GuidePedia

0


Έτοιμοι να μοιραστούν με «γειτονικές φιλικές χώρες» την πυρηνική τους τεχνογνωσία εμφανίζονται οι Ιρανοί, διά στόματος του αξιωματούχου του ιρανικού καθεστώτος, Μοχαμάντ Τζαβάντ Λαριτζανί.
«Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε την γνώση μας με τις γειτονικές μας χώρες. Η Τουρκία προσπαθεί επί χρόνια να αποκτήσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο, όμως καμία χώρα στη Δύση δεν είναι διατεθειμένη να τη βοηθήσει», δήλωσε ο Λαριτζανί μιλώντας σε δημοσιογράφους. Για να συμπληρώσει, «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση με γειτονικές χώρες, εντός του πλαισίου της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPT), την οποία έχει υπογράψει το Ιράν».
Τα σχόλια του Λαριτζανί έρχονται μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σύμφωνα με την οποία το Ιράν φαίνεται να σχεδιάζει την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Τα λόγια του Ιρανού αξιωματούχου πιθανότατα στόχο έχουν να απευθύνουν μια έμμεση πρόσκληση προς την Τουρκία να ξανασκεφτεί τις σχέσεις της με την Τεχεράνη, για παράδειγμα στο ζήτημα της φιλοξενίας του ΝΑΤΟϊκού ραντάρ στο έδαφός της. Επίσης, το… γενικότερο πυρηνικό ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι γενικά γνωστό. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό ενδεχομένως να εκτιμά ότι θα μπορούσε να διχάσει τη Δύση.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top