GuidePedia

0
Την ανάγκη καλύτερης εποπτείας της διεθνούς αγοράς όπου παρατηρείται αδιαφάνεια και κερδοσκοπικά φαινόμενα, καθώς και εκείνη της θέσπισης κανόνων τόνισε σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
«Αυτό είναι ένα θέμα που θέλουμε να προωθηθεί και στο G-20», συνέχισε, ενώ αναφερόμενος στον μηχανισμό στήριξης που υπάρχει σήμερα στην ΕΕ, λόγω και της ανάδειξης των αδυναμιών της διεθνούς αγοράς μέσα από την ελληνική κρίση, υποστήριξε ότι αυτός «θα πρέπει να εδραιωθεί, να θεσμοθετηθεί μαζί με ένα Ταμείο Στήριξης κανονικό, το οποίο θα βοηθά τις χώρες που μπορεί να έχουν δυσκολίες δανειοδότησης».

Ειδικά πάντως για την Ελλάδα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο κ.Παπανδρέου, διαβεβαίωσε πως «κάνει μεγάλες, ριζοσπαστικές ανατροπές και αλλαγές και βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο, παρότι χρειάζεται να συνεχίσουμε με εντατικούς ρυθμούς τις προσπάθειές μας. Προσπάθειες, που θα αποδώσουν εντέλει για τον ίδιο τον πολίτη, για μια ευνομούμενη Πολιτεία, μια Πολιτεία Δικαιοσύνης, μια Πολιτεία ουσιαστικής Δημοκρατίας, συμμετοχής και ευημερίας».

Απευθυνόμενος σε εκπροσώπους του Τύπου, και μεταφέροντας την άποψη των Σοσιαλιστών ότι δεν αρκεί η δημοσιονομική ισορροπία, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη επενδύσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης, η οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο υποστήριξε ότι θα μπορούσε να γίνει με νέα μέσα, όπως ο φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές (tobin tax) που μπορεί να αποδώσει περί τα 200 δις ευρώ το χρόνο για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, ο ‘πράσινος’ φόρος και τα ευρωομόλογα, προτάσεις που έχουν και στο παρελθόν υποστηρίξει ένθερμα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. Αναφερόμενος δε στην ‘προοδευτική πρόταση’ των τελευταίων ενόψει της συζήτησης των 27 ηγετών αύριο για τη στρατηγική της ‘Ευρώπης 2020’ και τις προοπτικές οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, ο κ.Παπανδρέου επανέλαβε την ανάγκη για μετατροπή της οικονομίας σε ‘πράσινη-ανταγωνιστική οικονομία’, στηρίζοντας παράλληλα την εργασία και την κοινωνική συνοχή στο εσωτερικό των χωρών.

Το ίδιο υποστήριξε αναφερόμενος και στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά αύριο και στη ‘νέα λιτότητα’ που επιβάλλεται στις χώρες της ΕΕ από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις. Τονίζοντας ότι η ελληνική κρίση έχει τη δική της ιδιαιτερότητα, αλλά το πρόβλημα δεν είναι ίδιο με αυτό της Γερμανίας, της Γαλλίας ή των χωρών του Βορρά, παρατήρησε πως η λιτότητα δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης της υπερχρέωσης και του δανεισμού των κρατών-μελών της ΕΕ και πως αντί αυτής, η λύση βρίσκεται στην προσέλκυση επενδύσεων, ή στην προώθηση άλλων που θα στηρίζονται στην αύξηση των ιδίων πόρων, επαναλαμβάνοντας τρόπον τινά όσα είχε υποστηρίξει και με την παρέμβασή του χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Αθήνα.
Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές άλλωστε έχουν ήδη προτείνει την επιβολή φόρου επί του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων, καθώς και την έκδοση ευρωομολόγων ή ‘πράσινων’ ομολόγων ως πηγή ιδίων πόρων για την ΕΕ, κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της διαπραγμάτευσης του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού, αλλά και της προδιαγεγραμμένης σχεδόν στάσης χωρών όπως η Γερμανία που αναμένεται να δείξουν απροθυμία για την περαιτέρω συμβολή τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. «Εμείς, πρέπει να αντιπροτείνουμε ίδιους πόρους μέσα από άλλους μηχανισμούς», σημείωσε ο κ.Παπανδρέου, εξηγώντας τη στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και τονίζοντας εκ νέου την ανάγκη κοινωνικής προστασίας και ισχυρής παρουσίας ενός κράτους Πρόνοιας. 

Αύριο η συνάντηση με τον Νικολά Γκρούεφσκι

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αύριο το πρωί, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι. Η συνάντηση πραγματοποιείται κατόπιν σχετικής πρότασης της ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και με την ευκαιρία της παρουσίας του κ.Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει επαφές με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τον αρμόδιο Επίτροπο Στέφαν Φύλε.

NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top