GuidePedia

0

Είναι γνωστό πως η εισπνοή φυσικού αερίου προκαλεί παραισθήσεις, και μάλιστα με πολύ άσχημο αποτέλεσμα. Αυτό συμπεραίνεται μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ, φαίνεται να έχει ζαλίσει τους Τούρκους επίσημους καθώς και το τύπο της χώρας αυτής, σε τέτοιο βαθμό ώστε να χρειάζονται επειγόντως ψυχιατρική παρακολούθηση. Οι εν συνεχεία προκλητικότατες δηλώσεις που έγιναν απο τον Τούρκο υπουργό ενέργειας, έγιναν δήθεν για την οικονομική απαίτηση που έχει η BOTAŞ από την Ελληνική ΔΕΠΑ.
Είμαστε μεγαλόψυχοι και έτσι δε θα σας αναγκάσουμε να μας πληρώσετε με ελληνικά νησιά.
Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε «...η Τουρκία δεν πρόκειται να αναγκάσει την Ελλάδα να της πληρώσει τα 300 εκατομμύρια δολάρια, μέχρι ο γείτονας της (εμείς δηλαδή), να γίνει πάλι ισχυρός για να σταθεί στα πόδια του.... Απέκλεισε πρόταση που κατατέθηκε από τους διεθνείς οργανισμούς ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοφλήσει το χρέος της προς τη Τουρκία με τη μορφή ακινήτων, που σημαίνει με πώληση των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο».
Ωστόσο η τούρκική μεγαλοψυχία συνεχίζεται, με τον Τανέρ Γιλντίζ να δηλώνει ότι μια τέτοια κίνηση «θα ήταν εκμετάλλευση ενός γείτονα που βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη στιγμή».
«...Previously, Turkey insisted that it was not going to force Greece to pay the $300 million until its neighbor proves strong enough to stand on its own two feet. Energy and Natural Resources Minister Taner Yıldız stated that Turkey was “not going to exercise its right to arbitration and will postpone recovery of the Greek debt until Greece gains financial stability.” The minister also ruled out the suggestion by international institutions that Greece could pay off its debt in the form of real estate, meaning the sale of Greek islands in the Aegean. Yıldız said such a move “would be taking advantage of a neighbor at a very difficult time.»
Αποσπάσματα από την "Today's Zaman".
Σύνδεσμος άρθρου: http://www.todayszaman.com/news-257519-greece-may-reach-agreement-with-turkey-in-natural-gas-dispute.html
Ωστόσο ας διαβάσουμε στη συνέχεια την απάντηση της ΔΕΠΑ, στις αξιώσεις BOTAŞ, και που ήταν η αφορμή για τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού
"...Στο έγγραφό της η ΔΕΠΑ που ξεκαθαρίζει ότι δεν αποδέχεται όλες τις παραμέτρους αναθεώρησης της τιμής με την οποία η BOTAS προμηθεύει αέριο τη χώρα μας, αναφέρεται στο ιστορικό της σύμβασης με την BOTAS και υπενθυμίζει ότι στις 23 Δεκεμβρίου 2003 η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΔΕΠΑ ΑΕ και η τουρκική κρατική εταιρεία αγωγών και εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου BOTAS υπέγραψαν Σύμβαση για την προμήθεια της χώρας μας από τη BOTAS φυσικού αερίου πρωτογενούς προέλευσης Κεντρικής Ασίας (Αζερμπαϊτζάν). Η Σύμβαση Προμήθειας προβλέπει την παράδοση του φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Βάσει της Σύμβασης, η BOTAS έχει το δικαίωμα να υποβάλει στη ΔΕΠΑ αίτημα αναθεώρησης της ισχύουσας τιμής πώλησης αερίου σε περιπτώσεις έγερσης ανάλογου αιτήματος αναθεώρησης στα πλαίσια της σύμβασης μεταξύ αυτής και των πρωτογενών προμηθευτών της (Αζερμπαϊτζάν). Το εν λόγω αίτημα πρέπει, κατά ρητή συμβατική πρόβλεψη, να υποστηρίζεται από σχετικά έγγραφα και λοιπό αποδεικτικό υλικό που θεμελιώνει τη βασιμότητα του
".


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top