GuidePedia

0
Σε καθημερινή βάση τα μαχητικά της Τουρκικής Αεροπορίας πραγματοποιούν ασκήσεις αεράμυνας και αντιμετώπισης αεροσκαφών, τα οποία θα πετούν με κατεύθυνση από την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο προς τις ακτές της Νότιας Τουρκίας. Πρόκειται για την κατ’ αρχήν επιβεβαίωση ανοίγματος του «Νοτιο-ανατολικού Μετώπου», το οποίο εν καιρώ θα επιφέρει ανακατατάξεις πιθανότατα μεταβάλλοντας την Δομή Δυνάμεων της Τουρκικής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συμμαχικά μέσα έγκαιρης προειδοποίησης έχουν καταγράψει «περίεργες» τακτικές ασκήσεις στη Νότια Τουρκία, στις οποίες μετέχουν ζεύγη τουρκικών μαχητικών, τα οποία στη συνέχεια διαιρούνται σε φίλια και εχθρικά. Όμως οι εκπαιδευτικές αυτές δραστηριότητες, οι οποίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άρχισαν να εκτελούνται εντός του Φθινοπώρου, αποκαλύπτουν ότι το Αρχηγείο Αεροπορικών Δυνάμεων και το Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων προσπαθούν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης αιφνίδιας εισόδου μαχητικών στο νότιο τμήμα της χώρας και συγκεκριμένα πολεμικών αεροσκαφών, τα οποία θα έχουν απογειωθεί από το Ισραήλ!
Το ενδιαφέρον στην όλη αποτύπωση κινήσεων – η οποία σημειωτέον δεν κρατήθηκε μυστική από την Τουρκία – εντοπίζεται στο γεγονός της χρήσης ζευγών F-16 των νεωτέρων εκδόσεων, τα οποία προσπαθούν να εντοπίσουν και να αναχαιτίσουν μαχητικά, τα οποία με τη σειρά τους προσομοιώνουν τα F-15I και F-16I της Ισραηλινής Αεροπορίας.

Το σενάριο που εξελίσσεται με διάφορες παραλλαγές περιγράφει την πτήση «εχθρικών» ζευγών στον εναέριο χώρο της Κύπρου (κατεχόμενα) εντός του FIR Λευκωσίας, τα οποία στη συνέχεια επιχειρούν αιφνιδιαστική είσοδο στο FIR Άγκυρας, χωρίς να δώσουν στοιχεία. Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στις νότιες περιοχές θα πρέπει να τα εντοπίσει και να κατευθύνει προς το ύψος πτήσης τους, αεροσκάφη αναχαίτισης.
Ένα άλλο επίσης σημαντικό στοιχείο της όλης διαδικασίας έγκειται στην εμπλοκή πολεμικών μοιρών από την Βόρεια και την Κεντροανατολική Μικρά Ασία, οι χειριστές των οποίων εκπαιδεύονται σε διαδικασίες γρήγορου scramble, με στόχο την μείωση του χρόνου αντίδρασης.
Στον όλο σχεδιασμό εντάσσεται και η εκτέλεση «επιθετικών» πτήσεων προς το νότιο τμήμα του FIR Λευκωσίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποιούν τον γύρο της Κύπρου! Επιστρέφοντας μεταπίπτουν από «κυανά» σε «ερυθρά», αναλαμβάνοντας προσομοιώνοντας ισραηλινά μαχητικά που θα προσπαθήσουν να παραβιάσουν τον τουρκικό εναέριο χώρο…
Όπως όλα δείχνουν η Τουρκική Αεροπορία εκπαιδεύεται με σκοπό να μην αιφνιδιαστεί από μια ενδεχόμενη «επιχείρηση ταπείνωσης» του γοήτρου της, καθώς γνωρίζει καλά την αποφασιστικότητα των Ισραηλινών. Οι Τούρκοι επιτελείς θεωρούν ότι έχει ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στον τομέα της Αεροπορίας, μια ευνοϊκή εξέλιξη για την ΠΑ, καθώς φαίνεται πως πραγματοποιείται ένας αναγκαστικός αναπροσανατολισμός δυνάμεων και μαχητικών με σκοπό την αντιμετώπιση απειλών που προέρχονται από το νότιο και ενδεχομένως από το ανατολικό τμήμα της χώρας.
Συμπερασματικά και με βάση τις τελευταίες πληροφορίες και εκτιμήσεις κινήσεων, η ανάπτυξη UAV στο Βόρειο Ιράκ εκ μέρους των Ισραηλινών και πιθανότατα στο εγγύς μέλλον και άλλων εναέριων μέσων, δημιουργεί de facto μια νέα στρατηγική κατάσταση, που απαιτεί αναδιάταξη μαχητικών. Η Τουρκική Αεροπορία θα πρέπει να διαμοιράσει τις δυνάμεις της εξισορροπώντας δυνητικές απειλές, οι οποίες θα προέρχονται τόσο από το «Ελληνικό Θέατρο Επιχειρήσεων» στα δυτικά (Αιγαίο, Θράκη) όσο και από το «Μεσογειακό Θέατρο Επιχειρήσεων» νότια και ανατολικά (Κύπρος, Ισραήλ). Εκτός αυτών η δραστηριότητα που φέρεται να εντοπίζεται από την ισραηλινή εμπλοκή στο Κουρδιστάν, αναγκάζει τη δέσμευση δυνάμεων και προς αυτήν την κατεύθυνση, προσθέτοντας ακόμη ένα νέο μέτωπο.
Συνεπώς η Τουρκική Αεροπορία στους επόμενους μήνες θα αναπτύσσει αριθμό μαχητικών σε αεροδρόμια διασποράς και βάσεις στο κέντρο της Μικράς Ασίας, με σκοπό την κάλυψη των νέων δυνητικών απειλών, γεγονός που θα επιφέρει – κατά την άποψη του γράφοντος – την παροδική διάσπαση μέρους της κύριας επιθετικής αεροπορικής της δύναμης, η οποία θα περιλαμβάνει τους πλέον σύγχρονους τύπους μαχητικών. Όσο η κρίση με το Ισραήλ θα συντηρείται και πιθανότατα θα διευρύνεται, τόσο η παροδική αυτή διασπορά θα καθίσταται μονιμότερη, ενώ παράλληλα θα «ενεργοποιείται» και η δυνητική αεροπορική απειλή εκ μέρους του Ιρακινού Κουρδιστάν. Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία επανέρχεται στην εποχή του δόγματος των 2 ½ πολέμων, με τη διαφορά ότι αντί της Συρίας, αντιμετωπίζει πλέον το Ισραήλ.
Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος
Δημοσιογράφος-Αμυντικός αναλυτής

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top