GuidePedia

0


Όσο συσσωρεύονται τα στοιχεία – ενδείξεις, τόσο περισσότερο πειθόμαστε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται παρασκηνιακά διπλωματική διαδικασία στην οποία εμπλέκονται το Ιράκ και οι Ηνωμένες Πολιτείες και ποιος ξέρει άλλος ποιος…
Πριν από λίγη ώρα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να κλείσει τα Στενά του Χορμούζ με αφορμή στρατιωτικές ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η χώρα «πιστεύει στην περιφερειακή ειρήνη και ηρεμία». Να ευχηθούμε ότι οι κατεβασμένοι τόνοι που παρατηρούνται τα τελευταία 24ωρα θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική κατάληξη, στην εξεύρεση ενός modus vivendi ανάμεσα στους εμπλεκόμενους ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Το Ιράν θα πρέπει να θυμάται ότι ουδείς στη Δύση αμφισβητεί ότι η χώρα αυτή έχει ιστορία αιώνων και έναν θαυμαστό πολιτισμό ο οποίος εμπλουτίζει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Επίσης, ότι το πρόβλημα είναι οι αδικαιολόγητα ακραίες συμπεριφορές και η στοχοποίηση λαών, προβλήματα τα οποία ΜΠΟΡΟΥΝ να επιλυθούν εάν επιδειχθεί καλή διάθεση και εμπλέξουν όλες οι πλευρές την κοινή λογική.
Τα ανωτέρω απηχούν και τις απόψεις των ελληνικών υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα με έκδηλο ενδιαφέρον, αλλά και συγκεκαλυμμένη αγωνία, αφού η χώρα μας δεν βρίσκεται και στην πλέον ευχάριστη θέση να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη θέση της στον δυτικό κόσμο και τους θεσμούς άμυνας, ασφάλειας και συνεργασίας αφενός και αφετέρου στην παραδοσιακή φιλία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες με το Ιράν, μια φιλία, σχεδόν αυτονόητη, ανάμεσα στους σύγχρονους εκπροσώπους δυο μεγάλων πολιτισμών, οι οποίοι είναι κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Ας ευχηθούμε το περιστατικό με το RQ-170 Sentinel να αποδειχθεί ότι αποτέλεσε αφορμή για την αλλαγή των δεδομένων.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top