Σύμφωνα με τη πολυσέλιδη έκθεση που δημοσίευσε τον Απρίλιο το World Economic Outlook για λογαριασμό του ΔΝΤ, μέχρι το 2016 έρχεται το οικονομικό τέλος και η διάλυση των ΗΠΑ. Τη θέση αυτής ως υπερδύναμη του πλανήτη θα αναλάβει η Κίνα η οποία θα έχει αύξηση κερδών περίπου στα 8 τρις δολάρια μέσα στη πενταετία 2011 – 2016. Στο ίδιο διάστημα, οι ΗΠΑ θα έχουν μια ζημία κάπου στα 18,8 τρις δολάρια που ουσιαστικά θα τις ρίξει και στο …καναβάτσο.
Αμερικανοί οικονομικοί αναλυτές προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις εξηγώντας πως τα στατιστικά κάποιες φορές μοιάζουν με τους μεθυσμένους που χρησιμοποιούν το φακό όχι για να δουν αλλά για να στηριχτούν επάνω του ώστε να μην πέσουν. Το έτσι και αλλιώς ανησυχητικό ως σενάριο τείνει να εξελιχθεί σε σοβαρότατο κίνδυνο για ολόκληρο το πλανήτη μιας και οι σχέσεις των δύο χωρών (ΗΠΑ – Κίνας) επιδεινώνονται συνεχώς.
Πριν μερικούς μήνες η Κίνα έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ και ζήτησε να σέβονται την εδαφική της ακεραιότητα. Η αιτία ήταν οι “βόλτες” των Αμερικανικών πολεμικών πλοίων κοντά στα Κινεζικά χωρικά ύδατα. Περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα, Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου έστειλε έμμεσο μήνυμα στη Κίνα προειδοποιώντας την πως από εδώ και στο εξής όποια χώρα ξαναεπιτεθεί στο κυβερνοχώρο των ΗΠΑ θα υποστεί όχι αντίστοιχες αλλά μέχρι και …στρατιωτικές συνέπειες.
Η ρωσική εφημερίδα PRAVDA σε δημοσίευμα της αναφέρθηκε στην έκδηλη ανησυχία των ΗΠΑ όσον αφορά την αυξανόμενη στρατιωτική, πόσο μάλλον οικονομική ισχύ της Κίνας. Η λογική ορισμένων στις ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με τη Ρωσική PRAVDA, στηρίζεται στο παράδοξο… αφού στο μέλλον θα είμαι από “χέρι” χαμένος ας προκαλέσω τη ρήξη σήμερα που ακόμη έχω πιθανότητες επιτυχίας!
Το συγκεκριμένο σενάριο αναλύθηκε σε άρθρο που έφερε το τίτλο: “Το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ” και αυτό γιατί ξεκάθαρα ένας πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας παραπέμπει σε Παγκόσμιο, ακόμη και αν δεν εμπλακούν περισσότεροι, μιας και οι οικονομίες των δύο αυτών χωρών μπορούν να αναστατώσουν σε μηδέν χρόνο ολόκληρο το πλανήτη.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Ρόμπερτς Γκέιτς δήλωσε στις 6 Ιανουαρίου πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επανεξετάσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας σε σχέση με τις πρόσφατες δοκιμές της Κίνας για το αεροσκάφος stealth πέμπτης γενιάς. Παράλληλα ο Daniel Goure, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Lexington τόνισε τότε πως στο Πεντάγωνο πρέπει να ξεκινήσει εκ’ νέου τη παραγωγή των μαχητικών F-22 και να αντικαταστήσει τα F-15 & F-16. Σύμφωνα με τον ίδιον όλοι περίμεναν την εξέλιξη της Κίνας αλλά όχι σε τόσο γοργούς ρυθμούς. Η Κίνα μέσα σε μια δεκαετία έχει κάνει άλματα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι ΗΠΑ θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν ένα πανίσχυρο στόλο από μαχητικά τελευταίας γενιάς. Αν η Κίνα φέρει στο προσκήνιο και J-20 πέμπτης γενιάς τότε τα πράγματα για τις ΗΠΑ θα είναι πολύ δύσκολα. Η μοναδική λύση αλλά και η επιτακτική για τον Daniel Goure είναι οι ΗΠΑ να διπλασιάσουν τον στόλο των F-22. Δηλαδή από 187 που έχουν σήμερα να πλησιάσουν ακόμη και τα 400.
