GuidePedia

0

Πήγες υποστηρίζουν πως ένας απόστρατος αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών με ιδιαίτερες γνώσεις γύρω από τις σχέσεις της κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν με ακραίες ομάδες τζιχαντιστών, φαίνεται να στάλθηκε σε σίγουρο θάνατο στη Λιβύη, με σκοπό να εξαφανιστεί ως βασικός μάρτυρας στα εγκλήματα που έχει κάνει η ισλαμική κυβέρνηση την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις τρεις αυτές πήγες που έχουν πρόσβαση στην στρατιωτική υπηρεσία Πληροφοριών, ο απόστρατος συνταγματάρχης Οκάν Αλτινάι, ο οποίος αναφέρεται πώς σκοτώθηκε στη διάρκεια βομβαρδισμού του λιμανιού της Τρίπολης, ουσιαστικά δολοφονήθηκε από την ίδια την ΜΙΤ. Ο Αλτινάι είχε σημαντικές διαφορές με μία μεγάλη ομάδα εντός της υπηρεσίας πληροφοριών που συνεργαζόταν με τις ριζοσπαστικές ομάδες τζιχαντιστών στη Συρία και μάλιστα είχε υποβάλει αναφορά στο Γενικό Επιτελείο για αυτές τις παράνομες δραστηριότητες της ΜΙΤ.

Ο συνταγματάρχης Αλτινάι εργάστηκε για χρόνια στη Διεύθυνση Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου και παρακολούθησε μυστικές συναντήσεις που είχαν ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης και άλλες ακραίες ομάδες με Τούρκους αξιωματούχους.

Το Γενικό Επιτελείο ανησυχώντας για τους στενούς δεσμούς της ΜΙΤ με τις ομάδες των τζιχαντιστών συμπεριλαμβανομένης και της Αλ Κάιντα, τον έστειλε σε αυτές τις συναντήσεις στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη για να παρακολουθήσει και να καταγράψει τι συνέβαινε. Μία πηγή ανέφερε πως: ήξερε πολλά μυστικά για την κυβέρνηση Ερντογάν, τα οποία θα μπορούσε μελλοντικά να διαρρεύσει” .

Μία άλλη πηγή ανέφερε ότι ο συνταγματάρχης Αλτινάι, είχε συχνές συγκρούσεις με τον Κεμάλ Εσκιντάν- έναν 55χρονο απόστρατο που τώρα είναι επικεφαλής του τμήματος ειδικών επιχειρήσεων της ΜΙΤ, αλλά σε αυτές συχνά τον ξεπερνούσαν, καθώς ο Εσκιντάν είχε την υποστήριξη του Χακάν Φιντάν – επικεφαλής της ΜΙΤ και του Ερντογάν, που και οι δύο είχαν χρησιμοποιήσει τον Εσκιντάν και την αδίστακτη ομάδα αξιωματικών πληροφοριών, για τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων για τον εξοπλισμό ομάδων της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Μία τρίτη πηγή μιλώντας ανώνυμα ανέφερε πως ο Αλτινάι μιλώντας σε μένα μου είχε πει πως “Οι άντρες αυτοί είναι πραγματικά προδότες του έθνους δεν λειτουργούν σαν υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας αλλά περισσότερο σαν ένα συνδικάτο του οργανωμένου εγκλήματος πού βοηθά τα ακραία στοιχεία στη Συρία”. Η η ίδια πηγή είπε πως “Αυτά μου τα είπε όταν μόλις είχε επιστρέψει από συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων της ΜΙΤ και ριζοσπαστικών ομάδων”. Η μυστική εκείνη συνάντηση με εκπροσώπους της ISIS από Ιράκ και Συρία αφορούσε τους όρους πρόσβασης στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του Οσμάν Α’ και ιδρυτή της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Τουρκικές στρατιωτικές πήγες περιγράφουν τον συνταγματάρχη Αλτινάι ως ένα πετυχημένο στρατιωτικό, που έμαθε αραβικά στη Συρία και αργότερα υπηρέτησε ως αναπληρωτής ακόλουθος στην Ιορδανία στα έτη 2010-2012.

Μετά από την επιστροφή του στην Τουρκία, υπηρέτησε στο γραφείο Μέσης Ανατολής του Γενικού Επιτελείου για τρία χρόνια. Συνταξιοδοτήθηκε το 2015. Αλλά όπως ανέφεραν οι πηγές μας τοποθετήθηκε πάλι από το Γενικό επιτελείο στην ΜΙΤ, ώστε ο τουρκικός Στρατός να συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιχειρήσεις της ΜΙΤ.

Όταν μετά από εντολή από τον κυβέρνηση του Ερντογάν, ο Εσκιντάν ενεπλάκη στην ενδυνάμωση των τζιχαντιστών στο έδαφος της Λιβύης, ο Αλτινάι στάλθηκε επίσης στη Λιβύη. Πηγή μας περιέγραψε πως “Δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του, αλλά υποψιαζόμαστε πως τον εκτέλεσαν για να μην αποκαλύψει στο μέλλον τα εγκλήματα της κυβέρνησης Ερντογάν και της ΜΙΤ”.

Οι επίσημες αναφορές καταγραφούν πως ο Αλτινάι και ένας άλλος αξιωματικός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (Σινάν Τζαφερλέρ) σκοτώθηκαν στις 18 Φεβρουαρίου 2020 όταν ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA) βομβάρδισε το λιμάνι της Τρίπολης.

Ο στόχος τότε ήταν ένα τουρκικό πλοίο το οποίο επανειλημμένα μετέφερε όπλα και πυρομαχικά την ώρα που είχε προσεγγίσει το λιμάνι, καθώς και μία αποθήκη όπου υπήρχαν όπλα τα οποία είχαν μεταφερθεί από την Τουρκία. Οι δύο αυτοί αξιωματικοί βρισκόταν κοντά στο λιμάνι. Οι πηγές υποστήριξαν πως “Εξ όσων γνωρίζουμε εκτελέσθηκαν ξεχωριστά ή οι συντεταγμένες τους διέρρευσαν προς το LNA”.
ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top