GuidePedia

0

Δυο εβδομάδες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με το τρομοκρατικό δίκτυο των Ιρανών στις ΗΠΑ το οποίο σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Σαουδάραβα πρεσβευτή και να προβεί σε σειρά άλλων… Θεάρεστων πράξεων, μια δήλωση αξιωματούχου του State Department που ανήκει στο τμήμα που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Ιράν και εισηγείται την πολιτική των ΗΠΑ εκπλήσσει και αναπόφευκτα θα προκαλέσει συζητήσεις.
Συζητήσεις είτε για το πόσο μυωπική είναι η αντιμετώπιση του θέματος από τμήματα της αμερικανικής γραφειοκρατίας, είτε για παρασκηνιακές συνεννοήσεις οι οποίες αλλάζουν δραματικά την αντίληψη που επικρατεί διεθνώς για τη αμερικανική πολιτική.
Ο κύριος Άλαν Άιρι λοιπόν αξιωματούχος του τμήματος για «θέματα Περσίας» (είναι προφανές ότι στο State Department δεν έχουν ακόμα ξεπεράσει το σοκ από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979) είχε δηλώσει στις 18 Σεπτεμβρίου ότι το Ιράν θα πρέπει να εξετάσει με προσοχή το ενδεχόμενο δημιουργίας «θερμής τηλεφωνικής γραμμής» ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις του με αυτές των ΗΠΑ, με σκοπό να αποφεύγονται επικίνδυνα για την ειρήνη περιστατικά ανάμεσα στις δυο χώρες.
Το σχέδιο μάλιστα φέρεται να προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Ιρανού προέδρου Αχμαντινεζάντ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη με την ευκαιρία της παρακολούθησης των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με το σκεπτικό ότι «οποιοδήποτε εργαλείο μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή συγκρούσεων ή δυνητικής εκτροπής είναι καλοδεχούμενο».
Η απομόνωση του Ιρανού προέδρου στο πλαίσιο της πολιτικής διαμάχης στο εσωτερικό του Ιράν αποκαλύφθηκε βέβαια λίγο αργότερα όταν στρατιωτικού αξιωματούχοι στράφηκαν εναντίον του σχεδίου.
Υπενθυμίζεται, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σταματήσει να αποκαλούν την αντιπολιτευόμενη το ιρανικό καθεστώς ένοπλη οργάνωση «Μουτζαχεντίν Χαλκ» (MKO) ως «τρομοκρατική οργάνωση».
Το πλέον πιθανό είναι ότι το State Department θα αναθεωρήσει την πολιτική του υπό το φως των νέων εξελίξεων, εκτός και αν η όλη σύλληψη αποσκοπούσε να αναδείξει τον διχασμό της ηγεσίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας… Ωστόσο, για μια ακόμη φορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθύτατα διχασμένες στην πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν απέναντι στο Ιράν, με τα «γεράκια» να υποστηρίζουν ότι η τρομοκρατική δραστηριότητα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα, ενώ τα «περιστέρια» ζητούν απλώς την υιοθέτηση νέων κυρώσεων.
Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ώρες, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής ακόμα σοβαρότερων κυρώσεων στην κεντρική τράπεζα του Ιράν, μετά την αποκάλυψη της ιρανικής συνομωσίας, όπως υποστηρίζουν, για την Σαουδάραβα πρεσβευτή επί αμερικανικού εδάφους. Ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών Ντέιβιντ Κοέν δήλωσε πως «εξετάζουμε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενων διάφορων δράσεων, προκειμένου να αυξήσουμε την πίεση στο Ιράν». Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε προειδοποιήσει το Ιράν πως θα αντιμετωπίσει τις όσο το δυνατόν σημαντικότερες κυρώσεις.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top