GuidePedia

0
Με αφορμή την επιβολή εγγύησης ύψους 400.000 ευρώ στον κ. Αγγέλου η Ρηγίλλης βρήκε μία ακόμη ευκαιρία να στηρίξει τον κ. Καραμανλή
Να μην ανοίξει νέο εσωκομματικό μέτωπο με τους «καραμανλικούς» προσπαθεί ο κ. Σαμαράς
«ΕΙΝΑΙ πολιτική σκευωρία. Με αφορμή την υπόθεση Αγγέλου θέλουν να μας εγκλωβίσουν και πάλι στον λαβύρινθο της σκανδαλολογίας».
Η φράση αυτή κυριαρχεί στη Ρηγίλλης για την εξέλιξη στην ιστορία της Μονής Βατοπαιδίου με την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την επιβολή εγγύησης ύψους 400.000 ευρώ στον κ. Ι. Αγγέλου, στενό συνεργάτη του κ. Κ. Καραμανλή. Ο πρόεδρος της
ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς εξαρχής είχε την άποψη ότι είναι πολιτική δίωξη και πως καταβάλλεται από την κυβέρνηση προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Με αφορμή τον κ. Αγγέλου δόθηκε για μία ακόμη φορά στη Ρηγίλλης η ευκαιρία να στηρίξει τον τέως πρωθυπουργό αναδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει χάσμα μεταξύ του κ. Σαμαρά και του προκατόχου του. Και αυτό διότι στη Ρηγίλλης αναγνωρίζουν ότι το επόμενο διάστημα η ΝΔ αναμένεται να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση καθώς θα ανεβούν οι τόνοι και με την υπόθεση του Βατοπαιδίου αλλά και με τα δομημένα ομόλογα και την Εξεταστική για την οικονομία που προετοιμάζεται. Ως εκ τούτου από την πρώτη στιγμή υπήρξε η απόφαση για μετωπική σύγκρουση με το ΠαΣοΚ καθώς εδραιώθηκε η άποψη πως η κυβέρνηση θα στοχεύει ευθέως κατά του κ. Καραμανλή ευελπιστώντας να δημιουργείται συνεχώς αρνητικό πεδίο στον κ. Σαμαρά και να δυσχεραίνεται η όποια επιχείρηση ανάκαμψης.

Ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά προσπαθεί να ισορροπήσει με τους «καραμανλικούς» που διαθέτουν ακόμη ερείσματα, ενώ δεν επιθυμεί να ανοίξει νέο εσωκομματικό μέτωπο, παρά τις πολλές «γαλάζιες» φωνές για πλήρη αποστασιοποίηση από τις κυβερνήσεις Καραμανλή. Κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι η βάση της ΝΔ παραμένει «καραμανλική», παρά το γεγονός ότι πλέον ο κ. Σαμαράς είναι κυρίαρχος και έχει επιβάλει τους όρους του. Στη νέα πορεία του δεν επιθυμεί αναβίωση των εσωκομματικών εντάσεων εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς στη Ρηγίλλης διαπιστώνουν ότι σιγά-σιγά αλλάζει το εσωκομματικό περιβάλλον και ακόμη και υποστηρικτές της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη ρίχνουν «γέφυρες» στη νέα ηγεσία. Στην αξιωματική αντιπολίτευση αναγνωρίζουν ότι τυχόν επιχείρηση αποδόμησης του κ. Καραμανλή μπορεί να λειτουργήσει διασπαστικά και να αποδυναμώσει την εικόνα της ΝΔ. Παρά τη στήριξη όμως που δίνει ο κ. Σαμαράς στον τέως πρωθυπουργό, πληθαίνουν οι φωνές όσων ζητούν να τοποθετηθεί επιτέλους ο κ. Καραμανλής, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, καθώς δεν μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ να απολογείται εσαεί για τις κυβερνήσεις της ΝΔ την περίοδο 2004-2009. Στόχος του πλέον είναι η ανάκαμψη του κόμματος και όχι η διαχείριση των εσωκομματικών προβλημάτων. «Εχει χρέος ο Καραμανλής να μιλήσει, αφού δεν βάλλεται μόνο αυτόςαλλά ολόκληρηη παράταξη. Πρέπει να υπερασπιστεί τόσο την υστεροφημία τουόσο και την παράταξη που τον τίμησε» επισημαίνουν χαρακτηριστικά «γαλάζια» στελέχη.

Στη Ρηγίλλης κυρίαρχη είναι η άποψη ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να κουβαλάει στους ώμους του τα λάθη και τις παραλείψεις μιας περιόδου που έχει κριθεί από τον ελληνικό λαό και πως πρέπει να κρίνεται για την πολιτική που ασκεί και τις επιλογές που κάνει.

Η ΝΔ θα επιμείνει στην επιχειρηματολογία περί κατασκευής ενόχων από το ΠαΣοΚ, το οποίο θα κατηγορούν για το ότι το μόνο που ενδιαφέρει την ηγετική του ομάδα είναι η παραπλάνηση της κοινής γνώμης ώστε «να εκτρέψει την προσοχή του λαού από τα πελώρια λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης που μας οδήγησαν στην τριμερή επιτήρηση».


Η προκλητική σιωπή του πρώην πρωθυπουργού
«Τον χρόνο που θα μιλήσει θα τον επιλέξει ο Καραμανλής και όχι τα ΜΜΕ και όσοι τον πολέμησαν όλα τα προηγούμενα χρόνιαεντός και εκτός κόμματος» είναι το μήνυμα που στέλνουν αρκετοί «καραμανλικοί».

