GuidePedia

0

Ιδιαιτέρως προσεκτική όσον αφορά τις ΑΟΖ και τις ενεργειακές έρευνες της Συρίας και του Ισραήλ φέρεται πως θα είναι η Άγκυρα.
Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι έρευνες του «Πίρι Ρέις» γίνονται με τρόπο που δεν ενοχλούν τη Συρία. Επισημαίνουν ακόμη ότι στο θέμα της ΑΟΖ η Τουρκία δεν έχει καμιά διαφορά με το Ισραήλ, γι’ αυτό και η Τουρκία δεν έχει καμιά αντίρρηση να διεξάγει έρευνες το Ισραήλ στη δική του περιοχή.

Ωστόσο η Άγκυρα έχει αντίρρηση για τη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου η οποία έγινε το 2003.«Οι έρευνες της ε/κ πλευράς σημαίνουν βιασμό της Μεσογείου», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ, επιμένοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να κάνει καμιά συμφωνία πριν από τη λύση του Κυπριακού.

Μάλιστα υποστηρίζουν ότι η συμφωνία που έγινε μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους δεν σημαίνει ότι οι Τ/Κ παραιτούνται των δικαιωμάτων τους για ολόκληρη την Κύπρο. Υποστηρίζουν ακόμη ότι η ίδια συμφωνία δεν συμβάλλει ούτε και στη διαίρεση του νησιού, αντίθετα έχει πρόθεση να στηρίξει τη λύση του Κυπριακού.

Η Τουρκία ωστόσο προειδοποιεί ότι στην περίπτωση που η ε/κ πλευρά παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και κάνει έρευνες σε αυτή, τότε η Άγκυρα θα έχει μια πολύ διαφορετική στάση.

Πάντως, δεν ξεκαθαρίζουν τι προτίθεται να κάνει η Άγκυρα σε μια τέτοια περίπτωση. Η Άγκυρα αποκαλύπτει μάλιστα ότι έχει επαφές με τους Βρετανούς στους οποίους εξηγεί τις θέσεις της για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top