Διάφοροι άλλοι ειδικοί αναφέρουν πως ο εναέριος χώρος των ΗΠΑ σήμερα προστατεύεται από μαχητικά 40 ετών (F-15 & F-16), και το F-35 ναι μεν …υπάρχει αλλά δεν πείθει ακόμη για τις επιδόσεις του όπως οι ΗΠΑ θα ήθελαν. Το F-22 έχει πολλά πλεονεκτήματα σαφώς, αλλά και ένα μεγάλο μειονέκτημα. Το μεγάλο κόστος του. Πως είναι λοιπόν δυνατόν να πειστεί η Κυβέρνηση των ΗΠΑ ώστε να ξεκινήσει ξανά τη παραγωγή ενός μαχητικού που ξεπερνά τα 300 εκατ. δολάρια; Το πιθανότερο θα είναι μια μέση λύση συνέχισε ο Goure, δηλαδή να παραχθεί ένας μικρός αριθμός F-22 αλλά για εκείνον δεν θα αλλάξει κάτι.
Και ολοκλήρωσε με τη δραματική διαπίστωση:
“Το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται από το πώς οι Αμερικανοί θα αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η Πολεμική Αεροπορία είναι η βάση και ο κορμός των ΗΠΑ και κανείς δεν γνωρίζει πως θα αντιμετωπίσουμε (οι ΗΠΑ) το πρόβλημα με τη Κίνα. Παρότι υπάρχουν αρκετοί σύμμαχοι που γενικά θα σταθούν δίπλα μας, όπως είναι η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, κανείς τελικά δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις τους”.
Ο Ρώσος αναλυτής Vladislav Shurygin, αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ & Κίνας τόνισε πως η Κίνα τις επόμενες δεκαετίες θα παίξει σπουδαίο γεωστρατηγικό ρόλο, και πως δεν θα έχει την ανάγκη των Ρωσικών εξοπλισμών μιας και θα είναι αυτάρκης. Κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις του για τις Σινοαμερικανικές σχέσεις ήταν:
«Η Ρωσία έχει ήδη παραδώσει 280 SU μαχητικά αεροσκάφη στη Κίνα, ωστόσο στο άμεσο μέλλον η Κίνα δεν θα την έχει ανάγκη. Οι ΗΠΑ υποτίμησαν τη πρόοδο της Κίνας. Ειδικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν τη Κίνα ισχυρότερη των ΗΠΑ. Η Κίνα ανά πάσα στιγμή είναι ικανή να καταστρέψει τις πέντε από τις έξι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στον Ειρηνικό. Η Κίνα ανησυχεί γιατί οι ΗΠΑ πήραν το μέρος της Ιαπωνίας στη τελευταία μεταξύ τους διένεξη (νησιά Κουρίλες). Δεν είναι απίθανο το σενάριο μιας πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια για χάρη των φυσικών πόρων της Ασίας».
Η προσέγγιση Κίνας – Ισραήλ αλλάζει τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή
Στα μέσα Αυγούστου, ο Κινέζος Στρατηγός Chen Bingde συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Benny Gantz, καθώς και με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Ehud Barak. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν οι επικεφαλείς ανακοίνωσαν πως η θεματολογία της ατζέντας περιελάμβανε, τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή, σχέσεις Ισραηλινών – Παλαιστινίων, το ζήτημα με το Ιράν, σχετικά με το Πακιστάν καθώς και για τη παγκόσμια τρομοκρατία.
Το Ισραήλ χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κινέζου Στρατηγού ως “ιστορικό” γεγονός, ενώ πριν από τη συγκεκριμένη συνάντηση προηγήθηκε η επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Ehud Barak, στη Κίνα. Οι δύο αυτές χώρες που σήμερα βελτιώνουν τις σχέσεις τους, έχουν το ιδίωμα η μεν Κίνα να θεωρείται ως η πλέον ανταγωνίστρια χώρα των ΗΠΑ και το δε Ισραήλ ο παραδοσιακά πιο πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ως χώρα, σταδιακά δείχνουν να χάνουν το κυρίαρχο ρόλο που μέχρι τώρα είχαν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, έτσι ώστε νέες ευκαιρίες να ξεπροβάλλουν για τις χώρες “μνηστήρες”. Η Κίνα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις Ισραηλινών – Παλαιστινίων, όπως επίσης μπορεί να επηρεάσει σε ένα βαθμό το Ιράν να αλλάξει τη στάση του. Παράλληλα, οι δύο χώρες έχουν πολλά να συζητήσουν μεταξύ τους στον οικονομικό τομέα όπως επίσης και στα εξοπλιστικά προγράμματα.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου