GuidePedia

0

Του Βασίλη Κοψαχείλη*
Το τελευταίο διάστημα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ κρίσιμο δίλημμα. Να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να εμπλακεί στο Συριακό χάος ώστε να αντιμετωπίσει την Τουρκία μέσω τρίτων επί Συριακού εδάφους ή να περιμένει την έκβαση των εξελίξεων και ενδεχομένως να ριψοκινδυνέψει να αντιμετωπίσει αργότερα και άμεσα την Τουρκία στο Σουέζ και την Ερυθρά θάλασσα;

Οι διαφορές της Αιγύπτου με την Τουρκία είναι πολύ βαθιές και κρίσιμες για την ίδια τη σταθερότητα της χώρας του Νείλου και του καθεστώτος Αλ Σίσι, το οποίο εκτός των σύνθετων προβλημάτων ασφάλειας έχει να αντιμετωπίσει μία σφοδρή οικονομική κρίση που δεν φαίνεται να υποχωρεί στη μετά - Αραβικής Άνοιξης Αίγυπτο.

Ο Ερντογάν κρατά τα σπίρτα που θα ανάψουν το φιτίλι της πολυμέτωπης αποσταθεροποίησης της Αιγύπτου.

Χτίζει ναυτική δύναμη που θα είναι σε θέση να απειλεί μονίμως την Αίγυπτο σε μια περιοχή που η Αίγυπτος είχε να αισθανθεί για δεκαετίες ανασφάλεια.

Διοχετεύει συνεχώς πραιτοριανούς του μέσω των δικτύων της Χαμάς στο Σινά.

Κρατά σε ετοιμότητα τα πιο ακραία στοιχεία των πανίσχυρων Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου, έτοιμους να εκμεταλλευτούν την κοινωνική δυσαρέσκεια από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στη χώρα, που παρά τις προσπάθειες και το δάνειο του ΔΝΤ, δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος να καμφθεί ώστε να καλυτερεύσει η κατάσταση. Η ζημιά της Αραβικής Άνοιξης δείχνει να έχει ρίξει άγκυρα στο Νείλο.

Με τουρκικές βάσεις σε Σομαλία και στενές σχέσεις της Τουρκίας με το Σουδάν, η Αίγυπτος του Προέδρου Αλ Σίσι αισθάνεται πως κυκλώνεται από τον Ερντογάν.

Το δίλημμα του Αλ Σίσι έχει να κάνει με το αν θα πρέπει να περιμένει πρώτα να δει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα με την Τουρκία στο Συριακό χάος, ρισκάροντας μια τουρκική νίκη εκεί και την επομένη να πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα την Τουρκία στο δικό του χώρο ή να αναλάβει άμεσα δράση στη Συρία στηρίζοντας τρίτους εναντίον των Τούρκων.

Τις ανησυχίες του Καΐρου φαίνεται να ενστερνίζονται και οι επιτελείς στο Ισραήλ, ωστόσο το Ισραήλ δεν βρίσκεται σε δίλημμα και τουλάχιστο υπό την παρούσα κυβέρνηση (που θα κριθεί σε λίγους μήνες σε πρόωρες εκλογές) έχουν πάρει τις αποφάσεις τους…

Αν ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι αποφασίσει να αντιμετωπίσει τώρα την Τουρκία επί Συριακού εδάφους θα είναι πραγματικά το φάρμακο που έχει ανάγκη η Αθήνα τούτη την ώρα, απέναντι σε μια Τουρκία που έχει κυριολεκτικά γίνει πονοκέφαλος για εμάς.

Εκεί που εμείς θα πρέπει τότε να δώσουμε μεγάλη προσοχή είναι στις ασύμμετρες δυνατότητες της Άγκυρας, που δεν πρόκειται να καμφθούν από τις όποιες εξελίξεις στο Συριακό χάος, καθώς και να κερδίσουμε χρόνο ώστε να ενισχύσουμε άμεσα ορισμένες αποτρεπτικές μας δυνατότητες. Σε στρατιωτικό επίπεδο θα πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για τις επιλογές μας, καθώς διαφαίνεται πως πλέον οι ΗΠΑ έχουν κάνει επιλογές εξόχως ριψοκίνδυνες για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια.

*Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top