GuidePedia

0

Η Hürriyet Daily News φιλοξενεί άρθρο γνώμης της Muzaffer Vatansever, ερευνήτριας στο think tank USAK, με τίτλο: «Ελληνοτουρκικές Σχέσεις: Ένα βήμα μπρος δύο πίσω». Η συντάκτρια υποστηρίζει ότι την τελευταία δεκαετία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν πλέον αλλάξει. Οι σχέσεις, που χαρακτηρίζονταν από περιόδους αμοιβαίας εχθρότητας ή προσέγγισης, πλέον χαρακτηρίζονται από μια πιο «μαλακή» γλώσσα συνεργασίας και διαλόγου.Παρόλα αυτά, κανένα από τα δομικά προβλήματα μεταξύ των δύο κρατών δεν έχει επιλυθεί, από το Αιγαίο έως την Κύπρο. Η Τουρκία έχει κάνει πολλά για την βελτίωση των διμερών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, πολιτική που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική περί μηδενικών προβλημάτων.
Από την άλλη πλευρά, η συντάκτρια παρατηρεί αλλαγή στάσης και των ελληνικών elites. Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει πλέον μια πολιτική σύνδεσης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει καταστεί υποστηρικτής μιας εξευρωπαϊσμένης Τουρκίας.
Η Τουρκία από το 1999 που ανακηρύχθηκε υποψήφια χώρα έως τώρα έχει πραγματοποιήσει πολλά βήματα προκειμένου να εφαρμόσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης καθώς ο στόχος της ένταξης υπερίσχυσε έναντι όλων των άλλων.
Το άρθρο υποστηρίζει ότι ο εξευρωπαϊσμός της Τουρκίας και της Ελλάδας διευκόλυνε την προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών. Παρόλα αυτά, o ρόλος της ΕΕ υπήρξε περιορισμένος και προσωρινός για τους εξής λόγους:
1. Οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών αποτελούν προϊόντα της ιστορίας και έχουν εμπεδωθεί από τους δύο λαούς ως μέρος της εθνικής τους ταυτότητας.
2. Η ένταξη στην ΕΕ έχει χάσει την προτεραιότητά της ως στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Επιπλέον, έχει χάσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης.
3. Το Κυπριακό. Η τελμάτωση του κυπριακού έχει επιφέρει και την τελμάτωση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η ΕΕ ζητά από την Τουρκία να επιλύσει το Κυπριακό προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η στάση της ΕΕ έχει απογοητεύσει βαθύτατα την Τουρκία, η οποία διαμαρτύρεται ότι η ΤΚ πλευρά ψήφισε το σχέδιο Αννάν αλλά η ΕΕ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της προς αυτήν.
Τέλος, η Vatansever, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από αυτήν την κατάσταση δεν κερδίζει κανένας. Αντίθετα, οι ελληνοτουρκικές διαφορές και το Κυπριακό υπονομεύουν ακόμη και πολλές ευκαιρίες συνεργασίας διεθνώς, όπως εκείνης μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά και τη δυνατότητα της ΕΕ να διαδραματίσει ένα πιο δραστήριο ρόλο στη Μέση Ανατολή σε συνεργασία με την Άγκυρα. Για αυτό το λόγο, Τουρκία και ΕΕ πρέπει να αποκτήσουν πιο εποικοδομητικές σχέσεις το συντομότερο, καταλήγει.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top