Στην Δυτική Θράκη πρόκειται να δημιουργηθεί ελεύθερη εμπορική ζώνη, δήλωσε ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρνίτς και κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν σε ιδιωτικά σχολεία και νοσοκομεία.
Ο Σαρνίτς είπε ότι οι όλες οι εξελίξεις που συμβαίνουν στην Ελλάδα αναπόφευκτα επιρεάζουν και τη μειονότητα προσθέτοντας ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τη στάση της απέναντι στη μειονότητα.
Ο δήμαρχος του Οσμανγκαζί Μουσταφά Ντουνντάρ από το κόμμα ΑΚΠ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), πραγματοποιήσε επίσκεψη στην Ελλάδα και επισκέφτηκε και τον πρόξενο Μουστφά Σαρνίτς. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Σαρνίτς τονίζοντας ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μέρα με τη μέρα βελτιώνονται, είπε ότι "με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέρσι υπογράφτηκαν 22 διαφορετικές συμφωνίες. Οι περισσότερες από αυτές ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται. Και αυτή η κυβέρνηση θα προωθήσει τις διμερείς σχεσεις. Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα στις διμερείς μας σχέσεις. Το σημαντικότερο για εμάς είναι μετά από όλα όσα συμβαίνουν η τουρκική μειονότητα να επιρεαστεί όσο το δυνατό λιγότερο ."
"ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ"
Ο Σαρνίτς παρατήρησε ότι στην περιοχή της Δυτικής Θράκης πραγματοποιείται μεγάλη παραγωγή καπνού και δήλωσε ότι "είναι περιοχή με καπνά. Είναι σημαντικό για τη μειονότητά μας να της καταβληθούν τα ασφάλιστρα και να περάσει στην παραγωγή άλλων εναλλακτικών προϊόντων. Περιμένουμε ιδιαίετερα να έρθουν Τούρκοι επιχειρηματίες από την Προύσσα και να κάνουν κοινές επενδύσεις. Είναι στην ημερήσια διάταξη να διαφημιστεί η περιοχή αυτή ως ελεύθερη. Συνεπάγεται η εφαρμογή ειδικών φορολογικών ελαφρύνσεων και η διευκόλυνση των επενδύσεων. Υπάρχουν ιδιαίτερες ελλείψεις στον τομέα της παιδείας και της υγείας σε αυτή την περιοχή. Στην Τουρκία υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά κολέγια. Και έαν βρεθούν διαφορετικές εφαρμογές στην παιδεία της μειονότητας μπορούν να φτιαχτούν σχολεία ή νοσοσοκομεία."
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΔΕΝ ΛΥΘΗΚΕ ΑΚΟΜΑ
Ο πρόξενος Σαρνίτς στην ερώτηση δημοσιογράφου "τι έγινε με το πρόβλημα του γκρεμίσματος των σπιτιών, που χτίστηκαν πριν το 1994 στην Ελλάδα, εξαιτίας της ζήτησης των υψηλών τελών που δεν μπόρεσαν να αποπληρωθούν, το οποίο επιρεάζει ιδιαίτερα την τουρκική μειονότητα της Κομοτηνής" απάντησε:
"Αυτό το θέμα τέθηκε στο κοινοβούλιο από τους βουλευτές μας. Το παρακολουθούν. Έχουν γίνει παρατηρήσεις για τα υπέρ και τα κατά αυτού του θέματος. Υπάρχουν διατάξεις υπέρ των συγγενών μας που ζουν στα χωριά. Αλλά το ύψος των τελών που πρέπει να πληρωθούν στους δήμους Μπαλάρ, Χαρμανλίκ και Μαστανλί της Κομοτηνής είναι αρκετά υψηλό. Αντίθετα στα χωριά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Σύμφωνα με το νόμο η περιοχή χωρίζεται ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη. Είναι κάτι που ακόμα συζητιέται. Τις τελευταίες μέρες ψηφίστηκε ένα καινούργιο νομοσχέδιο. Η ισχύουσα νομοθεσία θα βελτιωθεί. Υπήρξαν μια σειρά από αποδεικτικές διατάξεις για τα σπίτια που χτίστηκαν πριν το 1994. Οι λογαριασμοί του τηλεφώνου και του ηλεκτρικού που το αποδεικνύουν θα χρεώσουν μικρότερα τέλη. Αλλά η κυβέρνηση έπεσε. Νομίζω ότι αυτό το νομοσχέδιο έμεινε για την επόμενη κυβέρνηση. Προβλέπεται άφεση για πολλά από τα αυθαίρετα που είναι χτισμένα σε πολλά νησιά. Αλλά και οι δικοί μας άνθρωποι επωφελήθηκαν από αυτό. Η ελπίδα μας είναι οι βουλευτές μας να λύσουν αυτό το πρόβλημα."
Ο δήμαρχος του Οσμανγκαζί, είπε ότι θα προωθήσει τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, χάρησε μία κεραμική του Ιζνίκ στον πρόξενο της Κομοτηνής.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου