Τους τελευταίους τρεις μήνες, ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ απομάκρυνε μια στρατιωτική επίθεση από την Τουρκία ή το ΝΑΤΟ προκειμένου να μειώση τη βίαια καταστολή της Συριακής Επανάστασης.Ο τρόπος που το έκανε είναι ότι απείλησε πως θα χτυπήσει με πυραύλους εδάφους-εδάφους την ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ, στο οποίο ζουν σχεδόν 1.200.000 Ιασραηλινοί. Το Ιράν και τη Χεζμπολάχ λειτούργησαν επίσης με τον ίδιο τρόπο για να σώσουν το καθεστώς της Δαμασκού. Αυτή η αντιπαράθεση ήταν το κύριο θέμα των συνομιλιών του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λέον Πανέτα που είχε με ισραηλινούς ηγέτες στο Τελ Αβίβ, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με δυτικές πηγές πληροφοριών, η Συρία, το Ιράν και η Χεζμπολάχ έχουν προετοιμάσει μια συντονισμένη στρατιωτική επιχείρηση με στόχο την ισοπέδωση της μητροπολιτικής περιοχής του Τελ Αβίβ που αποτελεί το οικονομικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο του Ισραήλ, με χιλιάδες πυραύλους που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν ποτέ παραδεχτεί δημοσίως, ότι αυτή η απειλή είναι στο αρχείο, αλλά δυτικών πηγών πληροφοριών αλλά έχουν αναφέρει ότι το Ισραήλ αντέδρασε με μια προειδοποίηση των δικών του υπηρεσιών. Εάν υπάρχει μόνον μια συριακή πυραυλική επίθεση στο Τελ Αβίβ, η Δαμασκός θα είναι η πρώτη για να πληρώσει το τίμημα, και αν η Συρία επιμένει, οι πόλεις της Συρίας η μια μετά την άλλη θα καταστραφούν, υποστηρίζουν Ισραηλινές πηγές.
Το ισραηλινό μήνυμα στον Άσαντ δόθηκε με τις προειδοποιήσεις του υπουργού Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ που απευθύνθηκαν πέρυσι σ την Χεζμπολάχ, ότι «εάν το Τελ Αβίβ δέχεται επιθέσεις από πυραύλους της, όχι μόνο η Βηρυτός, αλλά όλος ο Λίβανος θα καεί στις φλόγες. Στον Άσαντ δόθηκε να καταλάβει ότι η Συρία θα πάθαινε τα ίδια, όπως ο Λίβανος, αν ακολοθούσε την ίδια πολιτική. Η απειλή του Μπασάρ Ασαντ στο Ισραήλ ήταν σε μεγάλο βαθμό στο μυαλό του Λέον Πανέτα, όταν είπε στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Ισραήλ τη Δευτέρα για: “πραγματική ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια ισχυρή διπλωματική προσπάθεια, καθώς και μια ισχυρή προσπάθεια ενίσχυσης της στρατιωτικής δύναμής σας », είπε.
Δυτική στρατιωτικές πηγές λένε ότι οι συνομιλίες δεν αφορούσαν μόνο τη Συρία, την Αίγυπτο και τους Παλαιστινίους, αλλά ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος θεωρεί ότι αυτή η ρήξη ρίχνει νερό στο μύλο της Συρίας και της παρέχει την ελευθερία να απειλεί το Ισραήλ και να κρατά την Τουρκία και το ΝΑΤΟ από τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον του φαύλου καθεστώς του. Η απώλεια της τουρκο-ισραηλινής στρατιωτικής συνεργασία, αν και δεν ξεκίνησε από το Ισραήλ, φαίνεται να δεσμεύει τα χέρια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εναντίον μιας εντυπωσιακής επίθεσης στη Συρία. Οι πηγές αναφέρουν ότι Πανέτα δεν απαλλάσσει την Άγκυρα από την ευθύνη για την κατάσταση αυτή.
