GuidePedia

0

Σε μια νέα προσπάθεια κλιμάκωσης των προκλήσεών της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία στέλνει αύριο Τρίτη και τρίτο πλοίο για έρευνες στην περιοχή, το νορβηγικό σεισμογραφικό σκάφος "Oceanic Challenger".

Σε μια νέα προσπάθεια κλιμάκωσης των προκλήσεών της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία στέλνει αύριο και τρίτο πλοίο για έρευνες στην περιοχή, το νορβηγικό σεισμογραφικό σκάφος "Oceanic Challenger".

Το μήκους 92 μέτρων νορβηγικό σκάφος έπλεε χθες νοτίως της Κρήτης με προορισμό την Αττάλεια από όπου θα ξεκινήσει τις παράνομες έρευνές του σε περιοχές που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Νορβηγικό είναι και το ερευνητικό πλοίο "Bergen Surveyor", που θα πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες μέχρι το τέλος Νοεμβρίου σε περιοχές βορείως και δυτικώς της Κύπρου, παραβιάζοντας συχνά την κυπριακή ΑΟΖ, δυτικά της Πάφου και του Ακαμα.
Τα δύο αυτά πλοία προστίθενται στο Πίρι Ρέις, το οποίο παρά τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα που έχει συνεχίζει να πλέει νοτίως της Κύπρου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και του Οικοπέδου 9.
Ερευνες
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, προανήγγειλε τη διενέργεια τρισδιάστατων ερευνών σε μήκος 1.100 χιλιόμετρων και ισχυρίστηκε ότι υπήρξε κι άλλο σκάφος που έκανε έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας χωρίς να ανακοινωθεί. Ενδεικτικό των προθέσεων της Αγκυρας είναι ότι ο κ. Γιλντίζ επεσήμανε ότι, εκτός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας (η οποία βεβαίως δεν είναι οροθετημένη και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Αγκυρας υπερκαλύπτει τμήματα της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας), οι έρευνες θα γίνουν βάσει της "συμφωνίας" με το ψευδοκράτος σε βορρά, νότο και δυτικά της Κύπρου. Οι εξελίξεις αυτές πάντως βαραίνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα εν όψει της τριμερούς συνάντησης των κ. Χριστόφια και Ερογλου με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν την Κυριακή στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Χριστόφιας προσέρχεται στη συνάντηση αυτή χωρίς τη στηριξη των κομμάτων της Κύπρου πλην ΑΚΕΛ και ενώ διαπιστώνει και ο ίδιος σκλήρυνση της τουρκοκυπριακής πλευράς ακόμη και υπαναχώρηση από συγκλίσεις που είχαν υπάρξει με τον κ. Ταλάτ.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top