GuidePedia

0

Στην Κύπρο μεταβαίνει στις 10 Οκτωβρίου, για διήμερη επίσκεψη, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, συνοδεία Ισραηλινών επιχειρηματιών, για να συζητήσει εφ όλης της ύλης αλλά και να υπάρξουν διμερείς οικονομικές συμφωνίες στους τομείς, του τουρισμού, ενέργειας και μεταφορών. Η επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την έναρξη των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ και ενώ κλιμακώνονται οι τουρκικές απειλές σε βάρος τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και του Ισραήλ.
Πρόκειται για την επίσκεψη που είχε αναβληθεί λόγω της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση στο Μαρί. Στην ατζέντα, εκτός από το φυσικό αέριο και τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων καθώς επίσης ο συντονισμός του τριγώνου Αθήνα – Λευκωσία – Τελ Αβίβ.
Ερντογάν: Η κυπριακή κυβέρνηση ενεπλάκη σε μία τρέλα
Στην αναφορά του στο θέμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρατήρησε πως με τις έρευνες «η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ενεπλάκη σε μία τρέλα με το Ισραήλ.
Ερωτηθείς αν η Αγκυρα εξετάζει τη λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά της δραστηριότητας αυτής απάντησε «όχι ακόμη», τονίζοντας παράλληλα ότι τέτοιου είδους ενέργειες σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επανένωση του νησιού. Στη συνέχεια επανέλαβε ότι η Τουρκία θα αρχίσει πολύ σύντομα τις δικές της θαλάσσιες έρευνες, με στρατιωτική υποστήριξη, ανοικτά της Κύπρου.
Χθες ο ελεγχόμενος από την Άγκυρα, Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν συναντώνται στη Νέα Υόρκη προκειμένου να υπογράψουν συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, η Τουρκία θα αρχίσει τις δικές της έρευνες, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δυνάμεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού θα περιπολούν στις ζώνες αυτές (σ.σ. για να προστατεύσουν την παρανομία…).
Από την πλευρά του, ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, χαρακτήρισε παράλογες τις ενέργειες των Ελληνοκυπρίων στο θέμα του φυσικού αερίου, προειδοποιώντας πως «είναι δυνατόν να ανοίξουν τον δρόμο σ’ έναν θερμό πόλεμο»
Αντιδρά και ο Λίβανος
Παρέμβαση έκανε χθες η κυβέρνηση του Λιβάνου, κατά της έναρξης γεωτρήσεων από την Κύπρο, σε συνεργασία με το Ισραήλ. Ο Λίβανος, ο οποίος -υπενθυμίζεται- αρνείται να επικυρώσει διά του κοινοβουλίου του τη συμφωνία που υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία με την οποία καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, λόγω του μεγάλου αριθμού βουλευτών της Χετζμπολλά, που στηρίζουν τα συμφέροντα της Τουρκίας, τόσο λόγω αντι-ισρηλινών θέσεων όσο και γιτί επιτρέπει τον ανεφοδιασμό της από το Ιράν.
Η θέση της Βηρυτού είναι πως «η συμφωνία της (Κύπρου) με το Ισραήλ για τις έρευνες απειλεί τις σχέσεις της με τον Λίβανο», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου, Γκέμπραν Μπαζίλ και κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να «διορθώσει το λάθος» που έκανε για συμφωνία με το Ισραήλ.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top