GuidePedia

0

Η Τουρκία ετοίμαζε συμφωνία με τον Λίβανο που "χάλασε" λόγω της έκρηξης στο λιμάνι της Βυρητού

Τρομερή δήλωση έκανε πάλι ο γνωστός Τούρκος Ναύαρχος Cihat Yaycı για την έκρηξη στο Λίβανο, η οποία χάλασε όπως φαίνεται την επικείμενη τουρκο-λιβανική συμφωνία για την ΑΟΖ, η οποία κυοφορούνταν σε αντιστάθμισμα της ελληνο-αιγυπτιακής.

Σύμφωνα με την ανάρτηση στο λογαριασμό του Twitter ο Cihat Yaycı ανέφερε ότι, "Είπαμε, ας κάνουμε μια συμφωνία ναυτικής δικαιοδοσίας με τον Λίβανο, και στη συνέχεια συνέβη αυτό το συμβάν (η τρομερή έκρηξη στη Βηρυτό)... Το 2010, είπαμε να το κάνουμε παρόμοια συμφωνία με τη Λιβύη, και ο Καντάφι ανατράπηκε ... Είπαμε ας κάνουμε το ίδιο με την Αίγυπτο ... και ο πρόεδρος Μόρσι ανατράπηκε …”.

Σαφώς η Τουρκία και η πολιτική της ηγεσία βλέπει να ορθώνονται εντελώς απίστευτα αιφνιδιαστικά εμπόδια σε κάθε της προσπάθεια να οριοθετήσει ΑΟΖ στην περιοχή της Μεσογείου, στην οποία σημειωτέον δρουν υπερδυνάμεις με τεράστια συμφέροντα.

Μάλιστα για την πρόσφατη έκρηξη στο Λίβανο, ο σύμβουλος-φερέφωνο του Ερντογάν, Ι.Καραγκιούλ, κατηγορεί σήμερα με ανάρτηση του, τον υπεύθυνο της ισραηλινής πρεσβείας στο Λίβανο Roey Gilad, για τον οποίο ισχυρίζεται ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη στη Βηρυτό.

“Ο Ισραηλινός υπεύθυνος Roey Gilad βρίσκεται πίσω από την έκρηξη στη Βηρυτό”, γράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος.

"Δεν πρόκειται για έκρηξη, αλλά για ισραηλινή επίθεση. Αυτός είναι ο Λίβανος, και τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία", έγραψε ο Karagül, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Yeni Şafak.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ισραήλ έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία αποποιείται των όποιων ευθυνών για την έκρηξη.

Έρχεται πιθανή κοινή ελληνο-αιγυπτιακή παρουσία στην Α.Μεσόγειο

Σύμφωνα τώρα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η ναυτική συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου εμπεριέχει και πιθανή κοινή αεροναυτική παρουσία στην Α.Μεσόγειο, ειδικά στις περιοχές που η Τουρκία αμφισβητεί έμπρακτα εδώ και καιρό με το γνωστό τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, ειδικά μετά τις δηλωμένες προθέσεις της Άγκυρας με το σεισμογραφικό πλοίο της το οποία θα συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά πλοία.

Άλλωστε Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν υπογράψει κοινό αμυντικό μνημόνιο και διεξάγουν αεροναυτικές ασκήσεις με την επωνυμία “Μέδουσα” εδώ και μερικά χρόνια, ακριβώς για τον σκοπό αυτόν.

Περιττό να αναφέρουμε ότι εφόσον δούμε στο νερό, δίπλα -δίπλα, ελληνικά και αιγυπτιακά πολεμικά σκάφη σε συνεργασία με μαχητικά αεροσκάφη των δύο χωρών, το τουρκικό ΠΝ δεν θα έχει καμία τύχη σε οποιαδήποτε απόπειρα πρόκλησης στην περιοχή, και αυτό ακριβώς φοβούνται οι Τούρκοι επαγγελματίες στρατηγοί.

Πληροφορίες φέρουν επίσης τον Τούρκο πρόεδρο να είναι έξαλλος μετά την δημοσιοποίηση της συμφωνίας του ελληνικού και του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ για την τμηματική ΑΟΖ.

Κύριος αποδέκτης της τουρκικής προεδρικής οργής δεν είναι μόνο η ελληνική πλευρά, κάτι που ακούσαμε από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο έξω από την Αγία Σοφία, αλλά και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό αποτελεί τον κύριο στόχο του Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν έχει αναφέρει το όνομα του Σίσι περισσότερες από 6000 φορές από τότε που ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανέλαβε την εξουσία της Αιγύπτου, ενώ ο Σίσι δεν έχει αναφέρει το όνομα του Ερντογάν ή της Τουρκίας ούτε μία φορά.

“Πόσο υπέροχος είστε κύριε Πρόεδρε (Σίσι), που η σιωπή σας είναι ισχυρότερη από τις δηλώσεις σας και οι πράξεις σας καταστρέφουν τους εχθρούς σας και τα σχέδια τους”, αναφέρει Άραβας δημοσιογράφος.

Έκθεση κόλαφος για την Τουρκία και τις σχέσεις της με τους Τζιχαντιστές.

Παράλληλα με όλα αυτά, η αμερικανική διοίκηση CENTCOM, (στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία), σε μια νέα σημαντική για τις προθέσεις του Πενταγώνου έκθεση της, εξηγεί ότι η Άγκυρα υποστηρίζει ενεργά «αρκετές πολιτοφυλακές και εξτρεμιστικές ισλαμιστικές ομάδες που εμπλέκονται σε βίαιες εγκληματικές δραστηριότητες».

Αυτό οδηγεί σε εξωδικαστικές εκτελέσεις, εκβιασμούς, απαλλοτρίωση, αυθαίρετες κρατήσεις και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του νόμου της ένοπλης σύγκρουσης.

Έτσι συνεχίζει η έκθεση, η Άγκυρα δίνει το δικαίωμα στις τρομοκρατικές οργανώσεις να «συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά αποθέματα αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων», ιδίως μέσω “μαύρων” εταιρειών, χρησιμοποιώντας παράλληλα το τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα για να «διευκολυνθεί η κυκλοφορία χρημάτων», χρησιμοποιώντας τουλάχιστον «10 διαμεσολαβητές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ή επιχειρήσεις”, καταλήγει η ίδια μεταξύ άλλων.

Εκτιμήσεις αμυντικών ειδικών φέρνουν την Τουρκία, ειδικά μετά την πρόσφατη κατρακύλα της τουρκικής λίρας, να ευρίσκεται σε μια πραγματική κατάσταση αποσύνθεσης, η οποία λόγω του ΝΑΤΟ πιθανόν να λάβει χώρα “ελεγχόμενα” με την απομάκρυνση της ηγεσίας του ΑΚΡ, λόγω φυσικά και της τεράστιας διαμάχης Ρωσίας-ΗΠΑ στην περιοχή της Μεσογείου.

Η Ελλάδα οφείλει και το πράττει, παρά τις φωνές και τις αντιρρήσεις στο εσωτερικό,να είναι πρωταγωνιστής στην περιοχή προβάλλοντας πρώτα την διεθνή νομιμότητα, και πλασάροντας την χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας.

Αυτές τις στιγμές όλος ο ελληνικός πολιτικός κόσμος οφείλει και πρέπει να συνδράμει στο έργο των ενόπλων δυνάμεων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο με την στάση του, και μετά θα έχουμε όλο το καιρό να "τσακωθούμε" πολιτικά με την ησυχία μας, όπως κάνουμε πάντα.

πηγή




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top