GuidePedia

0
Τα ίδια πρόσωπα εμπλέκονται στη διακίνηση μαύρου χρήματος στις υποθέσεις της Siemens και των ομολόγων
«Εκλεκτικές συγγένειες», οικονομικές και πολιτικές, φαίνεται ότι έχουν οι χρηματιστές που εμφανίζονται να εμπλέκονται στην υπόθεση του σκανδάλου της Siemens, πολλοί εκ των οποίων εντοπίζονται και στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων και του Χρηματιστηρίου. Αν και οι καλοπροαίρετοι μιλάνε απλά για «παράξενες συμπτώσεις», οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών αναδεικνύουν τη διαδρομή περίπου 2,6 εκατ. ευρώ και την εμπλοκή παρένθετων προσώπων, που είχαν σχέση τόσο με το άλλοτε πανίσχυρο ηγετικό στέλεχος της Siemens Ηellas Μ.Χριστοφοράκο όσο και με το «γαλάζιο» σύστημα εξουσίας επί κυβερνήσεων της ΝΔ.
Το ποσόν αυτό διακινήθηκε, σύμφωνα με τα τραπεζικά έγγραφα της δικογραφίας, το χρονικό διάστημα μεταξύ Μαΐου 2003 και Σεπτεμβρίου 2005 μέσω δύο offshore εταιρειών: της Ρlacid Βlue Corporation και Fairways.

Τα βασικά πρόσωπα, εκτός από τον κ. Χριστοφοράκο, που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδρομή των περίπου 2,6 εκατ. ευρώ (ενός μικρού τμήματος από τα 100 εκατ. ευρώ που διοχέτευσε η Siemens στην Ελλάδα για μίζες) είναι οι χρηματιστές κκ. Αθ.Ράμμος (φωτό), Ν. Δεβλέτογλου και Σ. Γιαννακάκης και οι επιχειρηματίες κκ. Β. Τυρογαλάς, Γ. Καλδής και Αλ. Λέτσας.

Οι κκ. Καλδής (Ρlacid Βlue Corporation) και Λέτσας (Fairways), που είναι συγγενείς εξ αγχιστείας, υποστηρίζουν ότι ίδρυσαν τις δύο υπεράκτιες εταιρείες κατ΄ εντολήν του κ. Χριστοφοράκου και όσα χρήματα έφτασαν στην Ελλάδα τα παρέδωσαν στα χέρια του, παραδέχθηκαν στον εισαγγελέα κ. Π. Αθανασίου, στον οποίον έχουν καταθέσει ότι δεν γνώριζαν ότι τελούνταν αδικήματα.

Στις δύο αυτές offshore εστάλησαν μέσω 12 εμβασμάτων τα 2,6 εκατ. ευρώ και κατατέθηκαν σε γαλλικές, κυπριακές και ελβετικές τράπεζες, όπου διατηρούσαν λογαριασμούς οι κκ. Δεβλέτογλου, Ράμμος και Τυρογαλάς. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα δικαστικά έγγραφα, στον λογαριασμό του κ. Τυρογαλά (εταιρεία Μartechinc Βunkering), που λέγεται ότι έχει στενούς δεσμούς με συγγενή γνωστής και ισχυρής πολιτικής οικογένειας, κατατέθηκαν - πάντα σύμφωνα με την έρευνα - 1,2 εκατ. ευρώ το διάστημα από 18 Νοεμβρίου 2004 έως και 9 Σεπτεμβρίου 2005, πάλι μέσω των δύο offshore εταιρειών Ρlacid Βlue και Fairways σε λογαριασμούς που έχει στην Κύπρο.

Ο κ. Τυρογαλάς (φωτό), που δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτιλίας και συγκεκριμένα στην εμπορία ορυκτελαίων για πλοία, αν και έχει παραδεχθεί την κίνηση, έχει αναφέρει ότι «έκανε εξυπηρέτηση σε φίλο του» και αφού τα χρήματα κατατέθηκαν στον λογαριασμό της εταιρείας του Μartechinc Βunkering στη συνέχεια του παρέδωσε το ποσόν. Η Μegatrust είχε αναλάβει πριν από την Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ τη διαπραγμάτευση των μετοχών της Ηitech, που είχε εμπλοκή στην υπόθεση του δομημένου ομολόγου σύμφωνα με το «πόρισμα Ζορμπά» για τη σχέση της με την offshore Forest Dove.

Στις 12 Μαρτίου 2004, πέντε ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές, εμβάστηκαν στον λογαριασμό 3090872 της τράπεζας ΒΝΡ Ρaribas της Γενεύης, του οποίου δικαιούχος είναι ο χρηματιστής κ. Δεβλέτογλου, 350.000 δολάρια. Το ποσόν αυτό, όπως προκύπτει από την έρευνα, προέρχεται από την ΡLΑCΙD ΒLUΕ, αν και ο ίδιος υποστήριξε ότι ήταν από τον πελάτη του Κυριάκο Καπάτσο λέγοντας ότι «ήθελε να έχει μια οικονομική ευχέρεια και μου προώθησε το ποσόν των 350 χιλ. δολαρίων. Αν αυτός είχε σχέση με την υπόθεση της Siemens δεν το φαντάζομαι. Αν τον επέλεξαν δεν το ξέρω. Αυτό ήταν το θέμα που αφορά την εταιρεία μας».