Η Συρία πρώτα απείλησε το Ισραήλ με αντίποινα στις 9 Αυγούστου, όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου πέρασε έξι ώρες με Μπασάρ Άσαντ, σε μια προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησής του και του ΝΑΤΟ για να τον πείσει να σταματήσουν τα στρατεύματά του το μακελειό που διαπράττει εναντίον του λαού του. Ο Νταβούτογλου προειδοποίησε Άσαντ ότι αν δεν απέχει ο στρατός από τις δράση, θα μοιράζονται την τύχη του Μουαμάρ Καντάφι στα χέρια του ΝΑΤΟ και των τουρκικών δυνάμεων. Η απάντηση της Συρίας ήταν σκληρή: Από τη στιγμή που θα έπεφτε ένας πυροβολισμός εναντίον της Συρίας, «θα χρειαστούν μόλις έξι ώρες για τη Συρία για να αφανίσει το Τελ Αβίβ και αναφλέγεται ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», είπε ο Άσαντ.
Την προειδοποίηση επανέλαβε στις 10 Μαΐου ο στενός φίλος του Άσαντ, μεγιστάνας διεθνών επιχειρήσεων Ραμί Μαχλούφ, ο οποίος είπε τότε:. “Αν δεν υπάρχει σταθερότητα εδώ, δεν υπάρχει τρόπος να υπάρξει σταθερότητα στο Ισραήλ Κανένας τρόπος, και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τι θα συμβεί μετά, Θεός φυλάξοι, οτιδήποτε συμβείι σε αυτό το καθεστώς. ”
Οι απειλές της Συρίας ενισχύθηκαν από την Τεχεράνη τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, από τον Αγιατολάχ Γιαφάρ Σουτζουνί στενός συνεργάτη του Ανώτατου Ιρανού Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, στη Βηρυτό, τον περασμένο Μάιο, ο ίδιος τον διαβεβαίωσε: « Αν οι Ισραηλινοί έρχονται εναντίον μας η Τεχεράνη, θα καταστρέψει το Τελ Αβίβ”
Η Συρία και η Τουρκία είναι όλο και περισσότερο σε διαφωνία. Η Δαμασκό αυτή την εβδομάδα, κατηγόρησε την Άγκυρα ισχυριζόμενη ότι έχει βρει μια αποθήκη στο κέντρο της Χομς, πόλης που έχει εξεγερθεί. Το καθεστώς Άσαντ κατείγγειλε ότι από Τούρκους λαθρέμπορους μεταφέρθηκαν τα όπλα αυτά, που περιελάμβαναν αυτόματα και αντιαρματικά όπλα τους διαδηλωτές.
Η Άγκυρα έχει ξεκινήσει η διαδικασία παγώματος των τραπεζικών λογαριασμών μελών της οικογένειας Άσαντ και των περιουσιακών στοιχείων τους, των οποίων η αξία υπολογίζεται σε μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Στην Τουρκία επίσης είναι που στηρίζονται επίσης οι μονομερείς κυρώσεις μετά την απόφαση του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα που επέβαλε εμπάργκο όπλων στη Συρία, παρόλο που η Ρωσία κατόρθωσε να παγώσει ένα σκληρό ψήφισμα του Συμβουλίου. Η Μόσχα τιμωρεί τη Δύση για τη στρατιωτική επέμβαση της στη Λιβύη και αρνείται κατηγορηματικά να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ μια παρόμοια επέμβαση στη Συρία.
Η Δαμασκός επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα για αντίποινα, αν οι επιθεωρητές της τολμούν ανοικτή επέμβαση στη διαμετακόμιση φορτίων προς τη Συρία από όχημα πλοίο, αεροπλάνο ή γη προκειμένου να επιβάλει το εμπάργκο όπλων.
Σε μια εποχή επικίνδυνων σπειροειδών εντάσεων, δεν υπάρχει κανένας που να γνωρίζει πότε το καθεστώς Άσαντ θα καθορίσει,ότι έπεσε η πρώτη τουρκική ντουφεκιά και πώς θα ανταποδώσει.
Η ανάλυση οφείλεται στο Ισραηλινό Δελτίο της Debka.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου