«Κόκκινο έχει χτυπήσει» ο ευρωσκεπτικισμός στη Βρετανία, μια κατάσταση η οποία τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την αδυναμία κατάληξης σε μια απόφαση για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Το ζήτημα που εξόργισε τους ευρωσκεπτικιστές, κυρίως της κυβερνώσας παράταξης των Συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον, είναι το ενδεχόμενο να προωθηθούν αλλαγές στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα κινούνται στην κατεύθυνση του φεντεραλισμού, δηλαδή την περαιτέρω εμβάθυνση της Ένωσης και της εξασφάλισης κεντρικού ελέγχου, τουλάχιστον όσον αφορά στην οικονομική πολιτική των κρατών-μελών.
Περίπου 60 βουλευτές των Συντηρητικών έχουν επαναστατήσει αφού είχαν ήδη ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα της παραμονής ή της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ψηφοφορία η οποία θα προχωρήσει. Ο Ντέιβιντ Κάμερον έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας, αν και δεν θα υπάρξει πρόβλημα καταψήφισης του δημοψηφίσματος, αφού οι ψήφοι των υπολοίπων βουλευτών του κόμματος σε συνδυασμό με τις ψήφους των Εργατικών του Εντ Μίλιμπαντ, αρκούν για την καταψήφιση της πρότασης.
Ωστόσο, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι κρίσιμη διότι φαίνεται ότι η παρούσα κρίση εκτρέφει τον ευρωσκεπτικισμό στη Βρετανία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε δημόσια να επιστρέψει εξουσίες στο βρετανικό Κοινοβούλιο, τις οποίες έχουν τώρα οι Βρυξέλλες.
Ωστόσο, ψύχραιμη αν και όχι ενθουσιώδεις υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ, προειδοποίησαν ότι η Βρετανία θα έχει σοβαρότατο επικοινωνιακό κόστος και θα πληγεί καίρια η αξιοπιστία της σε περίπτωση που εμφανιστεί να διεξάγει δημοψήφισμα σε μια περίοδο τόσο κρίσιμη για την ΕΕ όπου οι ηγέτες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα τρομακτικά οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί βουλευτές, κάποιοι μιλούν και για υπουργούς οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να καταψηφίσουν και αμέσως μετά να υποβάλλουν την παραίτησή τους. Ο ευρωσκεπτικισμός προφανώς εκτρέφεται από τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία δείχνει να μη στηρίζεται καλά στα «πόδια» της, παραμένει αβέβαιο…
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου