GuidePedia

0

Δημήτρης Απόκης
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και με σημαντική ουρά η χθεσινή διαρροή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με το θέμα της απέλασης Ρώσων διπλωματών και τις αμερικανικές πιέσεις που επικαλείται η Μόσχα. Ειδικά το σημείο που αναφέρει, “Δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο εμπορικός μας στόλος στη διεθνή οικονομία και τα συμφέροντα που έχει η χώρα για να υπερασπιστεί αυτόν τον ρόλο.”

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επισήμανση και έχει να κάνει με το σχέδιο της Ρωσίας να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο δίαυλο Ερυθρά Θάλασσα, Δαρδανέλια, Μεσόγειος, ο οποίος είναι κομβικός για το διεθνές εμπόριο της Δύσης, στο Νότιο Διάδρομο. Σε αυτό το Νότιο Διάδρομο το σύνολο σχεδόν της Δύσης και οι Ηνωμένες Πολιτείες, στηρίζονται, σχεδόν αποκλειστικά, στον Ελληνικό Εμπορικό Στόλο, για διακίνηση εμπορευμάτων, ενέργειας, και κάθε λογής αγαθών.

Την ίδια στιγμή η Μόσχα θέλοντας να ελέγξει τις μελλοντικές εξελίξεις και να κυριαρχήσει στην Αρκτική, ναυπηγεί εντατικά πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά, τάνκερ, και πλοία μεταφοράς κοντέινερ, με στόχο να είναι αυτή που θα έχει το έλεγχο διακίνησης εμπορίου στον Βόρειο Διάδρομο. Σε αυτή την κούρσα οι ΗΠΑ και η Δύση γενικότερα έχουν μείνει πίσω, με αποτέλεσμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν να τρέχει να βγει μπροστά, και το να πλήξει τα συμφέροντα του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου, είναι ένα από τα κομβικά κομμάτια του πάζλ.

Δεν είναι καθόλου άσχετο, επίσης, το δημοσίευμα της Financial Times, το οποίο αναφέρει ότι η Αλεξανδρούπολη αποτέλεσε την πόλη στην οποία εξελίχθηκε η παρέμβαση των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από την Ελλάδα.

Η ιστορία αυτή είναι πολύ σοβαρή και απαιτεί στρατηγική και λεπτούς χειρισμούς, και μέχρι αυτή τη στιγμή μόνο στρατηγική και λεπτοί χειρισμοί δεν υπάρχουν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top