά οφειλών κρατώντας τις μέγιστες αποστάσεις ασφαλείας από τους κακοπληρωτές.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

το μέσο επιτόκιο πιστωτικών καρτών είναι πάνω από 5 μονάδες υψηλότερο έναντι του μέσου επιτοκίου της ευρωζώνης


Αντιδρούν οι τράπεζες στα σενάρια για πλαφόν στις πιστωτικές

ΑΝΟΙΧΤΟ αφήνει το ενδεχόμενο παρέμβασης για τη μείωση του ανοίγματος της ψαλίδας των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών στην Ελλάδα η κυβέρνηση προκαλώντας την αντίδραση των τραπεζών. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας σε ερώτημα για το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή πλαφόν, δήλωσε ότι «υπάρχει η βούληση να μπει τάξη στον δανεισμό και στα επιτόκια, όπου κρίνει η κυβέρνηση ότι δεν προστατεύεται ο καταναλωτής».

Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Οικονομίας προσπάθησαν να χαμηλώσουν τους τόνους σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα έτοιμο και πως όλα θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και τις τράπεζες.

Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες εξέφραζαν αμφιβολίες για το αν πράγματι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν και έκαναν λόγο για ανεφάρμοστο μέτρο, που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υποστήριζαν δε ότι θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη χρηματοδότηση της αγοράς, καθώς οι τράπεζες θα αναγκαστούν- λόγω των μεγάλων επισφαλειών που έχει ο δανεισμός μέσω πιστωτικής κάρτας- να κάνουν αυστηρότερους του όρους χορήγησης των καρτών, αλλά και να μειώσουν τα πιστωτικά όρια.

Σήμερα αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση με τους φορείς το πρώτο νομοσχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομίας και αφορά την προστασία των δανειοληπτών από την υπερχρέωση.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top