Οι στενοί του συνεργάτες στέλνουν μήνυμα ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις που δέχεται και θα κρίνει αυτός πότε θα τοποθετηθεί και δεν θα ικανοποιήσει «όσους αδημονούν να τον στήσουν στον τοίχο».

Οι απόψεις για το αν πρέπει να μιλήσει ή όχι ο κ.Καραμανλής διίστανται στη ΝΔ,αφού άλλα στελέχη θεωρούν ότι αν μιλήσει αυτή την περίοδο ο τέως πρωθυπουργός αυτόματα θα αποπροσανατολιστεί η συζήτηση και θα υπάρξει ένα αρνητικό επικοινωνιακό και πολιτικό περιβάλλον που θα εμφανίσει την τοποθέτησή του ως απολογία κατηγορουμένου.«Ο Καραμανλής έπρεπε να μιλήσει πριν από πολλούς μήνες,αυτή την περίοδο δεν έχει νόημα,αφού θα γίνει μέρος του προβλήματος» λένε κορυφαίοι βουλευτές της ΝΔ που επιμένουν στα περί σχεδίου απαξίωσης και πολιτικής εξόντωσης του κ.Καραμανλή,για τον οποίο διευκρινίζουν ότι δεν είναι στις προθέσεις του η υπονόμευση του κ. Σαμαρά.

Υπάρχουν όμως άλλα «γαλάζια» στελέχη που υποστηρίζουν ότι ο κ.Καραμανλής με την επιλογή του να συνεχίσει να παραμένει σιωπηλός δίνει στρατηγικό πολιτικό πλεονέκτημα στο ΠαΣοΚ και η στάση του εκλαμβάνεται ως αδυναμία.


Ι. Αγγέλου, ο πιστός «σωματοφύλακας» του κ. Καραμανλή


Ο κ. Ι. Αγγέλου χαρακτηρίστηκε πολλές φορές το «αμορτισέρ» του κ. Καραμανλή και ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους που εμπιστευόταν ο τέως πρωθυπουργός. Ο κ. Αγγέλου, με τον οποίο έχουν την ίδια περίπου ηλικία, ήταν στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του και γι΄ αυτό τον είχε ορίσει διευθυντή του γραφείου του. «Κόλλησε» με τον κ. Καραμανλή διότι οι φιλοδοξίες του δεν συγκρούονταν με αυτές του τέως πρωθυπουργού. Η μόνη φιλοδοξία του ήταν να είναι χρήσιμος στον κ. Καραμανλή και πολλές φορές ειπώθηκε ότι ήταν ο απόλυτος ισορροπιστής στο «σύστημα Μαξίμου» επί κυβερνήσεων ΝΔ. Καθημερινά ήταν αυτός που «φίλτραρε» τα πάντα προτού φθάσουν στον κ. Καραμανλή, δεν «έπαιζε παιχνίδια» και δεν ήταν «κολλητός» με κανέναν.

Η φιλία τους χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο κ. Καραμανλής επέστρεψε από τη Βοστώνη, όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του. Ο κ. Αγγέλου ήταν δικηγόρος στην εταιρεία που είχε ο πατέρας του τέως πρωθυπουργού Αλέκος Καραμανλής και αμέσωςέγιναν φίλοι. Από τα πρώτα του πολιτικά βήματα ήταν δίπλα του, στο Πολιτικό Γραφείο του, στην οδό Πλουτάρχου, στο Κολωνάκι. «Ηταν το αφτί και το μάτι του Καραμανλή» λένε οι γνωρίζοντες και δίπλα στον κ. Καραμανλή ήταν ως γραμματέας του η σύζυγός του κυρία Αλεξάνδρα Αγγέλου, με την οποία τους πάντρεψε ο πατέρας του τέως πρωθυπουργού. Απέφευγε την προβολή και ήταν πάντα η «σκιά» του κ. Καραμανλή, σε σημείο που έβαζε την προσωπική του ζωή σε δεύτερη μοίρα. Πολλοί επισημαίνουν την περιπέτεια της υγείας του, για την οποία αδιαφορούσε, θέτοντας πάνω απ΄ αυτή τη δουλειά που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε αυτόν τηλεφωνούσαν τα κομματικά στελέχη, βουλευτές και υπουργοί για να παραπονεθούν και να λάβουν οδηγίες και κατευθύνσεις, πάντα σε συνεννόηση με τον κ. Καραμανλή, που θεωρεί «αδελφό» του. Γι΄ αυτό πικράθηκε πολύ όταν προ ημερών διέρρευσε η φήμη πως υπάρχει κρίση στις σχέσεις τους, κάτι που διέψευσαν και οι δύο πλευρές, τονίζοντας τις τηλεφωνικές επαφές που είχαν οι κκ. Αγγέλου και Καραμανλής.

Με τις επισκέψεις του στη Μονή Βατοπαιδίου στο Αγιον Ορος με τον κ. Θ. Ρουσόπουλο γνώρισε τον ηγούμενο Εφραίμ και τη μοναστική αδελφότητα, ενώ η περιπέτεια της υγείας του τον έφερε πιο κοντά στην Ορθοδοξία και ως εκ τούτου υπήρχε μια θετική αντιμετώπιση.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι ιδιαίτερα πιεσμένος και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να βρει τις 400.000 ευρώ της εγγύησης, ενώ οι συνήγοροί του έχουν ζητήσει άρση ή μείωσή της. Τα τηλεφωνήματα συμπαράστασης που έχει δεχθεί από στελέχη και βουλευτές είναι δεκάδες, ενώ πολλοί έχουν προθυμοποιηθεί να συνεισφέρουν για τη συγκέντρωση του ποσού ώστε να μην προφυλακιστεί.

TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top