GuidePedia

0
ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ στην εσωτερική πολιτική σκηνή κινήθηκε ο κ. Σαμαράς και κατά τη χθεσινή ομιλία του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος (ΕΛΚ). Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προκάλεσε αίσθηση εξαπολύοντας επίθεση από το βήμα του ΕΛΚ στον νεοφιλελευθερισμό, τραβώντας και εκτός συνόρων μια διαχωριστική ιδεολογικοπολιτική γραμμή την οποία είχε αναδείξει και στην εσωκομματική διαμάχη του με την κ. Μπακογιάννη.....
«Δεν θέλουμε ένα κράτος- επιχειρηματία, όπως οι σοσιαλιστές. Ούτε θέλουμε ένα κράτος που δεν κάνει απολύτως τίποτε, όπως κάποιοι ακραίοι φιλελεύθεροι», τόνισε απευθυνόμενος στους παριστάμενους ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Και πρόσθεσε: «Θέλουμε το κράτος να αναμειγνύεται συνετά, αλλά και αποφασιστικά, με τη ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας, την παρακολούθηση των αγορών και την εφαρμογή των κανόνων, με σαφή στόχο να αποκαθιστά τους κανόνες ανταγωνισμού. Αλλά και τη συμπαράσταση στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, αποκαθιστώντας έτσι την κοινωνική συνοχή».

Αξιοσημείωτο είναι ότι σαφείς αποστάσεις από νεοφιλελεύθερες επιλογές στην οικονομική πολιτική κρατούν πλέον σχεδόν όλα τα κεντροδεξιά κόμματα της Δυτικής Ευρώπης (χριστιανοδημοκράτες κ.ά.), τα περισσότερα όμως από τα «συγγενή» κεντροδεξιά κόμματα από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που μετέχουν στους κόλπους του ΕΛΚ παραμένουν θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού.

Ο κ. Σαμαράς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μεσαία τάξη τονίζοντας ότι αυτή είναι που οδηγεί «σε διατηρήσιμη ανάπτυξη και ευημερία» και επισήμανε ότι «οι ελεύθερες αγορές δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα».

Στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ, που εξέλεξε χθες το νέο προεδρείο του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και τον Βέλγο Βίλφρεντ Μαρτένς ο οποίος επανεξελέγη χθες το βράδυ για μία νέα θητεία στο τιμόνι των κομμάτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top