GuidePedia

0

Δημοσίευμα της Αλβανικής εφημερίδας Shekulli που είχε φέρει στη δημοσιότητα το site voria.gr στις 15/11/2011 υποστήριζε ότι τα σύνορα της Αλβανίας είναι «ρευστά» και ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Η αναφορά του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν επανέφερε στο προσκήνιο την υπόθεση της συμφωνίας που προωθεί η κυβέρνηση με την Αλβανία, το περιεχόμενο της οποίας παραμένει άγνωστο και ήδη προκαλεί πολλά ερωτήματα.

Το δημοσίευμα του voria.gr που επικαλείται την έρευνα της Αλβανικής εφημερίδας Shekulli το 2011 σύμφωνα με την οποία «η Αλβανία σήμερα μέσω του νόμου "περί συνόρων" του 2008 δεν έχει σύνορα, επειδή δεν γίνεται καμία αναφορά-οριοθέτηση της γεωγραφικής έκτασης της χώρας!» και αυτό διότι «Ο νόμος του 2008 καταργεί ρητά και κάθε προηγούμενο νόμο αναφορικά με τα σύνορα της χώρας».

Μάλιστα στο αναφέρεται ότι «Οι νόμοι για τα γεωγραφικά όρια, αντίστοιχα κατά τα έτη 1970, 1976 και 1980 είχαν καταργηθεί το 2001. Στο νόμο αυτού του έτους, προβλέπονταν τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Αλβανίας» και επισημαίνεται πως «το 2008 η κυβέρνηση Μπερίσα ψήφισε έναν άλλο νόμο για τη διαχείριση των συνόρων, ο οποίος κατήργησε όλους τους προηγούμενους νόμους».

Κάνοντας λόγο για «κυριαρχικά όρια της Αλβανίας που είναι ρευστά» ο δημοσιογράφος της Shekulli κατά το δημοσίευμα του 2011 «ερμηνεύει την αοριστία του νόμου αυτού ως τη βάση επί της οποίας στήθηκε το σύμφωνο των θαλάσσιων υδάτων μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, δεδομένου ότι στο νόμο αυτό τα κυριαρχικά όρια της Αλβανίας είναι παντελώς ρευστά».

Το δημοσίευμα στο site συνεχίζει με αναφορές που δημιουργούν ερωτήματα μετά την παρέμβαση του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, η οποία αναιρέθηκε μεν από την εκπρόσωπό του ως προς το σκέλος της αναφοράς στην «αναδιάρθρωση συνόρων» μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, εν τούτοις προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα

«εκτός από τα παραπάνω (που μας μεταφέρουν τα «Βορειοηπειρωτικά») υπάρχουν και άλλα θέματα στο διπλωματικό επίπεδο, που παραμένουν αδιευκρίνιστα, και για τα οποία κατά καιρούς κάναμε ακροθιγώς λόγο στη voria.gr», αναφέρει χαρακτηριστικά «είναι η αμφισβήτηση και των χερσαίων ελληνοαλβανικών συνόρων από πλευράς της Αλβανίας. Ακριβώς πριν από ένα χρόνο (Νοέμβριος 2010), δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου έκαναν λόγο για αποστολή διπλωμάτη στην Αθήνα για να προβάλλει τις απαιτήσεις της χώρας του περί παραχώρησης ελληνικού εδάφους!»

Τέλος υπενθυμίζει ότι:

- επί υπουργίας του κ. Τσοχατζόπουλου στο Εθνικής Άμυνας, η Ελλάδα δέχθηκε την υποχώρηση των ελληνικών πυραμίδων κατά 100 μέτρα περίπου και σε μήκος 500 μ., ο δε υπουργός είχε πει τότε ότι έγινε για να ευθυγραμμιστούν τα σύνορα. Μόνο που η «ευθυγράμμιση» έγινε προς τη δική μας πλευρά, και έμειναν σε αλβανικό έδαφος κτίσματα Ελλήνων κτηνοτρόφων

- κάτι ανάλογο έγινε μετά και με το Μαυροβούνιο, όπου σύμφωνα με δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας Shqip, επέκτειναν κατά 50 μέτρα τη συνοριακή γραμμή στις περιοχές Plav και Guci, του Μαυροβουνίου. Η επέκταση αφορά μια λωρίδα γης μήκους ενός χιλιομέτρου η οποία "προσαρτήθηκε" στο αλβανικό έδαφος, με ένα τέχνασμα τουρκικής έμπνευσης, που εφαρμόζεται στον Έβρο. Το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Αλβανία και Μαυροβούνιο είναι η κοίτη του ποταμού Gernjcar. Οι Αλβανοί με σκαφτικά μηχανήματα αλλοίωσαν την κοίτη και επέκτειναν τη συνοριακή τους γραμμή, φτιάχνοντας αναχώματα γης (νέα σύνορα) εντός της επικράτειας του Μαυροβουνίου.

Καταλήγει δε επικαλούμενο πληροφορίες περί διαρροών από την πλευρά της Αλβανίας για ακύρωση του αντίστοιχου πρωτοκόλλου, που αφορά και τα χερσαία σύνορα

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top