GuidePedia

0

Στη Συρία το καθεστώς Ασαντ έλαβε κι άλλα κατασταλτικά μέτρα για να πατάξει την εξέγερση των πολιτών του, που ξεκίνησαν ζητώντας μεταρρυθμίσεις και τώρα επιδιώκουν την αποχώρηση του. Στέλνει στρατιώτες, τανκ, στήνει οδοφράγματα, προβαίνει σε συλλήψεις διαδηλωτών. Με την απόφαση να πατάξει δυναμικά την εξέγερση, ο Μπασάρ αλ Ασαντ αποδεικνύει ότι δεν προτίθεται να συμφιλιωθεί. Όμως, μέσω της διαμορφωθείσας κατάστασης θορυβούνται Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, οι οποίοι σκέφτονται την περίπτωση επιβολής κυρώσεων στη Δαμασκό.
Από το συριακό μέτωπο, ωστόσο, θορυβείται το Ισραήλ, καθώς τυχόν ανατροπή στη Δαμασκό θα αλλάξει τις ισορροπίες που με τον καιρό έχουν διαμορφωθεί. Οι εξελίξεις παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή στο Ισραήλ, καθώς τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε μια ακόμη αλλαγή, η οποία μπορεί να διαμορφώσει νέα δεδομένα στην περιοχή.
Οι Παλαιστίνιοι προχώρησαν στη συμφιλίωση τους. Χαμάς, Φατάχ κι άλλες οργανώσεις συμφώνησαν να ενώσουν ξανά τις χωρισμένες και εχθρικές μεταξύ τους από το 2007 Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Όχθη. Οι Παλαιστίνιοι ένωσαν τις δυνάμεις τους -έστω και με μια ατελή συνθήκη- έχοντας ως στόχο να καταθέσουν πρόταση το Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.
Έτσι πρόκριναν την ενότητα από την ειρήνη, αφού αποφάσισαν να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη Χαμάς, η οποία δεν είναι αναγνωρισμένη από το Ισραήλ, δεν αναγνωρίζει τις διεθνείς συνθήκες και δεν αποκηρύσσει τη βία. Πρέπει, ωστόσο, να πείσουν κι άλλους, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και αρνούνται να συνομιλήσουν μαζί της.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top