GuidePedia

0
Απέρριψε η Αθήνα το δεύτερο non paper που έστειλαν οι Τούρκοι ύστερα από εκείνο για τη μειονότητα της Θράκης
Διμερή διάλογο για νατοϊκά ζητήματα επιδιώκει με νέο non paper που απέστειλε πρόσφατα στο υπουργείο Εξωτερικών η Αγκυρα. Στο συγκεκριμένο έγγραφο, μέρη του οποίου παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά «Το Βήμα», οι Τούρκοι εμφανίζονται έτοιμοι να συζητήσουν όλα τα ζητήματα και να μην περιοριστούν σε θέματα «χαμηλής πολιτικής», όπως αυτά που κυριάρχησαν κατά τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (τουρισμός, ενέργεια κτλ.). Τελικά, η Αθήνα απάντησε πριν από λίγες ημέρες με ρηματική διακοίνωση ότι επί του παρόντος είναι περιττός ένας τέτοιος διάλογος, απορρίπτοντας ουσιαστικά το τουρκικό αίτημα.

Το δεύτερο τουρκικό non paper, το οποίο έφθασε στην Αθήνα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ελληνική πρωτεύουσα στα μέσα Μαΐου, αναφέρεται σε «πρώτο γύρο πολιτικών διαβουλεύσεων» (σ.σ.: first round of political consultations) μεταξύ των δύο πλευρών. Είχε προηγηθεί εκείνο για τους μουσουλμάνους της Θράκης, με το οποίο η Αγκυρα ζητούσε να έχει λόγο στην εκπαίδευση της μειονότητας.

Δύο «αγκάθια»
Η τουρκική πλευρά θέτει με αυτό το non paper όλα τα θέματα που άπτονται της Ατλαντικής Συμμαχίας και δημιουργούν τριβές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επί τάπητος. Μεταξύ αυτών όμως υπάρχουν τουλάχιστον δύο ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, «να διολισθήσουν σε διμερή διαπραγμάτευση, ενώ το πεδίο συζήτησης θα έπρεπε να παραμείνει στο ΝΑΤΟ». Το πρώτο εξ αυτών αφορά τη νέα Δομή Διοίκησης της Συμμαχίας. Η διαμάχη Αθήνας και Αγκυρας σχετικά με την τοποθέτηση ή μη τούρκου διοικητή και υποδιοικητή στη Λάρισα οδήγησε την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου στην απόφαση να ανακρούσει πρύμναν σε σχέση με το παρελθόν και να αρνηθεί την έλευση τούρκου διοικητή στο νατοϊκό υποστρατηγείο. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αγκυρας. Οι δύο χώρες δεν μπόρεσαν επίσης να βρουν λύση στο θέμα της διασύνδεσης των ραντάρ στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Και αυτό καθώς η Αγκυρα επέμενε να έχουν τα δικά της ραντάρ ως περιοχή ευθύνης το Ανατολικό Αιγαίο, πέραν του 25ου μεσημβρινού.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τις σχέσεις ΝΑΤΟ- Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συνεργασία αυτή περιπλέκεται κυρίως από την άρνηση της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντρες Φογκ Ράσμουσεν έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι πρέπει να βρεθεί μια διέξοδος στο θέμα αυτό. Η Αθήνα όμως ξεκαθαρίζει ότι το πρόβλημα έγκειται στην τουρκική στάση.

Για την υφαλοκρηπίδα
Στις 28 Ιουνίου στην Αθήνα θα διεξαχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων μετά την απόφαση των δύο κυβερνήσεων να εντατικοποιήσουν τις συνομιλίες με σκοπό, όπως υποστηρίζει η Αθήνα, να βρεθεί λύση στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Επικεφαλής των ελλήνων διαπραγματευτών έχει οριστεί ο πρέσβης κ. Π. Αποστολίδης , ενώ της τουρκικής ομάδας ηγείται ο υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου. Παπούλιας - Μουμπάρακ τα είπαν για το Μεσανατολικό
Τρίωρη συνάντηση είχε χθες στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ, αφιερωμένη στο Παλαιστινιακό, στον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από τους Ισραηλινούς, στην ένταση στις σχέσεις Ισραήλ- Τουρκίας, αλλά και στα διμερή οικονομικά ζητήματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας με τον αιγύπτιο ομόλογό του κ. Χόσνι Μουμπάρακ. Ο κ. Παπούλιας πραγματοποίησε χθες επίσκεψη-αστραπή στην Αίγυπτο, προσκεκλημένος του αιγύπτιου προέδρου ο οποίος έχει αναλάβει την προώθηση νέας ειρηνευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό αλλά και την προσπάθεια για κοινή θέση στο εν λόγω ζήτημα μεταξύ των Παλαιστινίων.

Η συνάντηση έλαβε χώρα σε εξαιρετικό κλίμα αφού οι δύο πρόεδροι γνωρίζονται καλά από τη δεκαετία του 1980 όταν ο κ. Παπούλιας ήταν υπουργός Εξωτερικών και συμφώνησαν να αναπτύξουν στενή συνεργασία σε θέματα που κυριαρχούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ειδικότερα για τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις Ισραήλ- Τουρκίας συζητήθηκε η περίπτωση να ενταθεί η κλιμάκωση της έντασης και ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ανησυχία της Αθήνας. Η Αίγυπτος είναι μεγάλη χώρα, με παραδοσιακό ρόλο στην περιοχή, και παρακολουθεί το θέμα, φέρεται να είπε ο κ. Μουμπάρακ. Επίσης εθίγη το θέμα του Ιράν.

TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top