GuidePedia

0
5615

Έξι στους δέκα Τούρκους είναι αντίθετοι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων, θεωρώντας ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να δεχτεί πυρηνική τεχνολογία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Χουριέτ.
Αντίθετη στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων, θεωρώντας ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να δεχτεί πυρηνική τεχνολογία, δηλώνει η πλειοψηφία των Τούρκων (ποσοστό 64%), σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Χουριέτ.
Στη δημοσκόπηση της εταιρίας A&G, που έγινε για λογαριασμό της Greenpeace στις αρχές Απριλίου και σε εθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.469 ατόμων, ηλικίας 18 ετών και άνω, μόνο το 6,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η πυρηνική τεχνολογία για μη στρατιωτική χρήση θα ωφελήσει τη χώρα.
Η αντίθεση των ερωτηθέντων (τουλάχιστον 70%) είναι ακόμη εντονότερη στις περιοχές, όπου αναμένεται να κατασκευαστούν οι δύο πρώτοι αντιδραστήρες, στη νότια και τη βόρεια Τουρκία, ενώ το 86% δεν επιθυμεί να κατοικεί κοντά σε έναν πυρηνικό σταθμό, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης δημοσκόπησης για τα πυρηνικά που διενεργήθηκε στην Τουρκία.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Αγκύρας έχει αποφασίσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της για την κατασκευή τριών πυρηνικών εργοστασίων την προσεχή πενταετία, παρά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.
Άγκυρα και Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία το 2010 για την κατασκευή ενός αντιδραστήρα στο Ακούγιου της νότιας επαρχίας της Μερσίνης, στις ακτές της Μεσογείου, προκαλώντας την οργή των οικολογικών οργανώσεων που προειδοποιούν για τους κινδύνους στη σεισμογενή περιοχή.
Παράλληλα, γίνονται διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία για την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου βόρεια επαρχία της Σινώπης.
ΕΘΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top