GuidePedia

0
Η μετεκλογική Τουρκία, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άρχισε να δείχνει τις αδυναμίες της. Μετά την επιβεβαίωση των φόβων ότι το τουρκικό τραπεζικό σύστημα πάσχει από χρόνια έλλειψη καταθέσεων, καθώς οι πολίτες δεν τοποθετούν τα κεφάλαιά τους στις τράπεζες, προχθές επιβεβαιώθηκαν οι κακές αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων που μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 κατέγραψαν ζημιά ύψους 11%! Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες αλλά και στο γεγονός ότι η τουρκική λιρα έχασε το 5% της αξίας της έναντι του δολλαρίου, από την αρχή του χρόνου. Οι ενδείξεις αυτές έχουν αυξήσει τους φόβους ότι η Τουρκία δύσκολα θα μπορέσι να συντηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης που ως τώρα η κυβέρνηση Ερντογάν διαλαλούσε διεθνώς.

Ήδη η κυβέρνηση στα τέλη Απριλίου αναγκάστηκε να παραδεχθεί ένα τρέχον έλλειμα στον προύπολογισμό της ύψους 7.7δις δολλαρίων, αριθμός ρεκόρ για τα τελευταία χρόνια, που πολλοί αποδίδουν στην προεκλογική εκστρατεία και την ανάγκη να προβεί σε παροχές προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Ταυτοχρόνως, προ δεκαημέρου η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας επιβεβαίωσε τον υψηλότερο πληθωρισμό της τελευταίας τριετίας, που έφθασε στο7.2% και την ανάγκασε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στη χώρα στο 6.25%.

Για την κυβέρνηση Ερντογάν αποτελεί στο αμέσως προσεχές μέλλον κύριο ζήτημα η συγκράτηση του πληθωρισμού και η διατήρηση υψηλών δεικτών ανάπτυξης, καθώς η χώρα θα εξαναγκαστεί να στραφεί ακόμη περισσότερο, στις διεθνείς αγορές για δανεισμό.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top