Η οικογένεια Δεβλέτογλου έχει χρηματιστές τριών γενεών και είχε την ομώνυμη χρηματιστηριακή εταιρεία, που πλέον έχει συγχωνευθεί με την Πειραιώς Χρηματιστηριακή. Από το 2003-2005 από λογαριασμό στην Ελβετία που ανήκει στον κ. Ράμμο εμβάζεται 1 εκατ. ευρώ, που εκείνος έχει συμφωνήσει να δοθούν στον κ. Γιαννακάκη. Ο κ. Ράμμος είναι ένας από τους πιο παλαιούς χρηματιστές και πρώην επικεφαλής της εταιρείας Πήγασος Χρηματιστηριακή, από την οποία αποχώρησε τον Μάιο του 2007 μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τα δομημένα ομόλογα.

Πώς συνδέονται μίζες και δομημένα
*

Ο φίλος του κ. Τυρογαλά ήταν ο χρηματιστής κ. Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της χρηματιστηριακής εταιρείας Μegatrust- Ολυμπιακή, η οποία προέκυψε από τη συγχώνευση της Μegatrust με την Ολυμπιακή ΑΧΕΠΕΥ. Η Μegatrust Ολυμπιακή συνδέεται με την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, αφού έχει στενή σχέση με τη γνωστή εταιρεία Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ των Γ. Αποστολίδη και Θ. Πρινιωτάκη (φωτό)  (φίλοι της οικογένειας Μητσοτάκη), που είναι προφυλακισμένοι λόγω της εμπλοκής τους στην ιστορία του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Η Μegatrust Ολυμπιακή ΑΧΕΠΕΥ είναι μια από τις μεγαλύτερες μη τραπεζικές χρηματιστηριακές εταιρείες, με πρόεδρο τον κ. Αθ. Κάτσικα και αντιπρόεδρο τον κ. Γιαννακάκη.
*
Η κατάθεση-«κλειδί» αποκάλυψε πώς στήθηκε η κομπίνα *
Η κατάθεση-«κλειδί» στην Εξεταστική Επιτροπή ήταν του κ. Αρ. Θεοδωρίδη (φωτό), υψηλόβαθμου στελέχους της Αlpha Βank, ο οποίος αποκάλυψε πώς οι διακινητές των «μαύρων ταμείων» της Siemens εκμεταλλεύθηκαν μια «υποδομή» που υπήρχε στη χώρα μας με χρηματιστές και τραπεζικούς «που διενεργούσαν παράνομα εργασίες μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό» . Κεντρικό ρόλο διαδραμάτιζε το τραπεζικό στέλεχος της Dresdner Βank της Ελβετίας Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, ο οποίος επισκεπτόταν συχνά τη χώρα μας και καθ΄ υπόδειξη χρηματιστών και τραπεζικών στελεχών ερχόταν σε επαφή με ανθρώπους που είτε ήθελαν να εξαγάγουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού είτε ενεργούσαν για λογαριασμό άλλων.

Γιατί γινόταν αυτό; Για να αποφύγουν τους προβλεπόμενους ελέγχους όσον αφορά το λεγόμενο «βρώμικο χρήμα», ενώ άλλο κίνητρο ήταν η αγορά μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο δίχως να φαίνεται ο πραγματικός αγοραστής αλλά μια εξωχώρια εταιρεία. Αυτά τα ποσά, σε μετρητά στην Ελλάδα, πήγαιναν στον Οσβαλντ και αυτός τα παρέδιδε σε στελέχη της Siemens για να πάρουν τον παράνομο δρόμο τους. Οπως προέκυψε από την έρευνα στους λογαριασμούς του πατέρα του κ. Θεοδωρίδη, κατατέθηκαν από συνεργάτη του κ. Χριστοφοράκου 850.000 ευρώ. Οπως ανέφερε ο υιός, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει κάτι επ΄ αυτού, καθώς ο πατέρας του, όπως είπε, πάσχει από άνοια και δεν μπορεί να απαντήσει για τον λογαριασμό 88167900W στη USΒ στη Λωζάννη με την κωδική ονομασία «Αcropolis».

Η αδελφή του κ. Θεοδωρίδη, όπως κατέθεσε ο ίδιος στην Εξεταστική, έχει παντρευτεί τον αδελφό του πρώην υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, τον Χρήστο, ο οποίος είναι συνιδιοκτήτης της ναυτιλιακής εταιρείας Μediterranean Shipping Company (ΜSC) που αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του ΟΛΠ και μία από τις ισχυρότερες εταιρείες μεταφοράς κοντέινερ διεθνώς. Επικεφαλής της ΜSC Ηellas είναι η κυρία Χριστίνα Θεοδωρίκα-Αρβανιτοπούλου , η οποία είναι κουμπάρα με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη .

Δημοσίευση σχολίου

 
Top